Spelersvakbond MLSPA haalt keihard uit naar 'manipulatieve' Jans, ook club neemt afstand

Ron Jans stapte dinsdag op bij het Amerikaanse FC Cincinnati nadat er een onderzoek was ingesteld door de Major League Soccer (MLS). De trainer zou bij het meezingen van een liedje in de kleedkamer het n-woord hebben gebruikt en dit woord ligt zeer gevoelig in de Verenigde Staten. Bob Foose, directeur van de spelersvakbond van de MLS (MLSPA), haalt in een statement hard uit naar Jans, die een volledig verkeerd beeld zou hebben geschetst van de situatie. FC Cincinnati heeft zich inmiddels ook gedistantieerd van de Nederlandse trainer.

"We zijn ongelooflijk teleurgesteld door de pogingen de laatste dagen om de publieke opinie te manipuleren, met onjuiste verhalen en strategisch lekken naar de media."

"Zo is bijvoorbeeld het verhaal dat het zou gaan om het meezingen van een lied volledig onjuist, ondanks de recente uitlatingen van de voormalig coach", zo klinkt het fel in een persbericht van de MLSPA.

"Het is ook onjuist dat er een klacht zou zijn ingediend door één of meerdere spelers. Deze bewust gedeelde onwaarheden hebben bijgedragen aan een giftige sfeer en voor een verdere betreurenswaardige misbruik van spelers."

"Dit waren overduidelijke pogingen om de waarheid te manipuleren én om degenen te intimideren die onacceptabel gedrag aan de kaak stellen."

"We hopen dat FC Cincinnati gaat leren van deze fouten en vanaf heden een nieuwe koers gaat varen. Een koers waarbij alle spelers, de huidige spelers en ex-spelers, eerlijk en met respect worden behandeld", zo besluit men.

Ook FC Cincinnati heeft zich inmiddels kritisch uitgelaten over Jans. "Het ging om het totale plaatje, om onacceptabel commentaar", laat voorzitter Jeff Berding op een persconferentie weten.

"Tijdens vertrouwelijke gesprekken met de spelers kwamen meer verhalen naar boven. Daarna wisten we dat er geen toekomst meer was voor Ron bij onze club. We kwamen overeen dat het het beste was voor Ron om verder te gaan. Uit respect voor de spelers delen we geen details."

The Cincinnati Enquirer meldde in oktober dat Jans na het bezoeken van slavernijmonumenten ongepaste opmerkingen zou hebben gemaakt over het slavernijverleden.

De woorden van Jans waren bedoeld als les om tegenslagen te overwinnen, maar de speech viel intern verkeerd, zo wist men te melden. Jans is verbouwereerd door de persconferentie van FC Cincinnati, waar ook algemeen directeur Gerard Nijkamp bij aanwezig was.

"Dit komt heel hard binnen", laat Jans in een reactie weten aan de NOS. "Er wordt nu een heel ander verhaal verteld. Ik word afgeschilderd als manipulator en leugenaar. Dat ben ik niet."

"Er zou wel sprake kunnen zijn van een cultuurverschil. Ik ben mogelijk te naïef geweest. Hier kan ik niet tegen vechten", besluit Jans tegenover de omroep.

Na het opstappen van Jans neemt Yoann Damet de honneurs tijdelijk waar. Algemeen directeur Gerard Nijkamp is nu op zoek naar een nieuwe trainer.