FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 juli 2020

Veltman verruilt Ajax na 19 jaar voor Brighton & Hove Albion

Joël Veltman heeft zijn gewenste transfer naar de Premier League te pakken. De 28-jarige verdediger ruilt Ajax in voor Brighton & Hove Albion. Ajax meldt dat het overeenstemming heeft bereikt met Brighton over een directe transfer. Veltman heeft een contract voor drie jaar ondertekent bij de nummer vijftien uit de Premier League.

Veltman, die nog een contract voor één jaar had in Amsterdam, doorliep sinds 2001 de gehele jeugdopleiding van Ajax en debuteerde in 2012 in de hoofdmacht. Hij werd met Ajax 4 keer landskampioen (2012, 2013, 2014 en 2019). In 2019 won hij tevens de KNVB beker. In totaal speelde de verdediger 246 officiële wedstrijden voor Ajax.

Bij Brighton wordt Veltman ploeggenoot van Davy Pröpper. Bij de Engelse club zal de verdediger met nummer 34 gaan spelen als eerbetoon aan zijn oud ploeggenoot Abdelhak Nouri.

Politie weigert Democratische conventie te beveiligen

Meer dan honderd politie-organisaties hebben zich teruggetrokken uit het beveiligingsteam rondom de komende bijeenkomst van de Amerikaanse Democratische Partij, halverwege augustus in Milwaukee, waar Joe Biden als tegenstander van Donald Trump tijdens de komende presidentsverkiezingen zal worden gepresenteerd. De organisaties hebben stevige kritiek op hoe de politie door de Democraten benaderd wordt.

Vooral het naderende verbod in, de door de Democraten geleide stad, Milwaukee op het gebruik van traangas en pepper spray als verdediging tegen agressieve demonstranten stoot de agenten tegen de borst. Het verbod wordt opgelegd, nadat tijdens de protesten rond de dood van arrestant George Floyd, veelvuldig traangas en pepper spray gebruikt werd tegen plunderaars en demonstranten.

Constant kritiek uit de Democratische Partij
Verder zijn het agenten het zat dat vooral de bekende socialistische stokers in de Democratische Partij, zoals de islamitische afgevaardigde Ilhan Omar uit zijn op de vernietiging van het politie-apparaat. Zij vindt dat de politie in Minneapolis, die zij eerder een kankergezwel noemde, volledig ontmanteld moet worden. "We willen jullie hervormingen niet!", sprak zij luid.

Daarnaast wordt in Portland de federale rechtbank al wekenlang  belegerd door honderden linkse extremisten. "In de afgelopen nachten hebben relschoppers de voordeur van het gerechtsgebouw gebarricadeerd, triplex met koevoeten uit de ramen gerukt en commercieel vuurwerk in het gebouw gegooid om het te gebouw met personeel erin in de brand te steken", zo zei Bill Barr, minister van Justitie. "Politie die de schade wilde beperken werd hierbij massaal aangevallen en bekogeld met stenen, flessen gevuld met ijs, blikvoer en ballonnen gevuld met uitwerpselen."

Niet-vreedzaam protest
Alhoewel de conventie grootendeels online te volgen is en maar driehonderd aanwezigen worden toegelaten, wordt er buiten het conventiecentrum grote demonstraties verwacht.

Robert Fletcher, politiecommissaris in West-Allis, vindt het onverantwoord om als politie nu demonstranten te begeleiden. "We zijn bang dat als de demonstraties niet vreedzaam zullen eindigen de politie niet de middelen heeft om goed hun werk uit te voeren."

De organisatie van de conventie heeft nog niet gereageerd op vragen van de pers over hoe zij nu denken het evenement te beveiligen.

Jongens met mondkapje overvallen cafetaria Eindhoven

De politie zoekt getuigen van een gewapende overval op een cafetaria in Eindhoven op maandagavond.

Twee mannen lopen op maandagavond rond de klok van 20.45 uur cafetaria Nicky op de Sint Bonifaciuslaan binnen. Als snel wordt duidelijk dat zij niet komen om een hapje te eten. Beide daders doen onder bedreiging van een steekwapen een greep in de kassa en vluchten dan richting de Rielseweg en om daarna links af te slaan de Sint Norbetuslaan in.

Signalement 
Beide daders waren in het zwart gekleed, hadden capuchons op, droegen een zwart mondkapje en hadden een Albert Heijn tas bij. Leeftijd rond de 16-18 jaar. Licht getint, slank postuur. Een van de daders had een glimmende zwarte jas aan. Beide daders droegen handschoenen.

Weet u meer?
Weet u meer over deze overval dan horen we dit graag. Tips zijn welkom via 0900-8844. Meldt u liever anoniem dan kan dat op 0800-7000.

Shell en Eneco bouwen derde windpark op zee zonder subsidie

Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, in het windenergiegebied Hollandse Kust (noord). Het windpark gaat ruim 750 MW aan vermogen leveren. Met de komst van dit windpark zal windenergie op zee in 2023 in 16% van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag voorzien. Blauwwind (ook o.a. Shell en Eneco) kreeg in 2016 de vergunning om de kavels III en IV in het windenergiegebied Borssele te bouwen en exploiteren. Dat windpark is nu in aanbouw.

Innovatieve toepassingen
Bij de beoordeling van de aanvragen voor de vergunning van dit windpark is onder andere gekeken naar het gebruik van innovatieve toepassingen. CrossWind gaat verschillende innovaties testen op het gebied van energieopslag en flexibiliteit, welke mogelijk in toekomstige windparken op grotere schaal toegepast kunnen worden.

Hoe komt het windpark eruit te zien?
Het windpark Hollandse Kust (noord) ligt zo’n 18.5 kilometer uit de kust van Noord-Holland. CrossWind gaat 69 windturbines van Siemens Gamesa met elk een vermogen van 11 MW en een rotordiameter van 200 meter plaatsen. Het merendeel van de windturbines ligt op meer dan 1 km afstand van elkaar. De elektriciteitskabel naar land en het ‘stopcontact’ op zee wordt door netbeheerder TenneT aangelegd. Onderstaande impressie geeft een indruk hoe het windpark eruit kan komen te zien.

Nederlandse windparken op de NoordzeeVergroot afbeelding Nederlandse windparken op de Noordzee
De ruimte tussen de windturbines is in principe beschikbaar voor ander gebruik, zolang dat samengaat met het windpark. Onder water biedt een windpark mogelijkheden voor natuurontwikkeling: als de windturbines eenmaal zijn aangelegd, is een windpark een plek waar het voor de natuur onder water rustiger is. Zo kan ook nieuw zeeleven ontstaan op en rond de funderingen van de windturbines.

