Tour: Etappe 1 - Groenewegen in de gele trui?

Het is weer zover, de Tour de France gaat beginnen. Drie weken wielerfeest, net zoals de Giro d'Italia en Vuelta a España, maar met een hele berg extra aandacht. Le Grand Départ vindt dit jaar plaats in Brussel, waar we een reguliere rit-in-lijn krijgen.

Ook dit jaar blikt FOK!ker Rellende_Rotscholier dagelijks vooruit op de etappe met een uitgebreide verkenning van het parcours, inclusief alle heuveltjes, wetenswaardigheden en stukken geschiedenis. Voor vandaag kun je alvast hier terecht, met vóór etappe één ook een uitgebreid overzicht van de kanshebbers op de eindwinst.

Na negen jaar is de Tour dus weer terug in Brussel, destijds won Alessandro Petacchi de in Rotterdam vertrokken etappe. Via Brussel rijden de heren naar Charleroi, om dan met een forse lus weer terug te keren voor de finish, in totaal goed voor 194,5 kilometer.

Na een goede dertig kilometer komen we bij de hoogtepunten van de dag, te beginnen met de legendarische Muur van Geraardsbergen, de enige échte Muur, in de Tour helaas verfranst naar Mur de Grammont - daar doen we natuurlijk niet aan mee. Verder koersen we over de nodige kasseien, heuveltjes en door typisch Belgische dorpjes, spuuglelijk dus.

Het mooiste wat we onderweg zien is de Abdij van Villers, of de ruïnes daarvan. Zo'n negen eeuwen geschiedenis, dat is toch de moeite waard. De heren koersen zo uiteindelijk terug naar Brussel, waar gefinisht wordt voor het kasteel van Laken, met een paar procent stijging in de laatste kilometer. We gaan normaal gesproken sprinten, dus Dylan Groenewegen zou zomaar het geel kunnen pakken.

Het gaat niet regenen en nauwelijks waaien. Om twaalf uur stappen de renners op, Sporza is er dan al een kwartiertje live bij, waarna ze 25 minuten door Brussel rijden alvorens de startvlag gezwaaid wordt en de eerste nobuddies in de aanval gaan. De Belgen moeten uiteraard koste wat het kost om 13.00 uur het Journaal laten zien, dus van de NOS en Eurosport kunnen we dan ook nog even snel gebruik maken.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)