Voor vier tientjes een geschil oplossen bij de (regel)rechter

Stel; je hebt een meningsverschil met jouw buurman, werkgever of de aannemer en je komt er met elkaar maar niet uit? Zou het dan niet mooi zijn om voor vier tientjes per persoon het geschil bij de rechter te bespreken en op te lossen? In Rotterdam kan dat.

Het goede gesprek
Precies twee jaar geleden startte de rechtbank Rotterdam met de pilot Rotterdamse regelrechter. Een zaak bij de regelrechter kan je eenvoudig met een formulier op de website aanvragen. Vaak is er al binnen een paar weken een zitting waarbij het goede gesprek voorop staat.

Een belangrijke voorwaarde is dat beide partijen hun zaak met de regelrechter willen bespreken. Samen met partijen zoekt de regelrechter in een goed gesprek naar een oplossing voor het geschil. En als partijen er niet uit komen hakt de regelrechter de knoop door. De kosten? 41,50 euro per partij.

Tevreden partijen
Wim Wetzels is een van zes regelrechters in Rotterdam ‘De afgelopen twee jaar hebben we veel ervaring opgedaan, mooie zaken behandeld en veel geschillen op kunnen lossen. Ook partijen zijn erg tevreden over de procedure en waarderen die met een 8,6. Dat blijkt ook uit de evaluatie. De zaken bij de regelrechter variëren van burenruzies tot zakelijke geschillen.

Weer met elkaar door één deur
Een zaak die mij is bijgebleven: ‘Drie buren hadden al een paar jaar onenigheid over een schuurtje dat aan het verzakken was. De andere schuurtjes dreigden daardoor ook scheef te trekken. De vraag was wie voor de kosten van het herstel op moest draaien.

Over die vraag heb ik als regelrechter met de drie buren gesproken en we zijn tot een mooie verdeling van de kosten gekomen. Maar het belangrijkste was misschien wel dat ze allemaal achter die oplossing stonden. Voor buren- die waarschijnlijk nog jaren naast elkaar wonen- is het wel een prettige uitkomst dat je weer met elkaar door één deur kan.’