Bouw andere windparken op schema
De komende jaren worden nog meer windparken op zee afgerond en zal de hoeveelheid elektriciteit die zij leveren sterk toenemen. Op dit moment staan er windparken op zee met een totaal vermogen van ongeveer 1 gigawatt (GW), aan het einde van het jaar zal dit bijna 2,5 GW zijn. In 2023 zal windenergie op zee toenemen naar een totaal vermogen van 4,7 GW. Daarmee wordt het doel voor windenergie op zee uit het Energieakkoord naar verwachting binnen het budget en de planning behaald. In 2030 zal het totaal vermogen verder oplopen tot 11 GW, dat is zo’n 40% van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag.

Belang wind op zee
Windenergie is niet alleen belangrijk om de elektriciteitsbehoefte van huishoudens en bedrijven te verduurzamen. Ook de industrie heeft het hard nodig om de huidige fossiele brandstoffen te kunnen vervangen door elektrische toepassingen. Daarnaast kan er in de toekomst duurzame waterstof worden gecreëerd uit de elektriciteit van windparken op zee.

Marvel's Avengers krijgt bŔta, Hawkeye en Fortnight-samenwerking

In de 'War Table'-livestream van Marvel's Avengers hebben uitgever Square Enix en ontwikkelaars Crystal Dynamics en Eidos Montreal de in augustus verwachte bètaversie toegelicht, Hawkeye aangekondigd als een speelbaar personage na release en een Fortnite-samenwerking bekendgemaakt.

De bèta bevat verschillende singleplayer-missies en een selectie van aanvullende missies die solo kunnen worden gespeeld met je AI Avengers-team of coöp met maximaal vier spelers. In één missie spelen spelers de rol van jonge Super Hero Kamala Khan en werken ze samen met Hulk terwijl ze een AIM-basis infiltreren in de bossen van de Amerikaanse Pacific Northwest. Later nemen ze de Quinjet mee naar een afgelegen oorlogsgebied in de bevroren Russische toendra om SHIELD-geheimen te onthullen die verborgen zijn in een diepe ondergrondse bunker.

Het bètaprogramma van Marvel's Avengers begint op 7 augustus exclusief voor PlayStation 4-bezitters die de game hebben gereserveerd en is beschikbaar tot 9 augustus. Op 14 augustus is de bèta beschikbaar voor alle PlayStation 4-bezitters en loopt tot 16 augustus. Voor degenen die Marvel's Avengers op Xbox One en pc hebben gereserveerd, begint de bèta op 14 augustus en loopt tot 16 augustus. Op 21 augustus,staat het bètaprogramma open voor alle PlayStation 4-, Xbox One- en pc-spelers en loopt tot 23 augustus.

Hawkeye komt na release gratis beschikbaar. In een originele verhaallijn die is geïnspireerd op enkele van de bekendste Hawkeye-momenten in de strips, gebruik je Clint's iconische hightech boog- en trickpijlen in missies, alleen of samen met vrienden online. Het verhaal van Hawkeye gaat verderna het verhaal van het basisspel. alle nieuwe missies zijn toegankelijk met de alle speelbare helden. Meer informatie hierover en over aanvullende content na release, waaronder de nieuwe schurk en andere content die debuteert met het verhaal van Hawkeye, zal binnenkort beschikbaar zijn.

Tijdens de stream werd ook onthuld dat PlayStation 4- en Xbox One-spelers die hun Square Enix Members- en Epic Games-accounts koppelen en de drie HARM-room-uitdagingen van de bèta voltooien de' Hulk Smashers Pickaxe' in 'Hulkbuster'-stijl in Fortnite verdienen.

Marvel's Avengers komt 4 september uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Er komen nog gratis upgrades voor PlayStation 5 en Xbox Series X.

Bèta trailer


Bèta deep diveHawkeye:

Verstappen: "Misschien vinden we het niet erg als het gaat regenen"

Aankomend weekend staat de eerste van twee races op het circuit van Silverstone op het programma. Max Verstappen is zich bewust van de wisselende omstandigheden in Engeland en ziet dat als een kans.

Natuurlijk blikte Verstappen ook nog even terug op de veelbewogen race in Hongarije. "Het is goed dat het Aston Martin Red Bull Racing team na de triple header een week vrij heeft, om thuis samen met familie te zijn, vooral na dat beetje extra stress vlak voor de race in Hongarije! Ik heb de video teruggekeken, hoe de monteurs op de grid aan mijn auto werkten en het was geweldig wat ze gepresteerd hebben. Het was gaaf om te zien dat ze allemaal precies wisten hoe ze moesten werken en wat ze moesten doen, zelfs in zo'n onverwachte situatie. Zonder hen zou ik de race niet eens hebben kunnen starten", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

Het hele Formule 1-circus strijkt dezer dagen neer in het circuit van Silverstone, een bijzondere baan vindt de Nederlander. "Ik kijk uit naar de volgende triple header en Silverstone is een heel mooi circuit om te rijden. De bochten op Silverstone zijn waanzinnig snel en Copse is vol gas! De bocht Maggots is ook voluit in de zevende versnelling, wat al geweldig is. Vooral in de kwalificatie omdat je niet eens meer op de rem tikt, maar gewoon terugschakelt. Op Silverstone moet je de juist vleugelafstelling hebben, en voor de langzamere bochten  wil je natuurlijk meer downforce en grip hebben. Het kan natuurlijk regenen op Silverstone, ook al is het zomer in Groot-Brittannië",vertelt Verstappen.

"Maar ik hou van die omstandigheden en misschien vinden we het niet erg als het gaat regenen, want dat zou de zaken wel eens op kunnen schudden", aldus de Red Bull-coureur.

Golfbanen reconstrueren met drones voor PGA TOUR 2K21

2K onthulde vandaag details achter de cartografische technologie en het proces dat wordt gebruikt om de Tournament Players Club (TPC) banen tot leven te brengen in PGA TOUR 2K21.

Elke baan neemt enkele maanden in beslag voor de ontwikkelaars van HB Studios om te bouwen. Het begint bij de samenwerking met Terra Imaging om gedetailleerde luchtdrukbeelden van elke baan vast te leggen en te verwerken. De drones leggen bijna elk detail van deze ingewikkelde banen vast tot op de centimeter nauwkeurig en converteren de gegevens vervolgens naar 3D-beelden voor de ontwikkelaars van HB Studios om ze opnieuw te maken in het spel.

"Ons doel is om de PGA TOUR 2K21 in-game TPC-golfbanen zo gedetailleerd mogelijk te maken zodat het voelt alsof je op de golfbaan naast de top PGA TOUR-professionals speelt", aldus Shaun West, senior producent bij HB Studios. "Het is een ongelooflijk cool proces om professionals deze golfbanen op tv te zien spelen, en dan te kijken naar elke baan die tot leven komt als speelbare golfbanen binnen het spel. We zijn opgewonden dat onze fans het ook kunnen ervaren."

