'China moet vol voor nucleaire energie gaan'

China moet het meeste uit hun Nieuwe Zijderoute halen door vol te gaan voor nucleaire energie. Deze woorden komen uit de mond van Wang Shoujun, hoofd van het nucleaire energieprogramma in het Communistische land.

"Door nucleaire energie te exporteren krijgen we meer geld binnen wat we kunnen gebruiken voor verdere ontwikkeling en we kunnen onze binnenlandse energieopwekking ontlasten", aldus Wang tijdens een politiek congres.

Volgens Wang kunnen er zeker dertig nucleaire reactors gebouwd worden in landen langs de Nieuwe Zijderoute, een onderneming die China de komende tien jaar 145 miljard dollar kan opleveren.

41 landen langs de Nieuwe Zijderoute hebben al een strategie ontwikkeld voor nucleaire energie. China hoeft alleen maar twintig procent van deze markt binnen te halen en dat zorgt alleen al voor vijf miljoen nieuwe banen in die specifieke sector, aldus Wang.

President Xi Jinping van China is degene die de Nieuwe Zijderoute, een vernieuwende handelsovereenkomst, heeft geinitieerd en omhelst een netwerk van 152 landen in Azië, Europa, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika. Het ligt in de lijn der verwachting dat de strategie rond de Nieuwe Zijderoute de handel langs deze landen een grote impuls zal geven.