FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 mei 2019

Beachduo Varenhorst/Van de Velde derde in Brazilië

Beachvolleyballers Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde hebben tijdens het sterkbezette World Tour-toernooi in het Braziliaanse Itapema een knappe derde plek gepakt. Het duo begon de slotdag in de kwartfinales, waar de Chilenen Marco en Esteban Grimalt met 19-21, 21-15, 15-10 opzij werden gezet.

In de halve finales waren Michal Bryl en Grzegorz Fijalek uit Polen vervolgens een maatje te groot: 18-21, 15-21. Een volgend Pools duo wachtte in de strijd om plek drie, maar wegens een blessure moesten Piotr Kantor en Bartosz Losiak afzeggen. De eindwinst ging naar de Noren Anders Mol en Christian Sørum, die vorig jaar hun absolute doorbraak kenden en nu in de finale met 21-19, 28-26 van Bryl/Fijalek wonnen.

Bij de vrouwen begonnen Marleen van Iersel en Joy Stubbe in de kwartfinales met een indrukwekkende 26-24, 21-17 zege op thuisfavorieten Taiana/Talita. Het Amerikaanse duo Alexandra Klineman/April Ross was in de halve finales met 18-21, 17-21 te sterk, en in de strijd om brons verloren Van Iersel en Stubbe een thriller met 19-21, 21-17, 20-22 van Heather Bansley en Brandie Wilkerson uit Canada. Klineman/Ross wonnen de finale tot slot met 25-23, 18-21, 15-10 van een ander Canadees duo: Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes.

Basketballers CSKA winnen EuroLeague

De basketballers van CSKA Moskou hebben voor de achtste keer in hun indrukwekkende bestaan de EuroLeague - inclusief diens voorgangers - op hun naam geschreven. Tijdens de Final Four in het Spaanse Vitoria-Gasteiz klopten de Russen het Turkse Anadolu Efes, dat voor het eerst in de finale stond.

CSKA rekende in de halve finales met 95-90 af met Real Madrid, vooral dankzij een geweldig vierde kwart (30-17) en met 23 punten van uitgerekend Sergio Rodriguez, die zes jaar bij Madrid speelde. In een Turks onderonsje won Anadolu, na 2001 eindelijk terug in de Final Four, in de halve finales van landskampioen Fenerbahce: 92-73, met 30 punten van Shane Larkin.

In de finale sloeg Moskou in het eerste kwart een gat, maar de Turken vochten terug en het ging lang gelijk op. In de slotfase was CSKA echter toch wat sterker en dankzij onder meer Cory Higgins en Will Clyburn, beiden goed voor 20 punten, trok de ploeg de winst wederom naar zich toe.

Anadolu Efes - CSKA Moskou (Bron: YouTube)

Aanpak dierenrechtenextremisme gestroomlijnd

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft met landbouworganisaties, politie en het Openbaar Ministerie afspraken gemaakt in de aanpak van incidenten rond dierenrechtenactivisme en -extremisme. Acties zoals vorige week met de bezetting van een varkenshouderij in Boxtel zijn niet te tolereren.

Afgelopen zaterdag heeft minister Grapperhaus samen met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het getroffen boerenbedrijf in Boxtel bezocht. Aan de bezettingsactie is op een beheerste manier een einde gemaakt door de bevoegde lokale autoriteiten.

"De impact van het gebeuren op de betrokkenen heeft mij bijzonder geraakt", aldus minister Grapperhaus. "De gebeurtenissen in Boxtel zijn aan te merken als extremisme, nu personen bereid zijn geweest in de wet te overtreden. De overheid treedt gebalanceerd op tegen activisme, zolang dit binnen de grenzen van de democratische rechtsorde blijft, maar treedt hard op indien sprake is van extremisme."

Minister Grapperhaus heeft met LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij afgesproken dat wordt toegewerkt naar kortere lijnen tussen boerenbedrijven met de overheid. Ook is er een specifiek handelingskader voor de lokale autoriteiten (zogenoemde driehoek van burgemeester, politie en OM) beschikbaar, zodat sneller geschakeld kan worden bij incidenten rond boerenbedrijven.

De politie monitort al landelijk actief dierenrechtenactivisme. Mogelijke signalen worden hiermee snel landelijk gedeeld. Ook in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland wordt structureel aandacht besteed aan fenomenen rond verschillende vormen van radicalisering, extremisme en terrorisme.

Rond dierenrechten is er in Nederland voornamelijk sprake van activisme. De gebeurtenissen in Boxtel zijn echter aan te merken als extremisme, nu personen bereid zijn geweest de wet te overtreden. "De overheid treedt gebalanceerd op tegen activisme, zolang dit binnen de grenzen van de democratische rechtsorde blijft, maar treedt hard op indien sprake is van extremisme", aldus minister Grapperhaus.

Studenten op straat gezet na illegaal doorverhuren kamer via Airbnb

Het is makkelijk geld bijverdienen. Even een weekendje ergens anders slapen en je kamer verhuren via Airbnb. Maar voor vier studenten liep dat net iets anders af. Zij mogen op zoek naar een nieuwe woonruimte.

