Nog levende walvis gered, totaal 110 walvissen gered na stranding in Australie

Een levende walvis (griend) werd afgelopen zondag aangetroffen tussen de honderden kadavers van de massale stranding in Zuid-Australie. Hierdoor komt het aantal overlevende grienden op 110.

De grootste massale stranding ooit bij Australie vorige week had als gevolg dat ongeveer 470 grienden vast kwamen te zitten in een afgelegen haven aan de ruige westkust van Tasmanië, hierop werd een grote reddingsactie op touw gezet om de dieren weer terug de open zee in te krijgen.

Het was 'absoluut opmerkelijk dat een walvis zes dagen nadat de school walvissen voor het eerst werd gezien toch nog levend is aangetroffen' vertelde een woordvoerster van de milieuafdeling van Tasmanië aan AFP, eraan toevoegend dat 'het was gelukt om de griend weer de open zee in te krijgen'.

Meer dan 100 reddingswerkers zwoegden dagenlang in de koude wateren om zoveel mogelijk dieren te redden, maar nu zijn vrijwilligers en natuurbeschermers bezig met het verijderen van de resterende kadavers.

'Er is een enorme inspanning van ons team geleverd en de enorme betrokkenheid heeft ons in staat gesteld om zoveel mogelijk walvissen terug  naar de open zee te krijgen'' , zei Rob Buck, manager van Parks and Wildlife Service, over de  zware reddingsoperatie.

Met meer dan 300 dode walvissen verspreid over een gebied van 10 kilometer (ongeveer 6 mijl), hebben de autoriteiten hun focus zondag verlegd naar een massale zeebegrafenis voor de dieren. Boten zijn begonnen de dode walvissen de open oceaan in te slepen, waar ze verspreid over enkele dagen zullen worden losgelaten.

Autoriteiten hebben gewaarschuwd dat er meer walvissen in het gebied kunnen worden gevonden, waarbij sommige dieren waarschijnlijk voor de tweede keer op het strand zullen komen te liggen.

De oorzaken van massale strandingen blijven onbekend, maar sommige experts hebben gesuggereerd dat de school walvissen misschien van het goede spoor is geraakt nadat de groep zich had gevoed dicht bij de kustlijn of doordat de school  een of twee afgedwaalde walvissen achterna is gezwommen.

De Universiteit Utrecht geeft hier een toelichting op de vraag waarom walvissen stranden.