Orka's vallen zeilboten aan, wetenschappers zijn bezorgd

Berichten over orka's die zeilboten aanvallen in de Straat van Gibraltar hebben zeelieden en wetenschappers in verwarring gebracht. De orka's lijken 'georganiseerd' aan te vallen. Wat is de oorzaak van dergelijk ongewoon agressief gedrag?

In de afgelopen twee maanden, langs de Spaanse en Portugese kust, zijn er verschillende zeilboten letterlijk geramd door orka's. Zeelieden hebben noodoproepen moeten sturen na deze verontrustende aanvallen. Twee boten verloren een deel van hun roer, meerdere boten liepen ernstige schade op. Ten minste één persoon liep kneuzingen op door de impact van het rammen van zijn boot door orka's.

Het laatste incident vond plaats op vrijdagmiddag net buiten A Coruña, aan de noordkust van Spanje. Volgens Pete Green, de algemeen directeur van het bedrijf Halcyon Yachts, werd er met een boot van 36ft naar het Verenigd Koninkrijk  gevaren, toen een orka minstens 15 keer op de achtersteven van de boot ramde. De boot werd daardoor stuurloos en moest vervolgens naar een haven worden gesleept.

Rond dezelfde tijd waren er meer marifoon waarschuwingen van orka-waarnemingen 70 mijl  zuidelijker, bij Vigo, nabij de plaats waar twee eerdere  aanvallen door orca's plaatsvonden.

Op 30 augustus meldde een schip onder Franse vlag de kustwacht via de radio dat het "werd aangevallen" door orka's. Later die dag verloor een Spaans marineschip, Mirfak, een deel van zijn roer na een ontmoeting met orka's onder het achterschip.

Orka's zijn de grootste leden van de dolfijnfamilie, en zijn zeer intelligente en sociale zoogdieren. Onderzoekers die een kleine populatie orka's in de Straat van Gibraltar bestuderen, zeggen dat de groep orka's nieuwsgierig zijn en dat het normaal is dat orka's een boot op de voet volgen, zelfs het roer wel eens  aanraken maar nooit eerder het roer aanvallen zoals nu wordt omschreven.

De Spaanse maritieme autoriteiten waarschuwden al eerder schepen om “afstand te bewaren”. Maar uit ervaringen van zeilers rond Gibraltar in juli en augustus blijkt dat dit erg lastig is - ten minste één groep orka's lijkt boten te achtervolgen op een manier waarvan wetenschappers oordelen dat het "hoogst ongebruikelijk" en "zorgwekkend" is. Het is te vroeg om te begrijpen wat er aan de hand is, maar het kan wijzen op stress bij deze groep orka's.