Jongeren kunnen Europa ontdekken met gratis treinkaartjes

Ben je 18 jaar oud, EU-burger en wil je Europa ontdekken? Dankzij het Discover EU-initiatief kunnen jongeren zich van 7 tot 28 november registreren voor gratis treinkaartjes.

Het DiscoverEU-initiatief werd voor het eerst voorgesteld tijdens het Europees Jongerenevenement (EYE) in 2014 en kreeg ondersteuning van de Europarlementsleden. Sinds de lancering in juni 2018 reisden hierdoor maar liefst 50.000 18-jarige jongeren gratis door de EU. In België waren er al 1.099 deelnemers en in Nederland 1.651. Tijdens de volgende ronde zullen nog eens minstens Europese 20.000 jongeren van het initiatief kunnen genieten.

Hoe werkt het
Minstens 20.000 jongeren zullen de kans krijgen om met de trein door Europa te reizen tussen 1 april en 31 oktober 2020. Alle 18-jarige EU-burgers (voor de huidige ronde moet je geboren zijn tussen 1 januari 2001 en 31 december 2001) komen in aanmerking voor de treinkaartjes. De kaartjes kunnen online worden aangevraagd vanaf 7 november 12u CET tot en met 28 november 12u CET. Om in aanmerking te komen, moeten de ingeschreven jongeren enkele meerkeuzevragen beantwoorden.

De deelnemers kunnen tot 30 dagen reizen naar minimaal één ander EU-land. De deelnemers zullen voornamelijk met de trein reizen, maar kunnen ook met de bus of de boot om een brede toegang te garanderen. Vluchten zullen worden toegestaan in uitzonderlijke gevallen waar geen andere manier van transport mogelijk is. Bijvoorbeeld, in het geval van personen die op eilanden of in afgelegen gebieden wonen.

Deelnemers met beperkte mobiliteit en/of speciale behoeften komen mogelijk in aanmerking voor extra hulp. Bijvoorbeeld, kosten voor de begeleiding van een persoon of een hond voor deelnemers met een visuele beperking.

Meer informatie over het initiatief is beschikbaar op de DiscoverEU website.