Mysterieuze ruimteshuttle na 780 dagen terug op aarde

De Amerikanen hebben hun X-37B ruimteschip weer terug. Het onbemande ruimteschip heeft 780 dagen in de ruimte rondgevlogen als onderdeel van het ultrageheime 'Orbital Test Vehicle'-missie (OTV-5).

Niemand, behalve misschien de top bij de Amerikaanse defensie en ongetwijfeld een aantal FOK!'ers, heeft enig idee wat de OTV-5 met zich meebrengt de ruimte in.


De X-37B (Foto:DoD/Corbis via Getty Images)

"Dit programma blijft de grenzen verleggen als het enige herbruikbare ruimtevoertuig ter wereld. Met de succesvolle landing vandaag, voltooide de X-37B zijn langste vlucht tot nu toe en behaalde het met succes alle missiedoelstellingen", zei Randy Walden, directeur van Air Force Rapid Capabilities Office, die dus blijkbaar weet wat X-37B boven de aarde heeft uitgespookt.

Een tipje van de sluier werd wel opgelicht."Deze succesvolle missie voerde onder meer Air Force Research Laboratory-experimenten uit en nam een aantal kleine satellieten mee."

Het vorige record, gevestigd door de OTV-4-missie, bleef 718 dagen in de ruimte.

Baan rond aarde ontdekt
Tijdens eerdere missies van het ruimtevaartuig, dat op een kleine versie van de Space Shuttle lijkt, konden amateurastronomen de baan van de eerste X-37B ontdekken, en zij registreerden fly-overs over Noord-Korea, Irak, Iran, Pakistan en Afghanistan, waardoor het vermoeden werd vergroot dat het voertuig werd gebruikt voor spionage.

De Nederlandse satellietspotter Ralf Vandebergh wist als eerste foto's van het ruimteschip tijdens de missie te maken.

"Het luchtruim is niet langer de limiet voor de luchtmacht en, als het Congres het goedkeurt, de US Space Force", zei stafchef van de luchtmacht, generaal David L. Goldfein.

Het project begon aanvankelijk als een NASA-onderzoek naar de ontwikkeling van kostenbesparende herbruikbare ruimteshuttles, maar is sindsdien aanzienlijk uitgebreid en uitgegroeid tot een uiterst geheim militair project. Er zijn geruchten geweest dat het project de luchtmacht zou kunnen helpen  bij het ontwerpen van een soort futuristische verkenningstechnologie, zoals micro-spionagesatellieten die in een oogwenk kunnen 'verdwijnen'.

SpaceX
Dit was de eerste keer dat de Amerikaanse regering koos voor de SpaceX-raket van Elon Musk om de X-37B in een baan rond de aarde te sturen. De lancering vond plaats op 7 september 2017 op Cape Canaveral Air Force Station in Florida. De zesde missie wordt in 2020 verwacht. 


Mysterieuze X-37B landt na geheime missie (Bron: YouTube)