De studenten huurden hun woning bij Duwo, een studentenhuisvester. Zo'n woning op Airbnb aanbieden voor verhuur aan toeristen is bij wet verboden. De vier hebben zich dus schuldig gemaakt aan illegale onderverhuur.

Daarbij komt dat Duwo de huur van studentenwoningen zo laag mogelijk probeert te houden en het dus niet de bedoeling is dat de huurder hier winst op maakt door de ruimte voor een hoger bedrag aan te bieden op een verhuursite als Airbnb.

Daarom treedt de studentenhuisvester streng op en ontbindt de vier contracten. Ook is er een kans dat zij nog een flinke boete moeten betalen.

Het is niet de eerste keer dat een student die een kamer via Duwo huurde, de woning verliest vanwege illegale onderverhuur op Airbnb. Verhuurwebsites worden daarom voortdurend in de gaten gehouden om te controleren of er studentenwoningen worden aangeboden.

Indy 500: Alonso valt buiten de boot, pole Pagenaud

Het deelnemersveld voor de Indy 500 van komende zondag is compleet. Zondagavond werden met flink wat vertraging - het regende in Indianapolis - de Fast Nine Shootout en de Last Row Shootout verreden, met als inzet de startplekken op de eerste drie rijen en die op de laatste rij.

Last Row Shootout
Zes van de 36 auto's hadden zich in de kwalificatie niet bij de beste dertig geplaatst - een vrij logisch rekensommetje - en zij kregen allemaal één kans om over vier ronden een tijd neer te zetten. De beste drie mogen in de Indy 500 dan vanaf de laatste rij starten, de andere drie pissen naast de pot.

Na vijf coureurs waren Sage Karam en James Hinchcliffe zeker, Fernando Alonso stond op de derde plek, voor de uitgeschakelde Pato O'Ward en Max Chilton. Kyle Kaiser kwam nog aan de beurt en de 23-jarige Juncos-coureur, die eerder in de week hard crashte, zorgde voor een stunt: hij duwde Alonso nét over het randje en pakte de laatste startplek, een heroïsche prestatie voor de jonge coureur van het team waarvan de sponsoren deze maand nog weg zijn gevallen.

Fast Nine Shootout
De snelste negen van de kwalificatie hadden een simpele opdracht: één run van vier ronden om de volgorde op de eerste drie startrijen en dus ook de poleposition te bepalen. Die ging naar Simon Pagenaud van Team Penske, die zijn voornaamste concurrenten ernaast zag grijpen.

De drie coureurs van de ovalspecialisten van Ed Carpenter Racing waren wederom rap, maar nét niet snel genoeg om Pagenaud van de pole te stoten. Teambaas Ed Carpenter zelf pakte de tweede plek, Spencer Pigot eindigde kort daarachter als derde, Ed Jones start vanaf de vierde plek, met rookie Colton Herta en veteraan Will Power naast zich. Sebastien Bourdais, Josef Newgarden en Alexander Rossi vormen de derde startrij voor de race van zondag.

Guerrieri en Björk winnen in WTCR Zandvoort

De tweede en derde race van de World Touring Car Cup in Zandvoort hebben zeges opgeleverd voor Honda en Lynk & Co: Esteban Guerrieri en The Björk reden voor hun teamgenoten over de streep.

In race twee kwam de safety car al snel de baan op: Attila Tassi werd in de rondte getikt door Tom Coronel, die als 24e eindigde. Guerrieri en zijn Argentijnse teamgenoot Nestor Girolami domineerden de race vervolgens en pakten een 1-2'tje. Johan Kristoffersson completeerde de top-3, Nick Catsburg kon de aanval net niet inzetten en greep naast het podium, Niels Langeveld eindigde als zeventiende.

Björk pakte in race drie vanaf de derde plek de leiding bij de start, hoewel teamgenoot Yann Ehrlacher hem al snel passeerde. Hij ging echter niet hard genoeg en moest Björk voorbij laten, een vrij opzichtig staaltje teamorders. De twee eindigden bovenaan, voor de Hongaar Norbert Michelisz. Catsburg eindigde na een matige race als elfde, Langeveld werd opnieuw zeventiende en Coronel finishte als twintigste.

Griekspoor strandt opnieuw direct in kwalificatie Roland Garros

Tallon Griekspoor is maandag in de eerste ronde van de kwalificaties voor Roland Garros direct uitgeschakeld. De 22-jarige Nederlander moest in drie sets zich gewonnen geven tegen de Ecuadoriaan Roberto Quiroz. Griekspoor, de nummer 204 van de wereld, begon goed tegen de mondiale nummer 223, maar ging toch onderuit. Het werd 6-2, 6-7 (5) en 4-6.

Vorig jaar verloor Griekspoor ook al direct in de eerste ronde van de kwalificaties. In februari van dit jaar vestigde Griekspoor nog de aandacht op zich bij het World Tennis Tournament in Rotterdam, waar hij in de eerste ronde zeer verrassend van de hooggeplaatste Rus Karen Khachanov won.