De vijftien banen in PGA TOUR 2K21 zijn:

 • Atlantic Beach Country Club
 • Copperhead Course
 • East Lake Golf Club
 • Quail Hollow Club
 • Riviera Country Club
 • TPC Boston
 • TPC Deere Run
 • TPC Louisiana
 • TPC River Highlands
 • TPC San Antonio
 • TPC Sawgrass
 • TPC Scottsdal
 • TPC Southwind
 • TPC Summerlin
 • TPC Twin Cities

PGA TOUR 2K21 komt 21 augustus uit voor PlayStation 4, Xbox One, Windows-pc via Steam, Nintendo Switch en Google Stadia

Defensie paraat voor storm Sint Maarten

Vanwege de komst van tropische storm Isaia ondersteunt Defensie sinds vanochtend de lokale autoriteiten op Sint Maarten. De verwachting is dat de storm vannacht het eiland passeert en daarbij grote wateroverlast veroorzaakt.

De krijgsmacht staat de politie op verzoek bij met 3 Anaconda-terreinwagens met een chauffeur en bijrijder. Het is de bedoeling dat ze worden ingezet op wegen waar politieauto’s niet meer kunnen komen door bijvoorbeeld regenval of schade.

Anaconda (foto: Ministerie van Defensie)
Anaconda (foto: Ministerie van Defensie)

Eerste details Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy

Koei Tecmo Europe en ontwikkelaar Gust Studios hebben de eerste details over het onlangs aangekondigde Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy gegeven, inclusief nieuwe gameplay-vaardigheden en de eerste verhaallijnen.

In Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy keert Ryza terug voor een geheel nieuw avontuur, drie jaar na haar inspanningen in Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout. Dit vervolg draait om Ryza's reis naar de koninklijke hoofdstad van Ashra-am Baird. Ze verkent oude ruïnes terwijl ze op zoek is naar de waarheid achter het mysterie van de verloren legendes. Onderweg zal ze een aantal nieuwe vaardigheden kunnen leren om haar te helpen de gevaren te overwinnen, zoals de mogelijkheid om te zwemmen. Ryza's nieuwe zwemtechnieken helpen haar niet alleen om aquatische materialen te ontdekken, maar ook om de ingang van een onderwaterkerker te ontdekken.

Tijdens haar reis zal Ryza opnieuw worden vergezeld door haar vrolijke groep vrienden. De enige dochter van een koopmansfamilie, Klaudia, werkt in de koninklijke hoofdstad, maar denkt ondertussen terug aan het avontuur dat ze drie jaar eerder met Ryza had. Klaudia heeft nog steeds de wens om een spannender leven te leiden en komt Ryza in de koninklijke hoofdstad tegen. Dan is er het mysterieus wezen dat bekend staat als Fi. Het wezen spreekt niet, maar is zeer expressief en vol emotie, hecht snel contact met Ryza en helpt haar antwoorden te zoeken op de ware betekenis van de verloren legendes.

Naast de nieuwe gameplay-details onthulde koei Tecmo ook dat gamers die tijdens de eerste twee weken van release een fysieke of digitale kopie van Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy kopen, een Early Purchase Bonus-code ontvangen voor het Summer Fashion-kostuum. Daarnaast kunnen gamers die gegevens hebben opgeslagen van Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout de klassieke kostuumset ontgrendelen, inclusief outfits voor Ryza en haar vrienden uit de vorige titel.

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy wordt deze winter uitgebrachtvoor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Windows PC via Steam.

Gaviria sprint met overmacht naar winst in tweede etappe Ronde van Burgos

Fernando Gaviria heeft de tweede etappe van de Ronde van Burgos gewonnen. Na 168 kilometer was de snelle Colombiaan van UAE Emirates de snelste in een massasprint. Felix Grossschartner blijft de leider in het algemeen klassement.

Voor de start moesten werden Andres Camilo Ardila, Juan Sebastian Molano en Cristian Camilo Muñoz al uit koers genomen. Het drietal van UAE Emirates waren in het weekend met iemand in contact gekomen met het corona-virus, waardoor de ploeg volgens de richtlijnen van de UCI besloot om de drietal Colombianen uit koers te nemen.

De tweede etappe in de Ronde van Burgos ging zoals vooraf werd verwacht. Lange tijd reed een kopgroep voorop met een aantal minuten voorsprong, waarna het peloton de controle uitvoerde. Het peloton onder leiding van Bora-Hansgrohe zorgde dat de voorsprong niet te ver opliep, waarna de sprintersploegen de ploeg van de leider te hulp schoot.

In de laatste twintig kilometer werden de vluchters dan ook gegrepen, waarna de sprinters zich konden opmaken voor de eerste massasprint deze week. In een mooie rechte lijn ging het peloton de laatste kilometer in, en daarin lag juist een bocht. Zoals te verwachten viel werd er dan ook daar gevallen, al hadden de meeste sprinters daar geen last van. Fernando Gaviria wist de bocht het beste te pakken en zou dan ook eenvoudig winnen voor Arnaud Démare en Sam Bennett.

In het algemeen klassement veranderde er weinig waardoor de Oostenrijker Felix Grossschartner aan de leiding blijft staan. Donderdag staat de eerste bergrit in de Ronde van Burgos met de aankomst op de Picón Blanco.

149 aanvragen ingediend door aspirant telers voor het wietexperiment

Aspirant telers hebben 149 aanvragen ingediend voor het telen van hennep voor coffeeshops in de tien gemeenten die deelnemen aan het experiment gesloten coffeeshopketen, ook wel het wietexperiment genoemd. De komende periode worden alle aanvragen getoetst op volledigheid en inhoudelijk beoordeeld.

Van 1 juli tot en met 28 juli 2020 konden aspirant telers hun aanvraag indienen bij de Minister voor Medische Zorg en Sport en de Minister van Justitie en Veiligheid. Hiervoor hebben de telers diverse documenten moeten invullen, waaronder plannen waarin ze uitleggen hoe ze willen gaan telen, waar en onder welke veiligheidsmaatregelen.

Naast de toetsing op volledigheid en inhoudelijke beoordeling vindt er een Bibob-onderzoek (toets op grond van Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) plaats naar de aangemelde telers. Ook worden de burgemeesters in de gemeenten waar de aspirant telers zich willen vestigen, gevraagd te adviseren over mogelijke effecten op de openbare orde en veiligheid.

Gelet op het aantal ingediende aanvragen is het streven de maximaal tien telers begin 2021 aan te wijzen.

Jongerenburgemeester Amsterdam: 'Besef van 1,5 meter verwatert'

Jongerenburgemeester Achraf El Johari van Amsterdam roept jongen mensen in die stad op om voorzichtig om te blijven gaan met de coronaregels. Het lijkt er op dat steeds meer jongeren genoeg hebben van de situatie waarin we nu zitten. El Johari hoopt dat jonge mensen, ondanks dat besmettingsgevaar onder deze groep minder groot is, zich verantwoordelijk blijven gedragen.

