Greenpeace zet demonstratie op Schiphol Plaza door

Milieuorganisatie Greenpeace zet de geplande demonstratie van 14 en 15 december op Schiphol Plaza gewoon door, ondanks de bezwaren van de gemeente Haarlemmermeer.

De gemeente Haarlemmermeer besloot vandaag dat de demonstratie van Greenpeace niet op Schiphol Plaza mag plaatsvinden. "We snappen dat ze willen demonstreren, dat faciliteren we ook op een andere plek. We moeten denken aan de orde en veiligheid van de reizigers en passagiers die op Schiphol Plaza langskomen", aldus een woordvoerder van de burgemeester.

De milieuorganisatie gaat daar niet in mee en zet het festival op de plek toch door. "Schiphol Plaza is een openbare ruimte en de meest centrale plek van het vliegveld", zegt Dewi Zloch van Greenpeace. "Het is heel gek als mensen die zich zorgen maken over grote vervuiler Schiphol, hun geluid niet mogen laten horen op de plek die er het meest toe doet." Het gemeentebestuur heeft Greenpeace een andere locatie toegewezen buiten Schiphol Plaza.

Greenpeace kondigde in oktober het "Protestival" aan op de luchthaven. Het activistische festival werd gepland na een online verkiezing voor de meest gewenste protestactie. Volgens de milieuorganisatie belooft het een massa-actie te worden in festivalsferen voor "iedereen die zich zorgen maakt om het grote aandeel van Schiphol in de klimaatcrisis".

De gemeente Haarlemmermeer zegt desgevraagd in gesprek te blijven met Greenpeace en niet op de zaak vooruit te willen lopen.