Tientallen activisten lopen begrafenisstoet vanwege 'klimaatontwrichting'

Activisten van Extinction Rebellion hebben vanmiddag met een begrafenisstoet een protestmars door Amsterdam gelopen om aandacht te vragen voor de 'gevolgen van de klimaatontwrichting'.

De stoet begon met een 'bootuitvaart', waarbij een doodskist op de boot werd rondgevaren als onderdeel van de begrafenisstoet. Ook werden op meerdere bruggen spandoeken uitgerold met teksten als 'De tijd dringt'.

De bootuitvaart door de grachten werd georganiseerd om te 'rouwen om het vergaan van de stad Amsterdam' en om 'het lijden en het sterven van de mensen die nu al de gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden'. Rond 13:30 uur legde de boot aan langs de Keizersgracht, waarna het gezelschap, dat zich voor deze gelegenheid kleurrijk had gekleed, vanuit FOAM naar de Stopera wandelde.

Klimaatnoodtoestand
Bij het stadhuis werd de doodskist vervolgens neergezet. Volgens de beweging liepen tweehonderd mensen met de stoet mee. De actie vindt plaats drie dagen voordat de gemeenteraad stemt over het uitroepen van een klimaatnoodtoestand.

"De gemeente Amsterdam heeft niet alleen een verantwoordelijkheid tegenover haar eigen bewoners die slachtoffer kunnen worden van de stijgende zeespiegel. Ook heeft zij een verantwoordelijkheid tegenover de rest van de wereld om op te staan voor een eerlijke en duurzame wereld door onze bijdrage aan klimaatverandering te minimaliseren. Een klimaatnoodtoestand uitroepen is hier de eerste stap van", aldus Extinction Rebellion.