FOK! Wat een weer: incontinente wolken

Hallo

We hadden vrijdag te maken met een warmte- en een koufront. Het warmtefront passeerde vroeg en leverde in het noorden zowaar enkele flinke buien op. Het onweerde daarbij ook. Echter alléén in het uiterste noordoosten viel er neerslag van betekenis. In Friesland viel er 2 tot 6 mm, maar in Groningen lokaal zelfs 12 mm. Dat was daar wel even goed voor de natuur.

De rest van het land was in spannende afwachting op het koufront dat in de middag zou gaan passeren. Zou er misschien toch méér dan 1 mm gaan vallen? Uiteindelijk bleek de bewolking slechts licht incontinent. Meer dan wat licht gedruppel was het niet. Er viel nauwelijks wat meetbaars en de meeste regenmeters hielden het bij 0,1 mm voor gezien. Wel stak er een frisse westenwind op die de warme lucht verdreef. Het front activeerde wél net over de grens in Duitsland. Daar vielen wel een paar zware buien.

Voordat we er erg in hadden klaarde het ook alweer op. Het kwik liep uiteen van 22 graden in Haarlem tot 27 nog in het binnenland. Vroeger ging zo'n overgang gepaard met zwaar onweer, maar de laatste jaren zijn zogezegde 'glazen fronten' heer en meester.

Komend weekend hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken en heel lokaal kunnen sommige stapelwolken net als vandaag licht incontinent worden. Maar verreweg het grootste gedeelte van het land blijft droog. De maxima liggen tussen de 15 graden in het noordwesten tot 19 a 20 in het zuiden. De wind is westelijk en matig tot vrij krachtig 4 tot 5.

Na het weekend lopen de temperaturen weer op en schijnt de zon weer veelvuldig. Regen van betekenis is nog steeds absoluut niet aan de orde de komende tijd.

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Ergens in de natuur (Foto: DJMO)
Ergens in de natuur. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.