KNVB Beker: PSV in Breda pijnlijk onderuit tegen NAC; GAE langs IJsselmeervogels

NAC Breda heeft PSV donderdag pijnlijk te kijk gezet in de strijd om de KNVB Beker, die daardoor niet meer beschikbaar is voor de Eindhovenaren om het seizoen te redden. De club uit de Eerste Divisie won met 2-0 van de provinciegenoten uit Eindhoven. Het is de vierde keer deze eeuw dat NAC PSV uitschakelt in de beker.

Het was de vuurdoop van Faber als trainer van PSV, dat dankzij die ontsnapping in Veenendaal tegen GVVV in de race bleef voor een hoofdprijs. De nummer vijf uit de Eerste Divisie, waar het op het trainersfront ook nog onrustig is, hield in de eerste 45 minuten gelijke tred met PSV. Beide ploegen hadden wel kansen de ban te breken, maar de pogingen leverden niets op.

Faber bracht in de tweede helft Sam Lammers in. Voor de spits was het zijn rentree na eind juli in de strijd om de Johan Cruijff Schaal te zijn uitgevallen met een zware knieblessure. De 22-jarige Lammers bleek allerminst het antwoord op de Eindhovense zorgen.  NAC kwam tien minuten na rust op voorsprong. Arno Verschueren zette Othman Boussaid vrij voor doelman Lars Unnerstall. In tweede instantie schoot de Bredase aanvaller raak, waarmee de defensieve kwetsbaarheid van PSV pijnlijk werd blootgelegd.

Het bleef voor de gasten niet bij die tegentreffer. Een half uur voor tijd pakten er voor PSV nog meer donkere wolken samen boven het Rat Verlegh Stadion. Timo Baumgartl liet zich verrassen door doorgebroken Boussaid en herstelde zijn fout door de NAC-aanvaller vast te pakken. Voor arbiter Serdar Gözübüyük was de overtreding aanleiding genoeg voor een rode kaart.

Met tien man zakte PSV verder weg in het moeras. Ivan Ilic deelde en kwartier voor tijd de genadeklap uit aan de Eindhovenaren, die met de nederlaag in Breda de laatste hoop op een prijs vergooiden. NAC krijgt in de kwartfinale te maken met AZ.

Go Ahead Eagles heeft zich ten koste van IJsselmeervogels geplaatst voor de kwartfinales. Tijdens een bekerduel met alles erop en eraan ontsnapten de profs uiteindelijk na een lange strafschoppenserie (6-7). Keeper Hobie Verhulst werd de held van de avond. Na negentig minuten was het 1-1 en in de verlenging werd daarna niet meer gescoord.

In de kwartfinales wacht nu FC Utrecht, dat dinsdag na verlenging afrekende met FC Eindhoven. De wedstrijd wordt midweeks afgewerkt in Deventer, op 11, 12 of 13 februari.