Leerlingen Islamitische school Amsterdam onder invloed jihadisten

Leerlingen van het Islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam worden beïnvloed door contacten die leraren onderhouden met jihadisten. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg.

Op de school gebeuren dingen die volgens de veiligheidsdiensten 'niet goed zijn voor de democratie en voor de integratie'. De NCTV heeft daarover 'zeer verontrustende signalen' ontvangen. 

Zo zouden er invloedrijke personen zijn binnen de school die de helft van de lestijd willen besteden aan de Salafistische geloofsleer. Diezelfde personen zouden daar ook buiten schooltijd mee bezig zijn en leerlingen bij willen betrekken. 

Wat ook verdacht wordt gevonden is een godsdienstles die werd geannuleerd toen de inspectie kwam kijken. Mede daardoor wordt vermoed dat de school in strijd handelt met de 'anti-radicaliseringsstrategie' van het Rijk. 

Als klap op de vuurpijl blijkt uit onderzoek dat medewerkers van de school contact hebben gehad met terreurgroep 'Het Kaukasus Emiraat', die onder meer verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen op de metro van Moskou in 2010.

Volgens burgemeester Halsema van Amsterdam dreigt er geen acuut gevaar voor de openbare orde. Maar zij en haar collega-wethouder Moorman noemen de gang van zake op de school wel onacceptabel. De gemeente neemt dan ook maatregelen, ze eist het vertrek van het bestuur en blokkeert alle gemeentelijke subsidie.