Rechtbankbaas stapt op na onrust

Maria van de Schepop heeft, in samenspraak met de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak en haar medebestuursleden, besloten om per direct terug te treden als president van rechtbank Noord-Nederland. Albert Ploeger, nu rechterlijk bestuurslid bij de rechtbank, zal haar taken waarnemen en is per direct benoemd tot waarnemend president.

Belangrijk dat vertrouwen terugkeert
“De onrust bij de rechtbank Noord-Nederland van de afgelopen periode heeft uiteindelijk geleid tot een vertrouwenskwestie. Dat schaadt het aanzien van de rechtbank. Dat betreur ik en ik neem daarin mijn verantwoordelijkheid. Daarom treed ik terug als president van de rechtbank”, aldus van de Schepop. “Het is belangrijk dat het vertrouwen in de rechtbankorganisatie terugkeert en ik wil dat proces niet in de weg staan.”

De Raad voor de rechtspraak, verantwoordelijk voor de aanstelling van bestuurders binnen de Rechtspraak, respecteert het besluit. Henk Naves, voorzitter van de Raad: "Maria van de Schepop heeft zich ten volle ingezet voor de rechtbank Noord-Nederland en voor de Rechtspraak als geheel. Daar kan ik enkel waardering voor uitspreken. Het is erg spijtig dat de beslissing van vandaag onvermijdelijk bleek."

Onderzoek
Ploeger gaat zich de komende tijd richten op het werken aan vertrouwen. Hij is een voorstander van een onderzoek naar de situatie in de rechtbank Noord-Nederland. Keuzes daarin vragen om een zorgvuldige voorbereiding. Op een later moment volgt daarover meer informatie. Ploeger wil zich richten op het zijn van een goede rechtbank waar iedereen met plezier werkt.