Fantastische ontknoping Grand Prix van Groot-BrittanniŽ in MotoGP

De Grand Prix van Groot-Brittannië heeft in de MotoGP voor behoorlijk veel sensatie gezorgd. Vorig jaar werd de race wegens de regen niet verreden, dit keer was het zonnig en ging de strijd door tot in de absolute slotfase.

Marc Marquez pakte vanaf poleposition de leiding, maar in de eerste bocht ging het achter de Spanjaard behoorlijk mis: Fabio Quartararo gleed vanaf de vierde plek weg, Andrea Dovizioso vloog vól over de Yamaha heen en beiden belandden in het grind, net als Dovi's brandende Ducati. Quartararo kwam met wat hulp zelf overeind, Dovizioso werd per brancard weggedragen, maar kon even later wel weer op eigen benen staan.

Nadat de chaos wat was gaan liggen reed Marquez nog altijd voorop, terwijl Alex Rins de tweede plek over had genomen van Valentino Rossi. Richting de helft van de race mocht Rins voorbij aan Marquez, die de leiding ook snel terugpakte. Viñales passeerde ondertussen teamgenoot Rossi en de twee Yamaha's streden op enige afstand van Rins om de derde plek, met Franco Morbidelli, Cal Crutchlow en Jack Miller daar weer achter.

Marquez en Rins bleven aan de kop rijden, maar langzamerhand kwam ook Viñales in de buurt, terwijl Rossi en Morbidelli gezien waren. Viñales slaagde er net niet in om écht de aansluiting te vinden, maar Rins begon met drie ronden te gaan wel alsmaar meer de druk op te voeren bij Marquez. In de slotronde ging Rins er heel even voorbij, maar op snelheid zette Marquez zijn Honda gelijk weer naar de eerste plek.

De wereldkampioen leek het af te kunnen maken, maar met een werkelijk fenomenale move trok Rins zijn Suzuki in de laatste bocht binnendoor en onder Marquez langs, wat hem met 0,013 seconden de winst opleverde. Viñales completeerde het podium, voor Rossi, Morbidelli, Crutchlow en Danilo Petrucci.