Thiemo de Bakker is dinsdag de andere Nederlander bij de heren die gaat proberen te plaatsen. De dertigjarige Hagenaar is de nummer 233 van de ATP-ranking en staat in de eerste ronde tegenover de Japanner Yasutaka Uchiyama (ATP-182). Robin Haase is automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi. Bij de vrouwen geldt dat voor de in vorm verkerende Kiki Bertens, die als nummer vier van de wereld als een van de kanshebbers op de titel gezien wordt.

Ook bij de dames gaat het kwalificatietoernooi beginnen. Arantxa Rus speelt tegen Russin Sofya Zhuk. Richel Hogenkamp mag het opnemen tegen Magdalena Fręch. Lesley Kerkhove treft de Liechtensteinse Kathinka von Deichmann. Bibiane Schoofs zal woensdag pas in actie komen. Zij loot op papier het zwaarst tegen de als vijfde geplaatste Heather Watson. 

Vlogster drinkt hondenpis tegen acne

Oke dan. Het WTF-verhaal van vandaag brengt ons bij ene Lynn Lew, die in een video beweerde dat het drinken van de urine van haar hond haar genezen heeft van haar depressie en acne. In diezelfde video beweert madam dat het het drinken van hondenzeik ook kanker zou genezen, maar daarvoor zijn tot op heden geen wetenschappelijke bewijzen gevonden. 

Inmiddels heeft ze de video van Facebook verwijderd (of heeft Facebook de video verwijderd, dat zou ook nog kunnen ) maar goed. Hieronder vind je een video met een compilatie terug. Dat mevrouw niet vies lijkt te zijn van bepaalde praktijken bljikt wel uit het screenshot dat een Instagram volger in een reactie op haar FB-pagina plaatste. 

Verstappen over derde plaats in tussenstand WK: “Daar horen we normaal niet”

Na vijf Formule 1-races staat Max Verstappen voorlopig op de derde plaats in het wereldkampioenschap. Met die plaats staat hij voor beide Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Charles Leclerc. Volgens de Nederlander is dat echter een luxe positie.

“Maar daar horen we normaal niet. Want als je alle races samenpakt, waren we het derde team”, aldus Verstappen tegen Motorsport.com. “Er zat dus niet meer in. We hebben ieder raceweekend het maximale aantal punten behaald.”

Of de race in Spanje, waar Verstappen op eigen kracht Ferrari kon verslaan, een teken is dat Red Bull Racing vaker het tweede team op de grid zal zijn weet Verstappen niet. “Hopelijk kunnen we vanaf nu stappen zetten om vast het tweede team te worden. Maar daar zullen ook nog wel weer verschuivingen in zitten. Op circuits met veel lange rechte stukken, zoals Monza, komt Ferrari weer naar voren, want ze hebben gewoon een ontzettend goede motor op dit moment.”

Lech Poznan kondigt komst keeper Van der Hart aan

Mickey van der Hart is afgereisd naar Polen om zijn transfer naar Lech Poznan af te ronden. De sluitpots verlaat PEC Zwolle voor een contract bij de nummer acht van het afgelopen seizoen in de Poolse Ekstraklasa. De voormalig jeugdspeler van Ajax kondigde zijn overstap vorige week al aan en maandagochtend is hij in Polen aangekomen om zijn transfer af te ronden.

Op sociale media toonde Lech Poznan maandagochtend en rebus, verwijzend naar Van der Hart. Niet lang daarna volgden foto's van de aankomst van de 24-jarige keeper. Hij ondergaat maandag een medische keuring, waarna zijn transfer wordt afgerond en hij zijn handtekening zet onder een contract voor drie jaar.

Van der Hart kreeg vorige week al een rondleiding bij zijn nieuwe club. De thuiswedstrijd tegen Zaglebie (1-1) bekeek hij vanaf de tribune. Een aanbod om zijn aflopende contract bij PEC Zwolle wees hij eerder al af. Na het doelpuntloze gelijkspel tegen NAC Breda in de laatste speelronde van de Eredivisie gaf de keeper aan dat het 'hoofdstuk PEC Zwolle' is afgesloten.

"Dat voelt nu gek, maar ik heb heel veel zin in een nieuw avontuur", aldus Van der Hart, die sinds 2015 het doel van PEC Zwolle verdedigde. "Er moeten nog wat dingen gebeuren en er is nog niks getekend, maar het ziet er goed uit en ik hoop dat het snel rondkomt. Wat mij betreft komt er zo snel mogelijk duidelijkheid", zei hij tegen FOX Sports .

"Polen is misschien niet het land waar je als eerste aan denkt, maar ze bieden me een heel mooie kans", aldus Van der Hart. "Waarschijnlijk ga ik daar spelen om prijzen. Natuurlijk is het een andere cultuur en competitie, maar voor mijn gevoel wel een mooie stap omhoog."

Leidse rugbyers na ruim 20 jaar landskampioen

De rugbyers van het Leidse LRC DIOK hebben zich eindelijk weer gekroond tot Nederlands kampioen. In 1980/81 won de ploeg de titel al, waarna van 1988 tot 1998 tien landstitels op rij volgden. Daarna bleef het grote succes uit, tot men in het weekeinde de finale - hier te zien - won van 't Gooi: 12-20.

