COVID-19: straffe maatregelen tot 1 juni

Alle samenkomsten, zonder ondergrens, zijn vanaf nu verboden tot en met 1 juni. Er komt een beperkte uitzonderingsmaatregel voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften. Burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om te handhaven; zo kunnen parken en stranden sneller worden gesloten voor publiek. Markten moeten kunnen openblijven; zij vormen vaak een essentieel onderdeel van de voedselketen. Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.

Winkels, supermarkten en het Openbaar Vervoer moeten een deur-beleid gaan vormen zodat de maatregel van anderhalve meter afstand gewaarborgd wordt tussen de klanten en personeel. Bedrijven die daar niet aan voldoen kunnen een boete verwachten, die hoog op kan lopen. Er geldt een uitzondering voor hele jonge kinderen; zij mogen nog wel samen spelen, maar ouders wordt aangeraden ook hier hun gezond verstand te gebruiken. Mensen die thuis mensen willen ontvangen mogen nog maximaal 3 mensen binnenvragen, en dan alleen nog als de geadviseerde maatregel van anderhalve meter tussen bewoners en bezoekers gehandhaafd kan worden. 

Groepsvorming kan worden verboden: hier wordt onder verstaan: groepen van drie of meer personen die niet tot één gezin behoren. Burgemeesters kunnen dit door middel van een noodverordening per wijk/buurt/gelegenheid besluiten. De maatregelen voor thuis-quarantaine worden uitgebreid: als in een gezin één iemand koorts heeft moet het hele gezin verplicht binnen blijven. Voor noodzakelijke winkelbezoeken geldt de maatregel dat men zo veel mogelijk in zijn eentje moet gaan doen, zodat het dus geen gezellig groepsuitje wordt. 

Voor kappers, nagelstylisten, oftewel de contactberoepsgroepen, geldt tot 6 april dat zij hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen. In Rotterdam is de bouw van een landelijk coördinatiecentrum begonnen. Ook wordt er uitgebreid ingezet op de uitbreiding van de ic-capaciteit. Er zijn 2000 beademingsapparaten besteld. Ook is Defensie hier reeds bijgesprongen: zij leverden vandaag al 40 beademingsapparaten. 

Over het dicht houden van de scholen zal rond 6 april een besluit worden genomen; na een rapport van het RIVM. 

Bedrijven die de maatregelen overtreden kunnen oplopen tegen een boete van maximaal 4.000 euro, particulieren kunnen een boete krijgen van maximaal 400 euro.