"Als je kijkt naar de sterftecijfers, zijn jongeren toch minder vatbaar voor het virus, ze kijken niet naar de lange termijn. Uiteindelijk kunnen zij ook hun oma, vader of moeder besmetten en daarmee wel een dode op hun geweten krijgen. Jongeren denken vaak op de korte termijn en dat zie je ook terug in de acties", zegt El Johari.

Illegale feesten
Acties in de vorm van illegale feesten zoals eerder deze maand. Toen kwamen zo'n vijfhonderd jongeren bijeen onder een viaduct bij de A9. De politie moest in samenwerking met de Marechaussee een einde maken aan de festiviteiten, El Johari schrok toen hij die beelden zag. "Ik begrijp de behoefte dat jongeren gewoon bij elkaar willen komen, maar ik zou die mensen toch willen meegeven; als je zoiets doet, doe dat dan met maximaal 5 personen."

"Jongeren houden gewoon van genieten", zegt een jonge voorbijganger tegen AT5. "Daardoor gaan ze in deze tijd veel naar buiten en spreken af met vrienden. Daarom zijn ze soms met teveel mensen bij elkaar en gaat het fout."

"Ik was gister nog op een verjaardag", zegt een andere jongere. "Dan wil je toch iedereen een knuffel geven, of in ieder geval degene die jarig is. Doe je dit niet, dan voel je je bezwaard. Het is dan ook onbeleefd om het niet te doen, maar ja je hoort nu eigenlijk afstand te houden."

Boodschap
"Jongeren hebben al een hele grote prestatie neergezet de afgelopen vier maanden. Het is heel begrijpelijk dat ze hun zomervakantie niet willen laten afnemen, zeker nu het beter weer begint te worden", zegt El Johari. Ondanks dat hoopt hij dat jonge mensen goed blijven nadenken over hun acties. "Denk niet alleen aan jezelf, denk aan het grotere doel. Denk eraan dat we dit virus moeten verslaan. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat een grote opleving komt vanuit de jongeren als het zo doorgaat dus wees daarin niet naïef."

Tour en Vuelta in 2021 met week vervroegd

De Tour de France en Vuelta a España beginnen in 2021 een week eerder dan oorspronkelijk gepland. Reden voor de verplaatsing is de Olympische Spelen van Tokio.

De nieuwe startdatum voor de Tour is 26 juni. De drieweekse wielerronde eindigt op 18 juli in Parijs. Door de verplaatsing kunnen deelnemers aan de Tour ook van start op de Olympische Spelen. Het wielrennen in Tokio vindt plaats op 24 en 28 juli.

Ook de Vuelta wordt een week vervroegd en start nu op 14 augustus. Door deze wijziging sluit de wedstrijd beter aan op de EK wielrennen.

De Ligt ontbreekt drie dagen na kampioenswedstrijd in Juventus-selectie

Matthijs de Ligt is woensdagavond niet van de partij als Juventus zijn laatste uitwedstrijd van het Serie A-seizoen tegen Cagliari speelt. De centrale verdediger kampte de afgelopen weken met schouderklachten en ontbreekt in de wedstrijdselectie van trainer Maurizio Sarri voor het bezoek aan Sardinië. De verwachting is dat De Ligt rust krijgt en wel inzetbaar zal zijn voor het slotduel met AS Roma van aankomende zaterdag.

Volgende week vrijdag staat het Champions League-treffen met Olympique Lyon op het programma en Juventus moet dan de 1-0 nederlaag die eerder in Frankrijk werd geleden goed zien te maken.

Naast De Ligt krijgen Danilo en Aaron Ramsey eveneens rust. Verder ontbreken Giorgio Chiellini, Mattia De Sciglio, Sami Khedira, Douglas Costa, Paulo Dybala en de geschorste Adrien Rabiot in de selectie.

Voor Dybala zal het een race tegen de klok worden om het treffen met Lyon te halen. De Argentijn kampt met een spierblessure en zijn situatie zal van dag tot dag bekeken worden.

Voor Juventus staat er woensdagavond tegen Cagliari weinig meer op het spel. La Vecchia Signora kroonde zich zondag na een 2-0 overwinning op Sampdoria al tot kampioen van Italië.

Cristiano Ronaldo is nog wel op jacht naar de topscorerstitel: hij loopt momenteel drie doelpunten achter op Lazio-spits Ciro Immobile.

Wild bestuderen in Red Dead Online

Nadat spelers als clowns verkleed online protesteerden is er vandaag nieuwe content aan Red Dead Online toegevoegd. Het betreft een nieuwe Frontier Pursuits Role voor spelers: The Naturalist.

Naast de Bounty Hunter, Collector, Trader en Moonshiner biedt deze nieuwe rol gefocust op het dierenrijk de mogelijkheid om samen te werken met natuurbeschermer Harriet Davenport waarbij spelers op de dieren van de vijf staten jagen, ze opsporen en bestuderen.

The Naturalist introduceert ook voor het eerst Legendary Animals in Red Dead Online, samen met nieuwe rolspecifieke missies, items en vaardigheden, zoals een Sample Kit en Animal Field Guide als hulp bij het opsporen en bestuderen van dieren; nieuwe tonics en tonic recepten; en een reeks wapens geschikt om te verdoven om Harriet's inspanningen te ondersteunen voor natuurbehoud.

Voor spelers die liever met jagen bezig zijn dan natuurbescherming, zal Gus Macmillan, de jager op groot wild, graag dierenhuiden veranderen in nieuwe, hoogwaardige kledingstukken en snuisterijen.

Ook inbegrepen in de update is een nieuwe geavanceerde camera, de nieuwste Outlaw Pass met maximaal 40 Gold Bars en een verscheidenheid aan unieke items en upgrades om te ontgrendelen in 80 ranks, plus meerdere door de community gevraagde functies en fixes. Rockstar belooft dat er nog veel meer om te spelen en te ontdekken komt in de komende maanden. Dus mocht je meer content willen in een online game: gewoon online protesteren, het helpt!

'J°rgensen op de radar van Besiktas'

Volgens Turkse media gaat Besiktas een bod uitbrengen op Feyenoord-aanvaller Nicolai Jørgensen. Rob Jansen, zaakwaarnemer van de Deen, ontkent de interesse van de Turkse topclub.

“Nicolai Jørgensen gaat lekker ballen bij Feyenoord”, vertelt Jansen aan AD Sport. “Er is op dit moment echt geen concreet bod bij Feyenoord uitgebracht op Jørgensen en ik verwacht ook niet dat dit gaat gebeuren.”

Jørgensen speelt sinds 2016 voor de Rotterdamse club. In 95 wedstrijden kwam hij 43 keer tot scoren.

Gladbach-fan weigert naam rivaal uit te spreken in TV-quiz

Trouw zijn aan je club kan soms flinke gevolgen hebben, dat merkte een Duitse Borussia Mönchengladbach-fan onlangs. Hij nam deel aan een quiz bij de ARD toen er een vraag voorbij kwam over 1. FC Köln, de aartsrivaal van Gladbach. De man weigerde die te vraag te beantwoorden en daardoor staat de man nu een beloning te wachten van zijn club en de hoofdsponsor.

