Bewoners Amsterdam West vrezen toename bierfietsers

Tegenstanders van de bierfiets in Amsterdam West vrezen dat ze in hun deel van de stad meer overlast zullen krijgen. Vanaf 1 juli is de bierfiets namelijk verboden in het hele centrum en delen van Oost. En dat terwijl het nu al een komen en gaan van bierfietsen is op zaterdagen.

Buurtbewoner Kees Kroese ziet het met lede ogen aan. "En daar komen er weer drie aan. Terug naar de basis om weer een nieuwe lading hersendoden op te halen." Bierfietsen op de Westerdoksdijk op randje stadsdeel West en Centrum op een zaterdag, je kunt er maar moeilijk omheen.

"Zelfs op dit brede fietspad zorgen ze voor veel gevaarlijke situaties", moppert Kroese, voormalig straatmanager van het Damrak en de Nieuwendijk. Een groep Duitsers op een bierfiets met een lekke band heft een lied aan. Of hij ze het liefst het IJ in zou duwen? "Laat ik het zo zeggen: als ze een keer te water raken, ga ik eerst de afwasmachine uitruimen voordat ik 112 ga bellen."

'Meld overlast'
PvdA-raadslid Dennis Boutkan beseft zich maar al te goed dat het aantal bierfietsen in West zal toenemen. Het is hem een doorn in het oog. "Ik zou het liever ook anders zien, maar het is wel belangrijk om te weten dat een rechter ooit heeft bepaald dat je 'm alleen op basis van klachten kan verbieden. Vandaar mijn oproep aan alle Amsterdammers: meld overlast van de bierfiets."

Het Parool meldt dat er alleen al deze maand 111 klachten over de bierfiets zijn binnengekomen in West. Een gigantisch aantal: In 2018 waren er in heel Amsterdam 284 klachten. Een verbod lijkt er dan ook wel aan te komen.

Maar als het aan Kees Kroese ligt, gebeurt dat meteen. Wijzend op de bierfiets met de lekke band: "Zij gaan één keer een rondje op een bierfiets en trekken dan de stad in, gaan zich helemaal klem zuipen en roken en rijden morgen terug naar Duitsland. Maar wij wonen hier. Ik fucking wóón hier!"