UFC: start van 'Fight Island-saga'

Het eerste spectakelstuk van de UFC op Fight Island is achter de rug. Op Yas Island in Abu Dabi, de Verenigde Arabische Emiraten, ging het coronavrije vechten van start.


Flash Forum op Fight Island (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Ring girls (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC) 

Drie titelgevechten moesten de aandacht trekken, al was het vechten op een 'vechteiland' blijkbaar nog niet genoeg. Kampioen Kamaru Usman vocht tegen Jorge Masvidal voor de titel in het weltergewicht, uitdager Max Holloway nam het op tegen vedergewichtkampioen Alexander Volkanovski en de vakante titel in het bantamgewicht ging tussen de Rus Petr Yan en oudgediende Jose Aldo.

Kamaru Usman vs Jorge Masvidal
Een agressieve Masvidal nam direct in de eerste ronde het initiatief in dit titelgevecht. Masvidal had weinig tijd om zich voor dit zware gevecht voor te bereiden, aangezien de originele uitdager Gilbert Burns positief reageerde op een coronavirustest. 

Usman nam de partij in de volgende rondes dan ook moeiteloos over. Zijn gehele trucendoos van schouderstoten, body shots en voetenwerk werden tentoongespreid. Ook op de grond was Usman met zijn messcherpe ellebogen heer en meester over de stugge, maar te slecht voorbereide Masvidal.

"Jorge is een enorm stugge vent, weet je", aldus de regerend kampioen na afloop. "Hij komt altijd om te vechten, maar ik ben gewoon een paar niveautjes beter. Ik heb meer trucs tot mijn beschikking en die durf ik ook allemaal te gebruiken."

Alex Volkanovski vs Max Holloway
Beide heren vochten eind 2019 tegen elkaar voor de titel in het vedergewicht, Volkanovski won nadat alle juryleden zijn kant kozen en nam de kampioensgordel van Holloway over. Zaterdagnacht was de overwinning minder duidelijk. 


Voltreffer voor Max Holloway (Foto:Jeff Bottari/Zuffa LLC)

De eerste twee rondes leken voor de uitdager. Holloway wist de kampioen naar het canvas te krijgen door een high kick in de eerste ronde en een heerlijke upper cut in de tweede. Volkanovski herstelde echter prima en wist het gevecht weer naar zich toe te trekken met zijn keiharde low kicks.

In de latere rondes ging het Volkanovski op de grond ook beter af en wist punten te scoren met zijn take downs. Dat, in combinatie met de low kicks en jabs, zorgde ervoor dat de Australiër twee van de drie juryleden achter zich wist te scharen.

"Hij maakte het me moeilijk in de eerdere rondes; Ik heb de trappen niet zo vaak gebruikt als ik had gewild, maar ik heb de klus geklaard. Dat is het belangrijkste. Ik moest die laatste ronde winnen. Ik wilde een finish. Hij ging voor de finish. Helaas hebben we die beiden niet gekregen."

Petr Yan vs Jose Aldo
De legendarische Aldo mocht zich voor de zoveelste maal opmaken voor een titelgevecht, maar de jonge garde lijkt teveel voor de oude meester. Yan maakte korte metten met Aldo, maar kon hem pas in de vijfde ronde knockout slaan.


Petr Yan domineert Jose Aldo (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Yan nam het initiatief in de eerste twee ronden en Aldo leek pas in de derde een antwoord te hebben op het verfrissende spel van de Rus. In de vierde was het gevecht eigenlijk al over. Aldo had weinig verdediging meer tegen de snelle Yan. in de vijfde ronde was Aldo hevig bloedend tegen het hekwerk aangezet, waarna hij na een paar hevige stoten op het canvas terecht kwam. 

"Het is een gekke situatie in deze wereld om je voor te bereiden op dit gevecht", aldus de nieuwe kampioen die de gordel overneemt van Henry Cejudo, die als kampioen met pensioen ging. "De wereld was gesloten, maar we hebben hard gewerkt om ons voor te bereiden. Aldo is een legende. Ik heb alleen respect voor hem."

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier het FOK! MMA-forum!

Volledige uitslag UFC 251:
Kamaru Usman verslaat Jorge Masvidal na jurybesluit (50-45 x2, 49-46)
Alexander Volkanovski verslaat Max Holloway na jurybesluit (47-48, 48-47 x2)
Petr Yan verslaat José Aldo na TKO (stoten, ronde 5)
Rose Namajunas verslaat Jéssica Andrade na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Amanda Ribas verslaat Paige VanZant na opgave (armklem, ronde 1)
Jiří Procházka verslaat Volkan Oezdemir na knockout (stoten, ronde 2)
Muslim Salikhov verslaat Elizeu Zaleski dos Santos na jurybesluit (30-27, 28-29, 29-28)
Makwan Amirkhani verslaat Danny Henry na opgave (verwurging, ronde 1)
Leonardo Santos verslaat Roman Bogatov na jurybesluit (29-26 x3)
Marcin Tybura verslaat Maxim Grishin na jurybesluit (30-27 x2, 30-26)
Raulian Paiva verslaat Zhalgas Zhumagulov na jurybesluit (29-28 x3)
Karol Rosa verslaat Vanessa Melo na jurybesluit (30-26 x2, 30-27)
Davey Grant verslaat Martin Day na knockout (stoten, ronde 3)