In de quiz werd gevraagd welke club vorig jaar kampioen werd in de Duitse tweede klasse. Na een korte aarzeling besloot de man de vraag niet te beantwoorden, terwijl hij het correcte antwoord uiteraard wist. "Nee, die naam spreek ik niet uit", aldus de quizkandidaat die weigerde de naam FC Köln in de mond te nemen. Deze clubtrouw koste de man een deel van het prijzengeld, een offer dat hij met liefde maakte.

Borussia Mönchengladbach kan de trouw van de fan aan de club wel waarderen en is nu op zoek naar de man om hem te belonen. "Dit voorbeeldig gedrag moet beloond worden", twitterde Mönchengladbach. "Beste kandidaat, neem alsjeblieft contact met ons op. Wij en onze hoofdsponsor Flatex hebben iets voor jou."

Uiteindelijk won de man 2.500 euro in de quiz maar dat had dus hoger uit kunnen pakken. "Maar als Mönchengladbacher zal ik die naam nooit noemen, voor geen geld ter wereld", aldus de trouwe fan, zo lezen we op Sportwereld.be.

Politie zoekt getuigen van brand bij voetbalvereniging S.C.S Wanica Star

Bij voetbalvereniging S.C.S. Wanica Star aan de Melis Stokelaan in Den Haag werd woensdagochtend 29 juli vermoedelijk brand gesticht. Een week eerder werd ook al ingebroken in het gebouw van de voetbalvereniging. De politie doet onderzoek naar de brand en zoekt getuigen.

De vermoedelijke brandstichting gebeurde woensdagochtend vroeg tussen 2:30 en 4:15 uur. De brandweer bluste de brand, waarna de politie de omgeving onderzocht op sporen. Het onderzoek naar de vermoedelijke brandstichting is in volle gang. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Stam ziet Locadia ondanks late goal van held in schlemiel veranderen

Het MLS Is Back-toernooi is woensdagochtend vroeg Nederlandse tijd ten einde gekomen voor Jaap Stam en FC Cincinnati. De werkgever van Siem de Jong en Jürgen Locadia, die allebei als invallers in het veld kwamen, verloor na een 1-1 eindstand in de reguliere speeltijd de strafschoppenreeks van Portland Timbers, waarbij vooral Locadia een hoofdrol opeiste.

De aanvaller verzorgde tien minuten voor tijd vanaf elf meter de gelijkmaker voor zijn ploeg, maar miste vervolgens in de beslissende penaltyreeks. Portland Timbers neemt het nu in de kwartfinale op tegen New York City FC.

Stam bracht De Jong met een uur op de klok binnen de lijnen en de invaller leek daarmee net op tijd zijn entree te hebben gemaakt om de openingsgoal van FC Cincinnati mee te maken.

De treffer van Mathieu Deplagne, die bij de tweede paal een vrije trap binnen werkte, ging echter niet door vanwege buitenspel en zeven minuten later was het aan de andere kant wel raak.

Sebastian Blanco kreeg aan de linkerkant de tijd en ruimte om een voorzet te geven en de helemaal vrijstaande Jaroslaw Niezgoda schoot de bal vervolgens achter Przemyslaw Tyton.

FC Cincinnati moest zodoende in de achtervolging en Stam koos er twintig minuten voor tijd voor om ook Locadia, die zijn rentree maakte na een blessure, in te brengen.

De spits mocht vervolgens tien minuten voor tijd aantreden voor een strafschop na een overtreding van doelman Steve Clark in de zestien en hij schoot de bal beheerst in de linkerbenedenhoek.

Via De Jong en Locadia waren er na deze gelijkmaker nog kansen op meer voor FC Cincinnati, maar vooral laatstgenoemde had het vizier niet op scherp staan toen hij een intikker bij de tweede paal op aangeven van De Jong over schoot.

Na het laatste fluitsignaal van Armando Villarreal moest het duel zodoende beslist worden via strafschoppen. De Jong schoot de eerste penalty van FC Cincinnati nog wel langs Clark, maar missers van Locadia en Kendall Waston werden Stam uiteindelijk fataal.

Locadia's inzet werd gestopt door de doelman, terwijl Waston zijn inzet hoog over schoot. Portland faalde niet vanaf elf meter.

Hogere gevangenisstraf wegens doodslag op ex-partner in Sevenum

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 33-jarige vrouw uit Polen veroordeeld tot een celstraf van 11 jaar en 6 maanden. Zij wordt ervan beschuldigd haar ex-partner in zijn stacaravan te hebben gestoken met een mes, waarna hij is overleden. De rechtbank Limburg heeft eerder een celstraf van 9 jaar opgelegd.

112-melding
Op 4 december 2015 komt er een 112-melding binnen dat een man op de bank zou zitten en hevig zou bloeden. Ter plaatse treffen de agenten in de stacaravan een hevig bloedende man aan met een diepe steekwond in zijn borst. Er is nog geprobeerd om de man te reanimeren, maar het ambulancepersoneel constateerde dat de man al was overleden. Naast de man was er ook een vrouw aanwezig in de stacaravan, waarvan later blijkt dat zij de ex-partner van het slachtoffer is. Zij is aangehouden als verdachte.

In het mes gevallen
De vrouw heeft als verklaring gegeven dat toen zij in de keuken bij het aanrecht stond en vlees voor haar hond aan het snijden was, zij van achteren werd benaderd door het slachtoffer. Er heeft zich toen een schermutseling heeft afgespeeld, waarbij de vrouw met het mes in haar hand is omgedraaid en het slachtoffer vervolgens in het mes is het gevallen.

Het hof vindt het scenario dat de vrouw heeft geschetst niet aannemelijk. Daarbij merkt het hof op dat het mes waarmee het slachtoffer is gestoken, een ander mes betreft dan het mes waarmee de vrouw het vlees voor haar hond heeft gesneden. Daarnaast blijkt het bloedsporenonderzoek in de stacaravan niet te passen met het scenario van de vrouw.

Het hof oordeelt dat de vrouw willens en wetens heeft gehandeld en dat er dus sprake is van opzet. Zij heeft doelbewust het mes in de borst van het slachtoffer gestoken, waarbij het mes een steekwond van ongeveer 13,8 centimeter diep heeft veroorzaakt.

Hogere straf
Het hof legt een gevangenisstraf van 11 jaar en 6 maanden op. Het hof heeft hierbij onder andere rekening gehouden met het feit dat de vrouw na haar aanhouding aanvankelijk iedere betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer heeft ontkend. Ook heeft zij nooit volledige openheid van zaken gegeven en geen verantwoordelijkheid genomen voor haar handelen. Bovendien heeft zij geen berouw getoond over haar eigen handelen of spijt betuigd tegenover de nabestaanden. Het hof neemt in het bijzonder in aanmerking dat het slachtoffer is gedood in zijn eigen stacaravan.