DIOK schoot uit de startblokken en kwam al snel op 0-7, wat na een field goal gevolgd werd door nog een try voor de rust: 0-17. In de tweede helft knokte 't Gooi zich terug naar 7-17 en 12-17, maar de conversie om binnen twee punten te komen ging hopeloos mis. DIOK kwam vervolgens op 12-20 en daarmee was het gedaan: 't Gooi slaagde er niet meer in écht gevaarlijk te worden en de Leidenaren mochten na 21 jaar weer juichen.

Ajax-aankoop Martínez: "Ik hoop ooit net zo goed te worden als Maxwell"

Lisandro Martínez is na Kjell Scherpen, Razvan Marin en Kik Pierie de vierde aanwinst van Ajax voor volgend seizoen. De 21-jarige Argentijnse verdediger, afkomstig van Defensa y Justicia, tekent bij een succesvolle medische keuring een vierjarig contract met de kersverse kampioen uit Amsterdam, met de optie op een seizoen extra. De Telegraaf sprak maandag op Schiphol met de nieuwbakken Ajacied.

"Ik heb voor Ajax gekozen, ten eerste omdat het een voetbalschool is", verklaart Martínez zijn keuze voor het avontuur in de Eredivisie. "Maar ook omdat ik denk dat Ajax de plek is waar ik mij maximaal kan ontwikkelen en een toegevoegde waarde kan zijn. De manier waarop zij spelen, met dit mooie team. Ik wil teamgenoot zijn, zowel in als buiten het veld. Ik heb er alles voor om over om het spel te verbeteren."

Martínez, die in maart debuteerde voor Argentinië, is naar eigen zeggen sterk in het neutraliseren van aanvallers van de tegenstander, om vervolgens een van zijn ploeggenoten in stelling te brengen. "Zodat de aanvallers hun volle aandacht kunnen geven aan aanvallen. Ik doe mijn best om flair en agressiviteit in het spel te brengen, meer kan ik niet doen."

De aankoop uit Zuid-Amerika weet van de populariteit van Maxwell, die met Ajax twee kampioenschappen meemaakte. De vergelijking met de Braziliaanse verdediger van weleer komt echter nog wat te vroeg. "Ik durf mijzelf niet te vergelijken met zo'n goede speler als Maxwell. Ik beschouw het als een groot compliment en ik hoop ooit net zo goed als hij te worden", zo besluit Martínez.

FC Twente slaat 'belangrijke slag' met contractverlenging Drommel

FC Twente slaat een 'belangrijke slag' door Joël Drommel binnenboord te houden, zo meldt De Telegraaf maandag. De doelman gaat voor twee seizoenen bijtekenen bij de kampioen uit de Keuken Kampioen Divisie. De 22-jarige Drommel ligt nu nog tot komende zomer vast en is zonder handtekening binnenkort transfervrij.

Drommel was een belangrijke schakel voor de Tukkers afgelopen seizoen. Mede door de verrichtingen van de doelman wist FC Twente promotie naar de Eredivisie af te dwingen. Drommel stond in de belangstelling van veel clubs, zo meldt de krant. Onder meer clubs uit Italië, Spanje en België wilden profiteren van zijn transfervrije status.

De sluitpost heeft echter in samenspraak met zijn vader Piet-Jan (oud-doelman AZ en Telstar) en zijn zaakwaarnemer Yalcin Zöhre besloten om te verlengen bij FC Twente. Volgens hen is een langer verblijf bij FC Twente, met het oog op de ontwikkeling van de jongeling, het beste voor Drommel, die sinds medio 2014 actief is bij de Tukkers.

'Feyenoord greep al vijf keer mis in jacht op nieuwe technisch directeur'

Martin van Geel is bezig aan zijn laatste maanden in dienst van Feyenoord, maar de Rotterdammers zijn er vooralsnog niet in geslaagd om een opvolger te vinden voor de scheidend technisch directeur. Verschillende namen passeerden in de afgelopen tijd de revue en De Telegraaf weet te melden dat de club al vijf keer nul op het rekest heeft gekregen van in zijn ogen geschikte kandidaten.

De ochtendkrant noemt KNVB-directeur Nico-Jan Hoogma en technisch directeur Max Huiberts van AZ als de twee 'grootste namen' die hebben laten weten geen heil te zien in een overstap naar De Kuip. Alternatieven Joris Mathijsen (technisch directeur van Willem II), Ferry de Haan (algemeen directeur van stadsgenoot Excelsior) en Earnest Stewart (technisch directeur bij de Amerikaanse voetbalbond) zouden eveneens geen haalbare kaart zijn.

Feyenoord bevindt zich daarom in een 'ronduit zorgelijke' situatie, doordat er op dit moment niemand is die over het aan- en verkoopbeleid voor volgend seizoen gaat. De selectie van de nummer drie van de Eredivisie heeft behoefte aan vers bloed en bovendien mist de nieuwe trainer Jaap Stam een 'aanspreekpunt op voetbaltechnisch vlak'.

