Schiphol moet Schipholpas teruggeven aan schoonmaker ISS

De vordering van een schoonmaker van ISS tot teruggave van zijn Schipholpas is in hoger beroep toegewezen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank Noord-Holland wees de vordering van de schoonmaker eerder af.

Flesje cola in Privium lounge
In het contract tussen ISS en Schiphol stond dat Schiphol om haar moverende redenen een schoonmaker van ISS de toegang tot Schiphol kon weigeren. Schiphol heeft die bepaling ingeroepen omdat de schoonmaker een flesje cola uit de Privium lounge zou hebben gedronken. Omdat de werknemer daarom niet meer op Schiphol mocht zijn werd ook de Schipholpas ingetrokken.

Rechtsverhouding Schiphol en schoonmaker
Het hof oordeelde dat niet alleen het contract tussen ISS en Schiphol van belang is maar dat door het afgeven van de Schipholpas tussen de schoonmaker en Schiphol ook een rechtsverhouding bestaat. Daarbij moet Schiphol zich redelijk en billijk gedragen naar de schoonmaker. De schoonmaker werkte al meer dan tien jaar op Schiphol en was in 2016 nog door Schiphol tot schoonmaker van het jaar uitgeroepen. Omdat Schiphol de pas in heeft genomen en bij die beslissing niet ook de belangen van de schoonmaker heeft afgewogen is dat volgens het hof onrechtmatig.