De verdachte moet daarnaast een schadevergoeding aan de nabestaanden betalen van bijna 3.000 euro.

Luchtmacht neemt nieuwe Chinooks in gebruik

De eerste 2 nieuwe CH-47F Chinook-transporthelikopters zijn op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood in gebruik genomen. De helikopters worden gebruikt voor opleiding en training. Het Defensie Helikopter Commando verwacht de eerste toestellen begin volgend jaar in Nederland.

Op termijn moet de Koninklijke Luchtmacht over een vloot beschikken van 20 toestellen in de nieuwste, identieke uitvoering. Daarvan worden er 15 bij 298 Squadron in Gilze-Rijen gestationeerd en 5 bij 302 Squadron op Fort Hood.

Vanaf 1995 nam de luchtmacht 13 Chinooks in de D(elta)-uitvoering in gebruik. Daarvan gingen er 2 verloren in 2005 tijdens de ISAF-missie In Afghanistan. Tussen 2008 en 2012 werd de vloot uitgebreid met 6 nieuwe helikopters in de F(oxtrot)-uitvoering.

Onderhoud moeilijk en duur
Na 20 jaar inzet wordt het onderhoud van de 11 ‘Delta’s’ te moeilijk en duur. De romp is verouderd en bepaalde onderdelen van de cockpit worden niet meer gemaakt. Daarnaast nemen de inzetmogelijkheden af door het achterblijven bij technologische ontwikkelingen.

In 2015 kocht Defensie 14 Chinook Foxtrot MYII CAAS toestellen met enkele voor Nederland noodzakelijke modificaties. Daarnaast is besloten om de huidige Foxtrot-modellen te moderniseren naar diezelfde Foxtrot MYII CAAS-standaard.

Verbeteringen
De CH-47F Chinooks krijgen onder meer een volledig digitaal cockpitmanagementsysteem met geïntegreerde communicatiesystemen, navigatiesystemen en verbeterde zelfverdedigingsmiddelen. Vliegers weten hierdoor meer over hun omgeving en de operationele effectiviteit wordt vergroot.

Het vernieuwde onderhoudssysteem signaleert slijtage vroegtijdig. Dit maakt eerder en meer gericht onderhoud mogelijk waardoor de beschikbaarheid toeneemt. De nieuwe configuratie leidt zo ook nog eens tot lagere kosten.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

FOK! Wat eten we vandaag? #seizoensgroente

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag gaan we creatief doen met seizoensgroenten! Een greep uit de seizoensgroentes voor de maand juli: andijvie, artisjok, aubergine,  bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, koolrabi, rode biet, spinazie, spitskool, prei of warmoes. Je kunt de groente koken, bakken, stoven, wokken of gewoon rauw eten natuurlijk. 

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de vraag van vandaag: wat is jouw favoriete groente?

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Nu op de radio: Skip de AH kip!

Veel merken en bedrijven geven hun kip meer ruimte dan de AH kip krijgt bij Albert Heijn. Dit laat Wakker Dier consumenten vanaf vandaag weten met een radiocampagne. “Albert Heijn weigert om zijn AH kip meer ruimte te geven. De Zaanse multinational is links en rechts ingehaald door andere merken,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

“Er is alle reden om de AH kip te skippen,” vertelt Hilhorst. “We roepen daartoe op omdat de kippen nog altijd te weinig ruimte krijgen. Terwijl er inmiddels flink wat bedrijven zijn die juist meer ruimte eisen voor hun standaard kip.” Voorbeelden zijn supermarkten Aldi, Jumbo en Lidl. En eetgelegenheden als La Place, Starbucks, Holland Casino, Shell Deli2Go, Gauchos en Vapiano. Maar ook Aviko maaltijden, Dr. Oetker pizza’s en Struik soepen en worsten.

Rotleven
De keurmerkloze AH kip gaat bij Albert Heijn het meest langs de kassa. De kippen leven in volle stallen met zestien kippen per vierkante meter en hebben daardoor een rotleven. Ze raken gestrest, lopen over elkaar heen en verwonden elkaar.

Minimaal één Beter Leven-ster
Wakker Dier wil dat alle kipproducten in supermarkten ten minste voldoen aan de welzijnscriteria van het één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. De kippen hebben dan meer ruimte en een overdekte uitloop. De pijlen van Wakker Dier zijn momenteel op Albert Heijn gericht, omdat deze supermarkt het ronduit slecht doet op het gebied van kippenwelzijn.

FIOD legt beslag op manege en vakantiehuis in omkopingsonderzoek

De FIOD heeft dinsdag 28 juli drie woningen en drie bedrijfslocaties verspreid over de provincie Zuid-Holland doorzocht. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar niet-ambtelijke omkoping, verduistering, oplichting en valsheid in geschrift, onder leiding van het Functioneel Parket. De FIOD heeft beslag gelegd op administratie, een contant geldbedrag van 60.000 euro, een manege en een vakantiehuis. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het onderzoek richt zich op meerdere verdachten. Het gaat om drie natuurlijke personen en één rechtspersoon. Twee verdachten zijn nauw betrokken bij een manege in de omgeving van Rotterdam. Het vermoeden is dat zij via verhullende constructies verbouwingen hebben laten uitvoeren aan de manege. Vermoedelijk werd zowel de opdrachtgever als de werkomschrijving aangepast op de facturen, waardoor deze privé opdrachten als zakelijk werden verantwoord.

Daarnaast is het vermoeden dat facturen werden opgehoogd via een tussengeschoven onderneming, waarna vervolgens het verschil tussen de verdachten werd verdeeld. Deze constructie was mogelijk door samenspanning tussen twee medewerkers van de onderneming die de facturen uiteindelijk betaalden. Dit levert de verdenking van niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte op.

Een derde bbp wordt verdiend met de export

De export van goederen en diensten levert Nederland een derde van het bruto binnenlands product (bbp) op. Aan de export van goederen en diensten naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België verdient Nederland het meest. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het CBS over exportverdiensten in 2018.

Nederland voerde in 2018 voor 653 miljard euro aan goederen en diensten uit. Ruim 262 miljard daarvan is toegevoegde waarde die is gecreëerd in Nederland, de exportverdiensten. De overige 390 miljard gaat naar toeleveranciers in het buitenland, als betaling voor ingevoerde grondstoffen, halffabricaten of diensten die nodig waren in de Nederlandse productie voor de export. In 2018 kwam daarmee ongeveer een derde (33,9 procent) van het Nederlandse bbp, de toegevoegde waarde van alle in Nederland geproduceerde goederen en diensten, tot stand door de uitvoer.

