Directeur Haga Lyceum noemt tegenwerken aannemer 'Indianenverhalen'

Directeur Soner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum spreekt het standpunt van de gemeente Amsterdam dat zijn schoolbestuur een aannemer zou hinderen, tegen. "Het zijn indianenverhalen. De gemeente probeert alles wat wij doen keihard te blokkeren."

Wethouder Moorman (Onderwijs) liet vandaag in een brief weten dat de extra leslokalen voor het Haga Lyceum niet op tijd af zijn. Het schoolbestuur zou de aannemer tegenwerken, waardoor er vertraging is ontstaan.

Volgens Atasoy is er helemaal geen sprake van een conflict op het bouwterrein. "Het gaat om eenzijdige tegenwerking."

Uitbreiding
Om plaats te bieden aan het groeiende aantal leerlingen, is de school een uitbreiding beloofd van 665 vierkante meter. Atasoy hoopte eigenlijk op een groter terrein, maar dat voorstel stuitte op bezwaren van de gemeente. Zo zouden er te hoge kosten aan verbonden zijn.

"Terwijl het gewoon normale bedragen zijn. Bovendien konden ze bij de gemeente al eerder aan kunnen geven dat ze ons plan te duur vonden. Maar daar komen ze dan weer op de laatste moment mee aan", stelt hij.

Atasoy vertelt dat hij in maart al een aannemer had aangesteld om de uitbreiding te starten en daarbij zou hij al rekening hebben gehouden met de richtlijn van 665 vierkante meter. In de brief van de gemeente staat echter dat de uitbreiding van 665 vierkante meter pas op 11 juli jl. is gecommuniceerd.

Tweede aannemer
Die aannemer heeft inmiddels al meerdere werkzaamheden uitgevoerd, stelt Atasoy. "Ook was het terrein al afgezet. Maar toen hoorden we opeens dat er zich een tweede aannemer had begeven op het terrein."

Niet alleen opvallend, vindt Atasoy, maar ook nog illegaal. "Hij was daar onbevoegd. Ik mag daar zelfs niet even rondlopen." Om tot een overeenkomst te komen, zou de directeur contact opgenomen hebben met de gemeente. "Maar ze hebben geweigerd. Om vervolgens uit te huilen bij de gemeenteraadsleden."

Pessimistisch
Moorman gaf in de brief al aan de zaak liever uit te vechten in de rechtbank. Er stond immers al een voorlopige voorziening gepland op 25 juli. "Ik ben daar pessimistisch over, maar Atasoy heeft wel altijd een a-b-c-d plan", stelt de directeur.

Zo heeft hij al voorgesteld om gebruik te maken van leegstand. "Het Comenius Lyceum heeft de laatste jaren juist minder leerlingen. We hebben al een brief gestuurd naar de school met het verzoek om gebruik te kunnen maken van de lokalen die daar leegstaan. Het is wettelijk vastgelegd dat je daar aanspraak op mag maken."

Maar volgens Atasoy is er voorlopig überhaupt geen reden tot paniek over de huisvesting van leerlingen. "Wat mij betreft is er niks aan de hand, we gaan gewoon in september opleveren."