Nauta stopt als langebaanschaatsster

Yvonne Nauta stopt als professioneel langebaanschaatsster. De 28-jarige Friezin kende haar beste seizoen in 2014, toen ze derde werd tijdens de WK allround, zilver pakte op de EK allround en de nationale allroundtitel veroverde. 

Vijf jaar geleden deed ze ook mee aan de Olympische Spelen in Sochi. Ze werd zesde op de 5000 meter.  Het proces om het besluit te nemen was al even gaande. "Ik besefte pas later dat ik deze beslissing uit angst niet durfde te nemen. Doorgaan met wat je deed is natuurlijk veel makkelijker", aldus Nauta.

Een paar dagen voordat ze haar coach Henk Hospes in zou lichten, kon ze haar tranen tijdens een telefoongesprek met haar moeder niet bedwingen. "De emoties waren zo heftig, dat heb ik nog nooit zo gevoeld", geeft de Friezin eerlijk toe. Toen ze Hospes het nieuws vervolgens mededeelde, had ze eindelijk het gevoel dat ze recht uit haar hart sprak. "Het kwam nu écht uit mezelf. Er viel een enorme last van m'n schouders."

Nauta kende in het seizoen 2013/2014 haar doorbraak door onder meer Nederlands kampioen te worden op de vijf kilometer en de nationale allroundtitel binnen te slepen. De jaren erna verliepen moeizaam, mede omdat ze geen gas durfde terug te nemen. Hoewel ze in die periode bijna tegen een burn-out aanliep, bleef ze maar doorgaan. "Ik dacht dat ik er met wilskracht en hard werken wel bovenop zou komen. In het verleden was dat ook zo, maar als je je lijf de hele tijd uitput, kan dat niet meer. Ja, ik kan wel zeggen dat ik daar nog steeds van moet herstellen."

In 2017 stapte ze over naar LottoNL-Jumbo. Nog geen maand na haar overstap sloeg het noodlot toe bij de toen 26-jarige Nauta. Tijdens een sprongtraining liep ze meerdere botbreuken in haar rechteronderbeen op en leek ze een streep te kunnen zetten door het olympische seizoen. De deskundigen gaven haar überhaupt weinig kans om terug te keren op de ijsbaan, maar zelf had ze hele andere plannen.

"Je wordt zo uit het schaatsleven gerukt dat je er alles aan wil doen om terug te komen. De artsen hadden het over 'lopen', maar ik zag mezelf wel weer schaatsen." Die instelling bleek een positieve invloed op het herstel te hebben, want wonder boven wonder keerde Nauta een paar maanden later alweer terug op het ijs. Ze knokte zich zelfs aan de start van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), maar daar kon ze geen startbewijs bemachtigen. "Volgens de arts was mijn terugkeer al een olympische medaille waard. Destijds liet ik dat niet echt binnenkomen, maar nu ben ik er heel trots op!"

Nauta blijft wel op het ijs staan, maar dan voor het rijden van marathons.