Van de bruto uitvoerwaarde van 653 miljard euro bestond bijna driekwart (487 miljard) uit export van goederen, inclusief wederuitvoer, en een kwart (166 miljard) export van diensten. Nederland houdt relatief meer over aan de export van diensten dan aan de goederenexport. Aan één euro dienstenuitvoer verdient Nederland gemiddeld 63 cent, aan één euro goederenexport van eigen makelij 51 cent en aan wederuitvoer 14 cent. De toegevoegde waarde van de export van goederen van eigen makelij (157 miljard) en de wederuitvoer (34 miljard) vormt daarmee 60 procent van de totale exportverdiensten (262 miljard), de export van diensten 40 procent. De uitvoer van diensten is daarmee goed voor 13,6 procent van het Nederlandse bbp, de uitvoer van goederen van eigen makelij 15,9 procent en de wederuitvoer 4,4 procent.

Ten opzichte van 2015 zijn de totale Nederlandse exportverdiensten met iets meer dan 10 procent gegroeid, van 237 miljard naar 262 miljard in 2018. De totale verdiensten aan wederuitvoer groeide van 28 miljard naar 34 miljard; met 21 procent relatief de sterkste groei. De verdiensten aan de export van eigen makelij en diensten groeiden minder sterk.

Nederland verdient het meest aan de export naar Duitsland
Nederland hield in 2018 bijna 51 miljard euro over aan de export van goederen en diensten naar Duitsland, ongeveer 6,5 procent van bbp. Duitsland is daarmee niet alleen de belangrijkste exportpartner qua totale exportwaarde, maar ook qua exportverdiensten. De top 5 bestaat verder uit het Verenigd Koninkrijk (3,6 procent), België (3,0 procent), Frankrijk (2,3 procent) en de Verenigde Staten (2,2 procent). Binnen de verdiensten aan Duitsland speelt de wederuitvoer een relatief grote rol. Dit betreft bijvoorbeeld smartphones, speelgoed en kleding die vanuit China via ons land naar Duitsland gaan. Bij verder weggelegen exportbestemmingen zoals China en de Verenigde Staten, is de bijdrage van de wederuitvoer aan de Nederlandse exportverdiensten klein.

In de top 10 van de meest lucratieve exportbestemmingen in 2018 staan ook Italië, Spanje, Zwitserland en Polen. Tezamen waren de exportverdiensten aan deze vier landen in 2018 vrijwel even groot als de nummer twee, het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse exportverdiensten aan Spanje zijn het sterkst gegroeid; van 5,4 miljard in 2015 naar 6,9 miljard in 2018. Aan de export naar Zwitserland verdiende Nederland in 2018 bijna een kwart minder dan in 2015. Dit hing samen met een daling van de dienstenexport.

Naar de meeste landen voert Nederland meer goederen dan diensten uit. Dat is ook terug te zien in de exportverdiensten; voor de meeste landen zijn die groter bij de export van goederen dan voor de dienstenexport. Dit geldt echter niet voor de export naar het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland. Naar deze landen is de uitvoer van diensten van groter belang. Circa 56 procent van de exportverdiensten aan het Verenigd Koninkrijk (16 miljard) kwam voor rekening van de uitvoer van diensten, zoals zakelijke diensten of vervoersdiensten. Dat is tweemaal zoveel als aan de export van diensten naar de nummer drie, België, werd verdiend. Zwitserland spant de kroon; circa twee derde van de exportverdiensten komt dankzij export van diensten.

In de exportverdiensten naar Italië en Spanje speelt de wederuitvoer een grote rol; bijna een vijfde van onze exportverdiensten aan deze twee landen is te danken aan wederuitvoer naar die landen. Voor Zwitserland is de export van diensten het belangrijkst. Opvallend is de hoge notering van China; deze export is inmiddels lucratiever dan de export naar dichterbij gelegen landen als Polen, maar ook Zweden, Ierland of Denemarken.

Politie zoekt getuigen en beeldmateriaal verkeersongeval A10

Op dinsdag 28 juli vond tussen 07:30 en 07:45 uur een ongeval plaats op de Rijksweg A10, ter hoogte van hectometerpaal 20.7 links, net voor de busafrit naar het VU in Amsterdam. Het Team Ernstige Verkeers Ongevallen (TOEV) heeft het ongeval in onderzoek en is op zoek naar getuigen en beeldmateriaal.

Bij het ongeval waren zeven voertuigen betrokken. Er zijn vier gewonden, waarvan er drie zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Alle gewonden zijn buiten levensgevaar. Het Team Ernstige Verkeers Ongevallen is een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval.

Om de toedracht duidelijk te krijgen, is het onderzoeksteam op zoek naar getuigen en/of eventuele camerabeelden van het ongeval, bijvoorbeeld van dashcams in voertuigen. Ook als u andere informatie heeft, en u heeft nog niet met de politie gesproken, dan hoort het team graag van u. Contact opnemen is mogelijk via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via het tipformulier

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Opnieuw aanhoudingen voor ongeregeldheden Malieveld

De politie heeft de afgelopen dagen nog eens twee verdachten aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de ongeregeldheden bij de verboden demonstratie op het Malieveld van 21 juni. Het gaat om een 27-jarige man en een 35-jarige man uit Velsen.

Op maandag 27 juli meldde een 27-jarige man uit Velsen zich op het politiebureau. Hij werd aangehouden voor zijn betrokkenheid bij de rellen. Binnenkort wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zijn 35-jarige plaatsgenoot kon een dag later, op dinsdag 28 juli, worden aangehouden. Vorige week nog hield de politie nog eens zes verdachten aan. Het totaal aantal aanhoudingen na de rellen komt met deze twee nieuwe aanhoudingen op 23.

Tijdens de confrontaties met de Mobiele Eenheid (ME) bij de verboden demonstratie op zondag 21 juni gebruikten relschoppers fors geweld. Zij gooiden met rookbommen en stenen en gingen de ME fysiek te lijf. In totaal hield de politie zondag 21 juni 425 personen aan. Na de rellen startte de politie direct met een grootschalig onderzoek. Inmiddels zijn dus nog eens 23 personen aangehouden.

Op dinsdag 14 juli werden beelden getoond van de relschoppers in de uitzendingen van Opsporing Verzocht en Team West. De politie kreeg een groot aantal tips, waarin ook namen van enkele van de getoonde verdachten werden genoemd. Dankzij deze tips werd de identiteit van meerdere verdachten bekend.

Beelden drie relschoppers nog online
Naast de beelden die via de opsporingsprogramma’s zijn verspreid, zijn ook op politie.nl beelden van relschoppers geplaatst. Op dit moment staan daar foto’s van drie relschoppers die nog niet zijn herkend. Bent u, of kent u een van deze verdachten? Meld dit dan via het nummer 0800-6070. Verdachten kunnen zichzelf ook melden op het politiebureau in hun woonplaats. Kijk op www.politie.nl voor de actuele openingstijden, of bel 0900-8844.

Demonstratie Malieveld (Afbeelding: Politie)
Demonstratie Malieveld (Afbeelding: Politie)

Minder kalveren en varkens geslacht in tweede kwartaal

In Nederlandse slachthuizen zijn in het tweede kwartaal van 2020 minder kalveren en varkens geslacht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal geslachte kalveren daalde met 14 procent (59.000), het aantal geslachte varkens met 11 procent (ruim 400.000). Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers van de vleesproductie in 2020.

