GroenLinks wethouder Diks wil niets meer zeggen over beloofde terugbetalen wachtgeld

De Groningse wethouder Isabelle Diks volgt alle regels uit het handboek 'hoe maak ik het mezelf zo moeilijk mogelijk'. Het oud-Tweede Kamerlid beloofde haar veel besproken wachtgeld, dat ze bovenop haar royale inkomen als Kamerlid ontving, na veel aandringen van het GroenLinks-bestuur terug te betalen. Ook zou de politica haar teveel ontvangen reiskostenvergoedingen terugbetalen. Dat alles zou ze vanaf mei gaan doen. Maar of Diks, die inmiddels wethouder in Groningen is, dat daadwerkelijk doet wil ze niet vertellen.

De kwestie vond zijn oorsprong in de overstap van Diks in 2017 nadat ze bij de Tweede Kamerverkiezingen met voorkeursstemmen was gekozen. Ze was op dat moment wethouder in Leeuwarden en stapte dus over van de gemeentepolitiek in de Friese hoofdstad naar Den Haag. Omdat ze als wethouder meer verdiende dan als Kamerlid liet ze haar inkomen aanvullen tot het niveau dat ze gewend was. "Ik heb een bepaald bestedingspatroon. Het is Nederland altijd heel chic om afstand te doen van rechten, maar dat heb ik dus niet gedaan", zei ze destijds zo lezen we op Sikkom.nl.

Dat kan allemaal wel volgens de letter van de wet mogen maar als je enig politiek gevoel hebt dan snap je dat het niet chic is om je salaris van 115.000 euro per jaar nog aan te laten vullen. Naar verluidt ontving Diks jaarlijks zo'n 7.000 euro wachtgeld als Tweedekamerlid. De politica had haar wachtgeld nooit besproken met de partijleiding en toen het GroenLinks-bestuur lucht kreeg van het wachtgeld werd haar uitaard verzocht het geld terug te betalen. Diks ging akkoord, liet haar wachtgeld stopzetten en beloofde alles terug te betalen.

Enige maanden later raakte Diks weer in opspraak, deze keer vanwege onterecht ontvangen reiskostenvergoedingen. Ze had Leeuwarden als woonplaats opgegeven terwijl ze inmiddels in Den Haag verbleef, zo ontdekte HP/De Tijd. En toen dat dreigde gepubliceerd te worden veranderde Diks haar officiële adres pas. Ze beloofde plechtig de 26.000 euro aan teveel ontvangen reiskosten terug te betalen.

Onlangs vertrok Diks voortijdig uit de Tweede Kamer om wethouder in Groningen te worden en dat kwam haar op stevige woorden te staan van Kamervoorzitter Khadija Arib. "Je weet dat ik altijd kritisch ben over collega's die hun kiezersmandaat niet volmaken. Dat geldt zeker in jouw geval, want je bent gekozen met voorkeursstemmen. Uiteindelijk maakt iedereen daarin zijn of haar eigen keuzes", zo sprak Arib, die niet gediend is van vroegtijdig vertrekkende Kamerleden.

Elke politicus met enige politiek gevoel snapt dat een goede start in Groningen nu erg belangrijk is en dat zaken uit het verleden je niet mogen blijven achtervolgen. Het lijkt echter alweer direct mis te gaan. Nadat Sikkom via de woordvoerder van Diks navroeg of de kersverse wethouder inmiddels, zoals beloofd, was gestart met het terugbetalen van het wachtgeld en de reiskostenvergoeding gaf de politica niet thuis. "Wat ze daar over wilde zeggen heeft ze gezegd en daar heeft ze niets aan toe te voegen of op aan te vullen", aldus woordvoerster Natascha van ’t Hooft tegenover Sikkom. Daarmee liet Diks herhalen dat ze niets meer over de kwestie los wil laten. 

Inmiddels heeft Sikkom alle betrokken partijen helemaal de moeder geWOBt, dus we horen binnenkort ongetwijfeld meer.

Groenlinks wethouder Diks wil niets meer zeggen over beloofde terugbetalen wachtgeld (WikiCommons/Nic de Bruyne)
Groenlinks wethouder Diks wil niets meer zeggen over beloofde terugbetalen wachtgeld (WikiCommons/Nic de Bruyne)