'Slegs vir Chinezen', apartheid steekt kop op in China

Ambassadeurs uit diverse Afrikaanse landen hebben de Chinese minister van Buitenlandse Zaken een brandbrief geschreven waarin zij de huidige opgelaaide discriminatie tegen inwoners van die landen aankaarten. 


Chinese apartheid (Bron: YouTube)

Nu het Aziatische land de corona-infecties onder controle lijkt te hebben, verschuift de aandacht naar buitenlanders uit landen waar de crisis nog wel hoogtij viert. De Afrikaanse landen voorop.

In de regio Guangzhou worden negers uit hun huizen gezet, zijn ze niet meer welkom in restaurants en worden ze meerdere malen verzocht om coronatesten te ondergaan, zonder ooit de resultaten te krijgen overigens. De ambassadeurs in Beijing willen dat alle 'stigmatiserende onderzoeken en verplichte quarantaine' gestopt worden.

In Guangzhou is ongeveer 10 procent van de geïnfecteerden van Afrikaanse afkomst, de rest zijn Chinezen die vanuit het buitenland zijn teruggereisd.

Op sociale media zijn video's te zien van negers die massaal op straat naast hun weinige eigendommen overnachten of niet welkom zijn in hotels. Ook wordt gezien dat de politie zwaar tegen hen optreedt.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde kort op de brief en overige klachten vanuit Afrikaanse regeringsleiders. "De autoriteiten van Guangdong hechten veel belang aan de bezorgdheid van sommige Afrikaanse landen en werken snel aan het verbeteren van hun werkwijze. Afrikaanse vrienden kunnen rekenen op een eerlijke, rechtvaardige en hartelijke ontvangst in China."