Raymond van het Groenewoud viert 70e verjaardag in Paradiso

Hij is geboren en getogen in België, maar een kind van twee ras-Amsterdamse ouders. Binnenkort viert hij zijn 70e verjaardag en dat viert de Belgische zanger Raymond van het Groenewoud dan ook in Paradiso.

In februari 2020 wordt Raymond van het Groenewoud zeventig. Hij viert dit met de de concertreeks ‘Raymond 70’, waarmee hij langs een tiental grote zalen in België trekt. Daarnaast geeft hij één exclusief concert in Nederland en dat is op donderdag 2 april in Paradiso.

Volgens de site van de poptempel neemt Van het Groenewoud zijn publiek dan 'mee op een reis door zijn ongekend grote en diverse repertoire' onder begeleiding van zijn vaste begeleidingsband, waar voor deze gelegenheid ook een blazerssectie aan is toegevoegd. Ook zal er historisch en recent beeldmateriaal worden vertoond tijdens het concert.

De Vlaamse zender Eén zal in het kader van zijn zeventigste verjaardag in februari volgend een driedelige documentaireserie uit over zijn leven uitzenden. De documentaire is deels opgenomen in Paradiso en bevat bijdrages van hedendaagse Vlaamse artiesten als Black Box Revelation en Zwangere Guy.

Raymond van het Groenewoud is al bijna vijftig jaar zanger, muzikant, songschrijver, dichter en filosoof en voor velen uitgegroeid tot een icoon, zowel in zijn thuisland België als in Nederland. Door de jaren heen wist hij grote hits te scoren met nummers als ‘Meisjes’ (1977), ‘Je veux de l’amour’ (1980) en ‘Chachacha’ (1981)’.

Van het Groenewoud heeft als kind van twee ras-Amsterdammers dus een bijzondere band met de stad. Zijn vader Jozef van het Groenewoud vluchtte in 1947 naar Brussel om te ontkomen aan de dienstplicht en de deelname aan de politionele acties in Nederlands-Indië.

In december 1978 speelde Van het Groenewoud voor het eerst in Paradiso, twee jaar later volgde zijn grote Nederlandse doorbraak na een optreden op Pinkpop in 1980.