De Telegraaf stelt verder dat algemeen directeur Jan de Jong eigenlijk helemaal geen afscheid wilde nemen van Van Geel, maar dat er onder druk van de Vrienden van Feyenoord en een deel van de achterban toch werd besloten om een einde te maken aan de samenwerking. De krant schrijft dat de kans nog altijd aanwezig is dat de club met een 'verrassende naam' op de proppen komt, maar dat een eventuele opvolger van Van Geel in ieder geval niet tot de gedroomde kandidaten zal behoren.

NBA: Raptors slaan terug tegen Bucks

De basketballers van de Toronto Raptors leven nog in de finale van de Eastern Conference in de NBA. Na twee nederlagen in Milwaukee wonnen de Raptors wedstrijd drie in eigen huis tegen de Bucks: 118-112.

Vanaf het begin had Toronto een kleine voorsprong in handen, maar de Bucks hielden de schade beperkt en aan het einde van de reguliere speeltijd werd het gat zelfs volledig gedicht: 96-96.

Met een 103-103 stand bracht een eerste overtime geen verlenging en dus was een tweede poging nodig. Daarin lukte het wel, vooral dankzij acht punten van Kawhi Leonard - in totaal goed voor 36 punten - wonnen de Raptors het duel alsnog.

NBA play-offs maandag (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 Portland Trail Blazers - Golden State Warriors, West Finals - Wedstrijd 4 (3-0 Golden State)*
*Live op Ziggo Sport

Raptors - Bucks (Bron: YouTube)

KLM niet blij met FNV

De KLM is op z'n zachtst gezegd niet zo blij met vakbond FNV. Dat blijkt uit onderstaand statement op de website van KLM. 

Er lopen onderhandelingen over een nieuwe cao voor de catering. Dit is een aangelegenheid van de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (VENECA) en vakbonden. KLM is geen partij, maar ‘slechts’ een van de klanten.

Ondanks het feit dat KLM hierin geen partij is, vond FNV het nodig om vandaag met ongeveer 30 man voor de poort van KLM’s hoofdkantoor te ‘organizen’. De actievoerders wilden in Amstelveen een petitie aan het hoofd van HR aanbieden, om vervolgens naar het gebouw van KLM Catering Services (KLC) op Schiphol Noord door te rijden waar een delegatie klaar zat om de actievoerders te ontvangen.

Op het hoofdkantoor waren de actievoerders niet welkom. Het is immers onacceptabel dat KLM, als goede werkgever, in deze door de FNV wordt misbruikt in een onderhandeling waarin KLM geen partij vormt. KLM signaleert bij FNV een trend waarbij het landelijk profileren van de vakbond een doel op zich lijkt te zijn. Grote organisaties met goede naam -zoals KLM- worden gebruikt om media aandacht te genereren. Naar KLM’s mening is dit niet in het belang van haar leden en haar medewerkers.

NHL: Blues na halve eeuw bijna weer in Stanley Cup Final

De ijshockeyers van de St Louis Blues hebben een 3-2 voorsprong genomen in de Western Conference-finale in de NHL. Daarmee zijn ze nog één zege verwijderd van de Stanley Cup Final, die de Blues in 1969/70 voor het laatst haalden. Destijds verloren ze overigens met 4-0 van de Boston Bruins, die nu ook weer in de finale staan.

Bij een 2-2 stand speelden de Blues wedstrijd vijf in San Jose tegen de Sharks. Oskar Sundqvist opende binnen zes minuten de score al, Jaden Schwartz was vroeg in de tweede periode trefzeker en Vladimir Tarasenko tekende niet veel later uit een penalty voor de 0-3.

Enige thuishoop werd in de derde periode al vroeg de nek omgedraaid door de 0-4 van Schwartz, die vier minuten voor tijd zijn hattrick completeerde door de 0-5 eindstand op de borden te brengen.

NHL play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 St Louis Blues - San Jose Sharks, West Finals - Wedstrijd 6 (3-2 St Louis)*
*Live op FOX Sports

Sharks - Blues (Bron: YouTube)

Lords of the Fallen 2 weer zonder ontwikkelaar

Lords of the Fallen 2 is wederom geveld. Bijna een jaar nadat uitgever CI Games bekendmaakte dat er een nieuwe ontwikkelaar gevonden was voor de game, brengen ze nu naar buiten dat die samenwerking weer voorbij is.

De ontwikkelaar Defiant Studios heeft het afgelopen jaar de ontwikkeling op zich genomen van het vervolg van de in 2014 uitgekomen actie-RPG Lords of the Fallen. CI Games was echter niet tevreden met het werk en heeft in niet mis te verstane woorden laten weten het contract te beëindigen. "De kwaliteit van het werk was lager dan verwacht en dan beschreven in de overeenkomst, zelfs nadat we drie keer hebben aangegeven dat deze echt verbeterd moest worden."

