Trump doneert deel salaris aan strijd tegen medicijnverslaving

Amerikaans president Donald Trump geeft ook het salaris wat hij verdiend heeft in het derde kwart van 2019 volledig aan een goed doel. De honderdduizend dollar wordt geschonken aan een overkoepelende organisatie die zicht houdt op de uitgaven van het Ministerie van Volksgezondheid. Bij de overschrijving werd specifiek vermeld dat de donatie gebruikt moet worden in de strijd tegen de opioïde crisis die de laatste jaren door de Verenigde Staten woedt.


Trump verklaart opioïd crisis een nationale noodtoestand (Foto: Jessica McGowan/Getty Images)

Bij het accepteren van zijn functie als president van de V.S., zei Trump al dat hij het jaarloon van vierhonderdduizend dollar niet zou accepteren, maar volledig zou doneren. Zo ging het salaris van het eerste kwart van 2019 naar het bureau van Binnenlandse Veiligheid en van het tweede kwart naar de bewustwording van het gevaar het gebruik van e-sigaretten door tieners. Zijn presidentssalaris van voorgaande jaren ging ook volledig op aan goede doelen.

2,4 miljoen verslaafden
In 2017 stierven bijna zeventigduizend mensen door een overdosis, waarvan bijna vijftigduizend door opioïden. Niet alleen heroïne en cocaïne zijn dus de boosdoeners bij overdoses, maar voornamelijk zware pijnstillers als oxycodon, hydrocodon, fentanyl en tramadol. Het land kent inmiddels ongeveer 2,5 miljoen verslaafden aan, vaak door artsen voorgeschreven, zware pijnstillers.

Trump bestempelde deze epidemie in 2017 dan ook als een nationale noodtoestand en verklaarde meer middelen te willen vrijmaken om deze te bestrijden. In 2018 daalde het aantal doden dan ook direct.

Farmaceuten haalden hoge winstmarges binnen dankzij artsen die de medicijnen voorschreven aan patiënten die leden aan chronische pijnen. Vaak was deze 'behandeling' goedkoper en eenvoudiger dan reguliere behandelingen.