Niet alleen daalde het aantal geslachte kalveren gedurende het tweede kwartaal, ook het zogenoemde voortschrijdend twaalfmaandstotaal nam van maart tot en met mei af. Het voortschrijdend twaalfmaandstotaal corrigeert voor seizoeninvloeden en maandelijkse verschillen in werkdagen. In mei was het voortschrijdend twaalfmaandstotaal gedaald naar 1,58 miljoen kalveren. Dat is 4 procent minder dan in februari, de maand voor de gedeeltelijke lockdown. In juni zette deze daling niet verder door en was er vergeleken met mei juist weer een lichte stijging te zien (0,4 procent).

De daling van het het aantal geslachte kalveren en varkens sinds maart hangt samen met de sluiting van de horeca en de terugvallende export als gevolg van de coronacrisis. Daardoor ontstond er een gebrek aan afzetmogelijkheden voor kalfsvlees. Een deel van het kalfsvlees is ondergebracht in de vriesopslag.

Productie varkensvlees afgenomen
In april was het voortschrijdend twaalfmaandstotaal van het aantal geslachte varkens 16,8 miljoen, in mei was dit afgenomen tot 16,3 miljoen slachtingen (-3 procent). Door een uitbraak van het coronavirus onder personeel moesten sommige slachthuizen in mei en juni sluiten, op andere locaties slachten of de capaciteit verminderen. Het voortschrijdend twaalfmaandstotaal tot en met juni bleef met 16,3 miljoen varkens gelijk aan dat van mei.

Slacht van geiten toegenomen
De slacht van geiten is na een flinke toename in februari, maart en april van dit jaar, in mei en juni gestabiliseerd. In het voorjaar, wanneer vooral de jonge geitenbokjes worden geslacht, is er altijd een duidelijke piek.

Dit jaar was die piek hoger dan voorgaande jaren. Geitenbokjes worden afgemest en geëxporteerd. Doordat de horeca in exportlanden op slot ging, zijn minder bokjes afgemest en eerder naar de slacht gegaan om verwerkt te worden in diervoeder.

Slachtkuikens en volwassen rundvee
Bij de slachtkuikens zijn vanaf februari 2020 de twaalfmaandstotalen nagenoeg onveranderd. Bij de schapen en volwassen runderen is er een lichte stijging voor deze periode.

Het CBS benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat die nog kunnen worden bijgesteld. 

FOK! Wat een weer: Wisselend bewolkt en lokaal een bui

Vandaag zijn er flinke zonnige perioden. In het noordoosten is er meer bewolking en kan er nog een enkele bui ontstaan. De maxima lopen uiteen van 18°C in het noordelijk kustgebied tot 23°C in het zuidoosten. De west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, aan de kust eerst nog (vrij) krachtig 5-6 Bft.

Komende nacht is het helder, plaatselijk ontstaat grondmist. De minima liggen tussen 14°C aan de Zeeuwse kust en 8°C plaatselijk in het noordoosten. De wind is zwak uit uiteenlopende richtingen, in het noordelijk kustgebied staat een matige noordwestenwind.

Donderdag overdag is het zonnig. De maxima lopen uiteen van 22°C in het Waddengebied tot 27°C in het zuiden. De wind is zwak uit uiteenlopende richtingen, aan de noordkust staat een matige westelijke wind.(Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Dreigende wolken boven Amsterdam (Foto: Interpreatie)
Dreigende wolken boven Amsterdam (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Buitenlandse migratie in juni toegenomen

Het aantal immigranten is in juni met ruim 3.500 toegenomen ten opzichte van mei. Ook de emigratie was hoger, maar steeg minder dan de immigratie. Er vertrokken ruim 2.500 mensen meer dan een maand eerder. Per saldo kwamen er in juni bijna 1.300 inwoners bij door buitenlandse migratie; in april en mei kwamen er per saldo nauwelijks migranten bij. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Na de invoering van de coronamaatregelen in maart halveerde het aantal personen dat zich vanuit het buitenland in Nederland vestigde. In juni nam de immigratie toe, maar kwam nog een kwart lager uit dan juni 2019. De emigratie steeg ook, maar blijft nog achter ten opzichte van 2019. Ook toen nam de emigratie in juni toe, zoals gebruikelijk in deze periode van het jaar.

Verdere stijging immigranten met EU-achtergrond
Het aantal immigranten met een achtergrond in de EU was in mei al iets hoger dan in april en nam in juni verder toe. Er vestigden zich ruim 6.000 personen, bijna net zo veel als in juni vorig jaar. Het aantal emigranten nam ook toe, maar wat minder dan het aantal immigranten. Daardoor kwamen er meer inwoners met een EU-achtergrond bij dan in mei, per saldo bijna 550.

Binnen de EU nam vooral het aantal immigranten met een Oost-Europese achtergrond toe. Per saldo kwamen er in juni ruim 1.600 inwoners bij uit de Midden- en Oost-Europese landen (MOE-landen). Het aantal migranten met een andere achtergrond in de EU nam net als in april en mei per saldo nog af. In deze groep nam de emigratie meer toe dan de immigratie.

In juni trok ook het aantal migranten met een achtergrond buiten de EU weer aan. Vooral het aantal immigranten nam toe, maar hun aantal is nog altijd bijna de helft lager dan in juni 2019. Het saldo over juni was licht positief, terwijl het in april en mei negatief was.

De inschrijvingen van vluchtelingen kwamen in juni weer op gang. Zo vestigden zich per saldo bijna 300 mensen met een Syrische achtergrond. In de periode direct na de invoering van coronamaatregelen schreven zich nauwelijks Syriërs in.

Ook emigratie Nederlanders neemt weer toe
Direct na het invoeren van de coronamaatregelen in de tweede helft van maart keerden relatief veel Nederlanders terug, terwijl het aantal dat naar het buitenland verhuisde afnam. In de maanden daarna daalde het aantal emigranten verder. In juni vertrokken er meer Nederlanders, maar hun aantal bleef nog achter bij 2019. Net als in april en mei kwamen er daardoor in juni per saldo meer Nederlandse inwoners met een Nederlandse achtergrond bij dan vorig jaar.

Bevolkingsgroei vooral door natuurlijke aanwas
In juni bedroeg de totale bevolkingsgroei 3.700 inwoners. Naast de groei door buitenlandse migratie werden er 2.400 meer kinderen geboren dan er mensen overleden. In april kromp de bevolking nog met een recordaantal van ruim 5.600 inwoners. In die maand viel de piek van de coronasterfte. Met de lagere immigratie en de hogere sterfte kwam de totale bevolkingsgroei in het eerste halfjaar van 2020 twee derde lager uit dan in het eerste halfjaar van 2019.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.