Formule 3-titel beslist na spannende slotrace

Op het circuit van Mugello is de titelstrijd in de Formule 3 tot een mooie ontknoping gekomen. Oscar Piastri en Logan Sargeant begonnen de slotrace met hetzelfde puntenaantal, Theo Pourchaire had wat mazzel nodig, maar had zeker nog wel kans op de titel.

Liam Lawson begon vanaf poleposition, voor Sergio Fernandez, David Beckmann, Alexander Smolyar en Sargeant, met Piastri op plek elf - hij greep zaterdag dus met één plek naast de omgekeerde poleposition - en Pourchaire op de derde plek. Na een bocht of drie kon de eerste naam doorgestreept worden: Sargeant stuiterde na een tik het grind in en zijn race was voorbij, samen met de Duitser Lirim Zendeli.

Lawson had nog altijd de leiding, voor Smolyar, Beckmann, Fernandez, Enzo Fittipaldi, Jake Hughes en de overgebleven titelkandidaten Piastri en Pourchaire, die Richard Verschoor achter zich hadden. Bij de herstart schoof Pourchaire op naar plek zes, terwijl Piastri terugviel naar de negende plek - daarmee werd de titelstrijd ineens nog weer een stukje spannender.

Piastri werd ook gepasseerd door teamgenoot Frederik Vesti, de winnaar van zaterdag, terwijl Pourchaire aandrong bij de vijfde plek van Fittipaldi. Die twee gingen beiden voorbij aan Pourchaire's teamgenoot Smolyar, waarna de jonge Fransman ook Fittipaldi te grazen nam en zijn pijlen richtte op plek drie, die handig in bezig was van Fernandez, nóg een teamgenoot.

Ondertussen werd Vesti 'gevraagd' om zijn negende plek in te leveren bij Piastri, maar de Deen opende juist met succes de aanval op de voor hem rijdende Smolyar. Fernandez kreeg de subtiele hint dat teamgenoot Pourchaire achter hem zat en die wisselden vrij snel van positie, waar Piastri dan weer op reageerde door de negende plek over te nemen van Smolyar - een positie waarmee hij Pourchaire precíes voor zou blijven.

Vesti liet Piastri toch maar langszij gaan, en dus moest Pourchaire ook voorbij Beckmann om nog voor de titel te gaan. Bij het ingaan van de laatste ronde reed Lawson ver op kop, voor Beckmann, met Pourchaire daar te ver achter om nog aan te vallen. De winst was voor Lawson, voor Beckmann en Pourchaire. Piastri ging op de streep nog langs Fernandez naar plek zeven, maar dat was niet eens nodig: de Australiër is de nieuwe kampioen, nadat hij vorig jaar de Formule Renault Eurocup won.

Verschoor reed een strakke race en kwam van de twaalfde naar de vijfde plek, Bent Viscaal eindigde als 21e.