"We zijn het niet eens met hoe Defiant Studios neergezet wordt door CI Games," was het antwoord hierop van Defiant Studios-oprichter David Grijns. "Het team dat werkte aan het project bestond uit getalenteerde ontwikkelaars waar we volledig achter staan. Ons team weet hoe ze kwaliteitsgames moeten maken zoals ze al hebben laten zien bij Just Cause 3, Call of Duty: Advanced Warfare, Far Cry 5, Devil May Cry en vele andere hoogwaardige projecten."

CI Games heeft nu besloten om de game zelf af te maken, met wat ingehuurde hulp van buitenaf. Oorspronkelijk had Lords of the Fallen 2 al in 2017 uit moeten komen. Of de geplaagde ontwikkeling het eindproduct uiteindelijk goed zal doen, betwijfelen we ten zeerste.

Lords of the Fallen (Foto: City Interactive) 

Ouders hoeven kinderen niet meer; voorwaardelijke celstraf

Stel, je bent gelukkig getrouwd en hebt twee kinderen. Je huwelijk loopt niet meer zo best en je besluit om te gaan scheiden. Dan raak je verwikkeld in een lang proces waarbij je goede afspraken met elkaar maakt om zo goed mogelijk samen voor je kinderen te blijven zorgen. 

Een echtpaar uit het Franse Tierasse dacht daar begin vorig jaar anders over. Zowel pa als moe wilde niet voor het kroost zorgen en probeerden de kinderen, twee jongetjes van 4 en 6, bij elkaar te dumpen. Op een gegeven moment dumpte pa de kinderen bij hun moeder en ging ervandoor voor ze hem kon tegenhouden. 

Moederlief was de beroerdste niet en bracht haar zoons terug naar hun vader, hoewel die niet thuis gaf. Niet dat dat haar ook maar iets uitmaakte. Ze liet het tweetal achter in de regen, slechts gekleed in een pyama, op de stoep en verdween. Volgens de Franse krant L’Union rende de oudste nog achter de auto aan, maar zonder resultaat. Een buurman ontfermde zich over het ontredderde duo en belde de politie. Die kreeg te horen van de moeder dat zowel zij als haar ex-man de kinderen 'niet meer wilden.' Inmiddels wonen de kereltjes in een pleeggezin en mogen de afvallige ouders hen één keer per maand een uurtje zien. 

Verder zijn de 'zorgzame ouders' veroordeeld tot 8 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, en krijgen de kinderen elk 5000 euro op hun spaarbankboekje bijgeschreven, te weten 3000 van papa en 2000 van mama. Daarnaast mag vaderlief op eigen kosten een cursus volgen over de verantwoordelijkheid van het ouderschap. 

Hoe het zover heeft kunnen komen? Volgens de advocaat van de kinderen had mamalief meer te doen dan voor de jongens te zorgen: "Ze werkt en haar woonsituatie laat het niet toe om de kinderen onder goede omstandigheden op te vangen". Vaderlief zag het al helemaal niet zitten: "Om er zeker van te zijn dat hij niet voor ze hoeft te zorgen, heeft hij tegen de sociale dienst gezegd dat hij elk moment gewelddadig zou kunnen worden." Dat hij het geen punt vond om die woorden kracht bij te zetten blijkt wel uit het feit dat hij in het verleden zijn oudste zoon met een riem geslagen heeft. 

33-jarige Apeldoorner opgepakt voor oplichting

De FIOD heeft maandag 20 mei een 33-jarige man uit Apeldoorn aangehouden. Hij was bestuurder van twee BV’s waarbij mensen computers konden kopen voor het minen van bitcoins. De man wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrift en witwassen. Het vermoeden is dat al het ingelegde geld, ruim twee miljoen euro, is opgegaan aan luxe uitgaven.

Verdachte is in 2017 met zijn bedrijven gestart. Geïnteresseerden konden computers kopen voor het minen van bitcoins. Verdachte beheerde de computers in een zogenaamde ‘miningfarm’. Investeerders in miningcomputers zouden een rendement ontvangen van zo’n 0,3 bitcoin per maand (nu ongeveer € 2.000). Toen uitbetaling van rendement uitbleef en investeerders hun miningcomputer niet terug kregen, werden meerdere aangiften ontvangen.

Door ongeveer 100 investeerders is ruim 2 miljoen euro ingelegd. Uit onderzoek door de FIOD en politie bleek dat er vermoedelijk nooit miningcomputers zijn aangeschaft. Al het geld lijkt op te zijn gegaan aan luxe uitgaven zoals auto’s, motoren, reizen en gokken. De FIOD en politie hebben op 21 november 2018 al een woning en een bedrijfspand doorzocht. Hierbij is beslag op administratie en luxe goederen zoals tassen, schoenen en een crossmotor.

33-jarige Apeldoorner opgepakt om oplichting (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
33-jarige Apeldoorner opgepakt om oplichting (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

2 jaar cel voor verspreiden en bezit kinderporno

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 51-jarige man uit Aarle-Rixtel veroordeeld voor het verspreiden, aanbieden, verwerven en in bezit hebben van kinderporno. Hij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden.

