Trump dreigt met einde Iran

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het diplomatieke equivalent van 'kom vechten dan!' de ether ingeslingerd. Via de officiële mediakanalen van het Witte Huis Twitter stuurde Trump een bericht de wereld in: "Als Iran wil vechten, is dat het officiële einde van Iran. Bedreig de VS nooit meer!", schreef hij.

De spanningen tussen de twee landen lopen de laatste tijd weer eens flink op. Trump heeft economische sancties tegen Iran aangescherpt en de militaire aanwezigheid in de regio wordt weer opgebouwd. Trump zei overigens nog wel dat het niet mag ontaarden in een conflict, Iran liet ook al weten dat een oorlog er niet zal komen 'omdat niemand een oorlog wil', waarbij men Trump's spelletje een 'politiek spel' en 'psychologische oorlogsvoering' noemde.

Dat de nationale veiligheidsadvisier, John Bolton, Trump in z'n oor fluistert zorgt voor weinig geruststelling in Washington. Bolton kan al jaren niet wachten om het ayatollah-regime omver te werpen en adviseerde bijvoorbeeld president George W. Busch om Irak binnen te vallen 'wegens massavernietigingswapens'.

Een aanval van Trump op Iran zou overigens hoogst opvallend zijn: voor hij president was blééf hij maar doorgaan over hoe slecht Barack Obama als president was in het dealen met Iran. Opmerkelijk genoeg voorspelde hij op het moment dat Obama minder scoorde in de polls ook een aanval door Obama op Iran, wat er vervolgens niet kwam. Tegenwoordig zijn de cijfers van Trump zelf niet zo rooskleurig meer, maar het is te hopen dat hij zijn eigen woorden over Obama niet waar gaat maken.