Moeder doet luchtig over nepwapen 13-jarige zoon: 'mag gewoon'

De politie in Rotterdam-Oost stond afgelopen weekend met hun mond vol tanden toen zij een 13-jarige aanhielden die met een waarheidsgetrouwe kopie van een Walther P99 in zijn broeksband rondbanjerde in een wijk in Rotterdam Zevenkamp. 

Het verhaal begon zaterdagmiddag toen een vrouw de politie belde dat ze een groep jongeren zag waarvan er één een vuurwapen in zijn broeksband droeg. Eenmaal ter plaatse besloten de agenten de groep omzichtig te benaderen. Al snel gaf één van hen toe een wapen op zak te hebben: "het is een neppe!" voegde de 13-jarige er aan toe. 

Nadat de agenten het wapen bekeken constateerden ze dat het een exacte kopie betrof van het vuurwapen dat de politie zelf draagt: een Walther P99. Ze namen het wapen in beslag en escorteerden de knul naar huis voor een goed gesprek met zijn moeder. Dat ging echter anders dan gepland, zo schrijft de politie op Facebook. 

Moederlief weigerde namelijk om de agenten binnen te laten, dus deden de agenten noodgedwongen hun verhaal aan de voordeur. Ze probeerden haar uit te leggen wat er gebeurd zou zijn als de jongen niet naar de aanwijzigingen van de agenten had geluisterd, maar dat was tegen dovemansoren gericht: haar zoon had het wapen met haar toestemming gekocht, en volgens haar stond er op de website waar het speeltje was aangeschaft ook dat het gewoon buiten op straat mocht worden gebruikt. 

Het ongeloof en de verbazing van de agenten werden nog groter toen de vrouw de agenten, die notabene in uniform en in een herkenbare dienstauto aangekomen waren, verzocht om zich te legitimeren als zijnde agenten: "Kennelijk bestond er over de echtheid van hun hoedanigheid wel twijfel? En dan sta je daar als agent, letterlijk tenenkrommend, maar geleerd empatisch en professioneel te blijven... Ga er maar aan staan!"

De politie heeft een zorgmelding gedaan bij Veilig Thuis, en omdat de moeder uit het verhaal naar eigen zeggen nog nooit iets in de media heeft gezien of gehoord over de campagne Nepwapens zijn levensgevaarlijkbesloten om het verhaal te delen op Facebook: "In de hoop dat zij en andere ouders dit verhaal lezen en daarna voor eens en voor altijd zullen onthouden dat dit soort fratsen levensgevaarlijk zijn."