'Amerikaanse economie komt weer op stoom'

Het schrikbeeld van menig Democraat in de Verenigde Staten: een economie die vlak voor de verkiezingen in november weer goed gaat draaien. En dat nog wel tijdens de ergste gezondheidscrisis die de moderne wereld ondergaat.


Trump kan tevreden achterover leunen nu de banenmarkt lijkt te exploderen (Foto: Ian MacNicol/Getty Images)

In augustus hebben namelijk 1,7 miljoen Amerikanen een nieuwe baan gevonden en daarmee zakte het werkloosheidscijfer ver onder de tien procent naar 8,4 procent. Het werkloosheidscijfer staat nu zelfs op het laagste peil sinds de start van de coronacrisis afgelopen maart en lager dan de 9,8 procent die door experts was voorspeld.

"Dit is een mooie dag voor Amerikaanse banen en Amerikaanse arbeiders", zo juichte vice-president Mike Pence voor de microfoon van CNBC. Eerder in 2020 schreef politiek journalistenwebsite Politico een groot stuk over de 'angst bij de Democraten voor de naderende verkiezingen': de terugkeer van de economische vooruitgang onder leiding van de president Donald Trump.

Top-econoom in het kabinet van voormalig president Barack Hussein Obama en Harvard professor, Jason Furman, zei het volgende: "We krijgen de beste data over onze economie te zien, sinds tijden." De Dow-Jones, de Amerikaanse aandelenindex, sprong na het horen van dit nieuws van geluk zeven procent omhoog.

Andere politiek commentatoren vinden dat de economie hét punt moet worden waar politiek uitdager Joe Biden zich in moet vastbijten. Als hen dat niet lukt, dan kunnen ze in november beter thuisblijven, vinden zij.

Politiek strateeg Arthur Schwartz wist de angst onder de Democraten ook mooi te verwoorden. "Dems zijn geschrokken, aangezien de economie snel zal herstellen. Hun strategie voor november is om het land in lockdown te houden. Hun belangen worden gediend door zoveel mogelijk Amerikanen pijn te doen." 

De beste man lijkt gelijk te krijgen, zeker gezien de steun van vele Democratische leiders voor de massale, maar soms enorm gewelddadige protesten die vooral aangewakkerd lijken te worden tijdens Black Lives Matter-demonstraties, waardoor al vele middenstanders hun winkel hebben zien leeggeroofd worden.