Evans grijpt macht in WK rally na COVID-19-pauze

Na een forse onderbreking is ook het WK rally weer hervat. Na de wedstrijden in Monte Carlo, Zweden en Mexico dwong de COVID-19-pandemie de organisatie om de boel stil te liggen, maar deze maand is men eindelijk weer verder gegaan.

Het begon in Estland, waar de rally gelijk voor het eerst gepromoveerd werd tot onderdeel van het WK. Dat was een mooi moment, want het was de 600e rally in de WK-geschiedenis en de thuisfans hadden flink wat te juichen: Ott Tänak en Martin Järvejoa namen in hun Hyundai i20 na de derde van zeventien proeven de leiding in handen en stonden die geen moment meer af. Ze wonnen voor teamgenoten Craig Breen/Paul Nagle en veelvoudig wereldkampioenen Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris).

Rammen in Estland

Afgelopen weekeinde streek het veld neer in Turkije, waar veteraan Sebastien Loeb en Daniel Elena na de eerste, twee proeven tellende dag de leiding namen in de Hyundai. Met zijn 46 jaar werd Loeb daarbij en passant de oudste leider ooit in een rally in het WK. Tänak liep vroeg in de rally al forse achterstand op, nadat zijn Hyundai met een stuurprobleem van de weg af schoot - de Est zou uiteindelijk als zeventiende eindigen, een zware klap voor de regerend wereldkampioen.

Ogier en Ingrassia namen de leiding over op de zaterdag, tot Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai) er na een lekke band en hydraulisch probleem voorbij staken en de dag met een halve minuut voorsprong als nummers één afsloten. De eerste proef van zondag bleek bijna onmogelijk voor de banden: Neuville, Loeb, Ogier, Kalle Rovanperä en Esapekka Lappi kregen met een lekke band te maken, Elfyn Evans en Scott Martin namen zo ineens de leiding in handen.

In de voorlaatste proef moest Ogier er de brui aan geven: de auto vloog in de hens. Neuville maakte nog wel wat tellen goed op Evans, maar de Welshman ging er met de winst vandoor en nadat hij in Zweden ook al de beste was gaat hij aan de leiding van het WK. Neuville werd tweede op een dikke halve minuut, verder bleef alleen Loeb binnen de minuut. Ogier staat in het WK op een tweede plek, Tänak zakt naar plek drie.

De hoogtepunten in Turkije