Vesti wint chaotische Formule 3-race Monza, Viscaal 8e

De heren in de Formule 3 hebben op het circuit van Monza het raceweekeinde aldaar geopend met de eerste van twee races. Dat werd een prima race, waarin van begin tot einde genoeg gebeurde.

De uitslag van de kwalificatie werd flink overhoop gegooid, nadat coureurs in de kwalificatie veel te langzaam reden om zo een betere slipstream te krijgen. Theo Pourchaire raakte zijn poleposition kwijt en startte als zesde, voorin vertrokken Liam Lawson en Matteo Nannini van de eerste rij, voor Jake Hughes, Calan Williams, Logan Sargeant en Pourchaire, met Richard Verschoor en Bent Viscaal op plekken veertien en éénentwintig.

Lawson kende een uitstekende start, Nannini volgde en Pourchaire ging er als een raket vandoor: na één rondje pakte hij de tweede plek al over van Nannini. Twee ronden later kwam hij op het rechte stuk uit de slipstream van Lawson en pakte de piepjonge Fransman 'gewoon' de leiding weer terug, terwijl Hughes inmiddels voorbij Nannini was gestoken.

In een lompe poging om plek drie terug te pakken opende Nannini de aanval op Lawson, met een duidelijk gevolg: Nannini lag eruit, Lawson kon door. Met een kleine tien ronden te gaan spinde Sebastian Fernandez het grind in, waardoor de safety car de baan betrad. Lawson verloor zijn derde plek ondertussen aan Frederik Vesti, die deze volgens het team van Lawson wegens inhalen onder de safety car terug moest geven - iets dat niet gebeurde.

Vesti opende zelfs de aanval op Hughes, met succes, terwijl Lawson Alex Peroni in zijn nek kreeg. In de subtop spinde kampioenschapsleider Sargeant na een tikje van Clement Novalak, waardoor Oscar Piastri - rijdend op plek zes - uitstekende zaken kon doen. Novalak kreeg ondertussen een straf van tien seconden voor de tik tegen Sargeant, waardoor Viscaal - inmiddels rijdend op plek elf - de poleposition voor zondag zag naderen.

Met mogelijk een straf boven het hoofd ging Vesti er nog volle bak in: twee ronden voor het einde pakte hij Pourchaire en nam hij de leiding over, terwijl Lawson hard terug begon te vallen. Piastri ging juist erg lekker en schoof langs Hughes door naar de derde plek. Vesti pakte ondertussen de winst, Pourchaire en Piastri completeerden het podium, voor David Beckmann, Hughes, Lawson, Lirim Zendeli en Viscaal op plek acht - Verschoor kende een probleem en eindigde als 27e en laatste.