Politie weigert Democratische conventie te beveiligen

Meer dan honderd politie-organisaties hebben zich teruggetrokken uit het beveiligingsteam rondom de komende bijeenkomst van de Amerikaanse Democratische Partij, halverwege augustus in Milwaukee, waar Joe Biden als tegenstander van Donald Trump tijdens de komende presidentsverkiezingen zal worden gepresenteerd. De organisaties hebben stevige kritiek op hoe de politie door de Democraten benaderd wordt.

Vooral het naderende verbod in, de door de Democraten geleide stad, Milwaukee op het gebruik van traangas en pepper spray als verdediging tegen agressieve demonstranten stoot de agenten tegen de borst. Het verbod wordt opgelegd, nadat tijdens de protesten rond de dood van arrestant George Floyd, veelvuldig traangas en pepper spray gebruikt werd tegen plunderaars en demonstranten.

Constant kritiek uit de Democratische Partij
Verder zijn het agenten het zat dat vooral de bekende socialistische stokers in de Democratische Partij, zoals de islamitische afgevaardigde Ilhan Omar uit zijn op de vernietiging van het politie-apparaat. Zij vindt dat de politie in Minneapolis, die zij eerder een kankergezwel noemde, volledig ontmanteld moet worden. "We willen jullie hervormingen niet!", sprak zij luid.

Daarnaast wordt in Portland de federale rechtbank al wekenlang  belegerd door honderden linkse extremisten. "In de afgelopen nachten hebben relschoppers de voordeur van het gerechtsgebouw gebarricadeerd, triplex met koevoeten uit de ramen gerukt en commercieel vuurwerk in het gebouw gegooid om het te gebouw met personeel erin in de brand te steken", zo zei Bill Barr, minister van Justitie. "Politie die de schade wilde beperken werd hierbij massaal aangevallen en bekogeld met stenen, flessen gevuld met ijs, blikvoer en ballonnen gevuld met uitwerpselen."

Niet-vreedzaam protest
Alhoewel de conventie grootendeels online te volgen is en maar driehonderd aanwezigen worden toegelaten, wordt er buiten het conventiecentrum grote demonstraties verwacht.

Robert Fletcher, politiecommissaris in West-Allis, vindt het onverantwoord om als politie nu demonstranten te begeleiden. "We zijn bang dat als de demonstraties niet vreedzaam zullen eindigen de politie niet de middelen heeft om goed hun werk uit te voeren."

De organisatie van de conventie heeft nog niet gereageerd op vragen van de pers over hoe zij nu denken het evenement te beveiligen.