De politie trof in mei 2017 kinderporno aan op een laptop, smartphone en een harde schijf van de verdachte. Volgens de man had hij deze foto's en video's in bezit om de identiteit van de daders van kindermisbruik en makers van kinderporno te achterhalen, om die gegevens vervolgens aan de politie door te geven. De rechtbank vindt deze verklaring volkomen misplaatst, maar vooral zeer ongeloofwaardig. Er is geen enkel bewijs dat dit scenario ondersteunt. Volgens de rechtbank heeft de verdachte tussen oktober 2014 en mei 2017 kinderporno verspreid, aangeboden, verworven en in bezit gehad.

De rechtbank vindt deze activiteiten bijzonder verwerpelijk omdat bij het maken van dit soort foto's en video's kinderen seksueel worden misbruikt en geëxploiteerd. Hierbij lopen de slachtoffers aanzienlijke, vaak levenslange, psychische schade en trauma's op. Door kinderporno in zijn bezit te hebben en te verspreiden droeg de verdachte bij aan het in stand houden van deze zeer grove schending van rechten en belangen van de kinderen in kwestie. Bovendien wordt door de verspreiding via internet de schade voor de slachtoffers vergroot. De beelden zijn immers niet eenvoudig te verwijderen en blijven in veel gevallen lange tijd in circulatie.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte tegen beter weten in blijft volhouden dat het hem toch echt om de bestrijding van kinderporno/kindermisbruik te doen was. Hieruit blijkt dat hij geen enkel inzicht heeft in de laakbaarheid van zijn handelen. Dit rekent de rechtbank hem zeer zwaar aan. Alles bij elkaar vindt de rechtbank een celstraf van 24 maanden op z'n plaats.

Aanslag op Panorama 'aanslag op de persvrijheid'

Vanmiddag eiste de officier van justitie in Amsterdam celstraffen tot zeven jaar tegen de drie mannen die ervan verdacht worden op 21 juni 2018 rond elf uur ‘s avonds het pand waar de redactie van de Panorama is gehuisvest met een antitankraket te hebben beschoten. “De beschieting van het kantoor van de redactie van een tijdschrift dat onder meer publiceert over de georganiseerde misdaad ondermijnt de journalistieke vrijheid. De beschieting wordt dan ook gezien als een aanslag op de persvrijheid in Nederland”, aldus de officier in haar requisitoir.

De dag na de beschieting van het pand aan de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk kon een toen 41-jarige man in zijn woning in Woerden worden aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Na uitgebreid onderzoek door de politie, waarbij onder meer camerabeelden werden uitgekeken en telefoontaps werden aangesloten, kon op 9 juli een toen 25-jarige man uit Rotterdam worden aangehouden en op 28 augustus een 45-jarige man uit Spijkenisse. Alle drie verdachten bleken lid van de Woerdense outlaw motorgang Caloh Wagoh Main Triad.

In haar requisitoir legde de officier uit dat de 41-jarige man uit Woerden zo snel na de beschieting kon worden aangehouden omdat zijn telefoon op dat moment onder de tap stond in een onderzoek van het Landelijk Parket. Er was bij de politie een tip binnengekomen dat de man ‘een misdrijf in de omgeving van station Sloterdijk’ zou voorbereiden. De officier: “Het was op dat moment voor het onderzoeksteam volstrekt onduidelijk wat voor een misdrijf de verdachten van plan waren te plegen en waar en wanneer dat misdrijf exact zou moeten gaan plaatsvinden. Dit verklaart waarom er op dat moment niet voor is gekozen in te grijpen.”

De officier acht wettig en overtuigend bewezen dat de drie verdachten - die bij de politie geen enkele verklaring hebben willen afleggen over hun handelen noch enig berouw hebben getoond - op 21 juni 2018 bij het Panoramapand een ontploffing te weeg hebben gebracht. Ook vernieling en het voorhanden hebben van een antitankraket is naar het standpunt van het OM bewezen. De verdachten hebben hierbij bewust en nauw samengewerkt. De 41-jarige man - die eerder is veroordeeld en nog in een voorwaardelijke invrijheidstelling liep - zou de beschieting hebben voorbereid en gecoördineerd, terwijl de 45-jarige man samen met de 25-jarige man de aanslag heeft uitgevoerd. De 45-jarige verdachte zou daadwerkelijk de antitankraket hebben afgeschoten. De officier eist tegen de 41-jarige verdachte zeven jaar cel en intrekking van de voorwaardelijke invrijheidstelling van 789 dagen. De 25-jarige verdachte en de 45-jarige verdachte hoorden beiden zes jaar cel tegen zich eisen.

De officier in haar requisitoir: “Verdachten hebben doelbewust op een kantoorgebouw geschoten met een antitankraket. Een dergelijk wapen veroorzaakt een enorme explosie met alle gevaren van dien. De ontploffing heeft een enorme ravage veroorzaakt met schade aan het kantoorgebouw en de inventaris. Het is niet aan verdachten te danken dat de in het gebouw aanwezige medewerkster te ver van de inslag vandaan zat om fysiek geraakt te worden. Zij komt met de schrik vrij, maar dit doet niet af aan de enorme impact van de aanslag op de in het kantoor gehuisveste bedrijven en hun medewerkers.”

