G2A betaalt Factorio-ontwikkelaar geld van gestolen keys terug, kruipt in slachtofferrol

Gamemarktplaats G2A is al jaren controversieel onder gamers en ontwikkelaars. Critici beschuldigen het Poolse bedrijf al jaren dat het helpt met het doorverkopen van games die op een illegale manier verkregen zijn. G2A besloot critici uit te dagen met het voorstel dat als bedrijven konden bewijzen dat de codes voor games gestolen zijn, ze het tienvoudige van de vraagprijs zouden betalen aan de ontwikkelaar. Daar plukt G2A nu de wrange vruchten van: het is nu bijna 40.000 dollar verschuldigd aan Wube Software, de Tsjechische ontwikkelaar van de game Factorio.

Wube was de enige ontwikkelaar die G2A's uitdaging aannam. G2A zou oorspronkelijk samenwerken met een groot accountantbedrijf zoals PricewaterhouseCoopers of Ernst & Young. G2A kwam er echter niet uit met die bedrijven en deed het onderzoek daarom zelf. Desondanks kwamen de ontwikkelaar en G2A erachter dat van de 321 codes waarvan Wube zei dat ze illegaal waren, er 198 verkocht waren via G2A - ongeveer 61 procent. G2A betaalt daarom nu 39.600 dollar aan Wube software na een lang onderzoek.

G2A weigert echter enige schuld op zich te nemen. In plaats van toe te geven dat ze criminelen een marktplaats bieden om hun gestolen waar te verkopen claimen ze dat ze zelf slachtoffer zijn van het hele schandaal. "Toen we met dit voorstel kwamen, wilden we een duidelijk statement maken richting de community dat fraude alle partijen beschadigt", zegt G2A in een blogpost. "Fraude hindert de mensen die illegale games kopen, de ontwikkelaars en ook G2A, omdat wij als tussenpersoon alle kosten moeten dekken met de verkoop. We wilden dit duidelijk maken en zo de aandacht van mensen krijgen."

Meerdere ontwikkelaars hebben opgeroepen niet meer via G2A te kopen - onder andere Rami Ismail (Nuclear Throne), Mike Rose (Descenders) en Paul Kilduff-Taylor (Frozen Synapse) hebben gezegd dat ze liever willen dat hun games van piratesites wordt gehaald dan dat ze gekocht worden via G2A. De tijd die ze kwijt zijn met het onderzoeken van fraude en de kosten die dat meebrengt zorgt er voor dat het piraten van hun games minder geld kost. Ook YouTuber Totalbiscuit is eerder flink van leer getrokken tegen G2A, en Riot Games (League of Legends) heeft G2A verbannen als sponsor van hun esports-evenementen. 

G2A