TBS moordenaar Nadia van de Ven met twee jaar verlengd

De tbs-maatregel met dwangverpleging van de 45-jarige Pascal F. die in 2005 is veroordeeld voor de moord op Nadia van de Ven is verlengd met twee jaar. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat verlenging noodzakelijk is voor de algemene veiligheid van personen.

Behandeling
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft eerder bepaald dat F. op zogeheten ‘transmuraal verlof’ mag. Dat houdt in dat de man buiten de kliniek mag wonen, maar nog wel onder toezicht en met begeleiding door de tbs kliniek. Volgens het schriftelijke adviesrapport van de kliniek verloopt de behandeling positief en stabiel en kan de tbs met 1 jaar verlengd worden. De deskundige gaf tijdens de zitting aan dat het niet de verwachting is dat de tbs over een jaar voorwaardelijk kan worden beëindigd.

Verlenging
Uit het adviesrapport van de kliniek blijkt dat er nog steeds sprake is van een stoornis en kans op herhaling. Het uitgangspunt van de rechtbank is dat als de behandeling nog langer dan een jaar duurt de tbs met 2 jaar verlengd moet worden. De rechtbank oordeelt dat het niet te verwachten is dat er binnen een jaar redenen kunnen zijn om de tbs met dwangverpleging voorwaardelijk te beëindigen en verlengt daarom de tbs-maatregel met twee jaar.

Efteling wil aantal fietsende werknemers verdubbelen

In 2020 30% van de Eftelingmedewerkers op de fiets naar het werk. Deze ambitie om het aantal fietsende medewerkers te verdubbelen spreken de Efteling en staatssecretaris Van Veldhoven vandaag uit.

De 3300 medewerkers van de Efteling kunnen gebruik maken van diverse fietsvoorzieningen en regelingen om een fiets aan te schaffen. Ook ligt de F261, een splinternieuwe snelfietsroute tussen Waalwijk en Tilburg, voor de deur. Staatssecretaris Van Veldhoven testte vandaag samen met Roodkapje en lokale bestuurders deze route. Dat deed zij op een speciale elektrische fiets, die ze doorgaf aan een medewerker van de Efteling. Daarmee gaf zij het startsein voor een fietsestafette onder Brabantse werkgevers.

Fietsambassadeur Efteling
De Efteling is een van de 13 fietsambassadeurs die samen met Van Veldhoven hun medewerkers inspireert om naar het werk te fietsen. Al sinds jaar en dag wordt de fiets gebruikt binnen de Efteling. Voornamelijk voor interne ritjes tussen het attractiepark en de eigen vakantieparken. Het attractiepark wil nu dat de fiets ook veelvuldig gebruikt gaat worden voor dagelijks woon-werkverkeer. Fietsen is niet alleen duurzaam, maar fietsers hebben ook altijd een parkeerplek en zorgen voor minder file in de omgeving. Daarnaast is fietsen goedkoop en blijkt uit onderzoek dat fietsende collega’s minder vaak ziek zijn. De Efteling stimuleert medewerkers door ze te belonen met punten per gefietste kilometer. Daarnaast kunnen medewerkers fietsen voordelig aanschaffen en onderzoekt het pretpark aan welke faciliteiten, zoals laadpunten, stallingen, douches en kluisjes er verder behoefte is.

Staatssecretaris Van Veldhoven waardeert de inzet van de Efteling. “Fietsen naar je werk is goed voor jezelf, maar helpt ook tegen de drukte op de weg en voor de schone lucht in de omgeving. Heel mooi dus dat de Efteling daar zoveel werk van maakt. En ook werkgevers en overheden hier timmeren hard aan de weg. Via de nieuwe snelfietsroute fiets je makkelijker dan ooit naar het sprookjesbos. Ik hoop dat niet alleen de medewerkers, maar ook veel van de vijf miljoen bezoekers van de Efteling per jaar daar gebruik van gaan maken. Want van de Efteling wil je geen minuut missen omdat je in de file staat of omdat je moet zoeken naar een parkeerplaats”.

Fons Jurgens, Algemeen Directeur van de Efteling, is zelf een fanatiek fietser: “Voor mij is de mooie natuur waar ik doorheen fiets al een beloning op zich. De Efteling is natuurlijk bij uitstek een omgeving van verhalenvertellers en op weg er naar toe heb je geregeld bijzondere ontmoetingen.. Niet alleen met collega’s die vaak een ‘fiets-bila’ met me inplannen, maar ook met een kudde schapen of een hert: het is gewoon een hartstikke mooi gebied.’’

Fietssamenwerking in Brabant
In Brabant wordt op dit moment intensief samengewerkt tussen overheden, bedrijfsleven, het Brabant Mobiliteitsnetwerk en de fietscommunity ‘Ons Brabant Fietst’. De snelfietsroute F261 is een samenwerkingsproject van de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Tilburg, Waalrijk en Loon op Zand.

Fietsambassadeurs van het ministerie
De 13 fietsambassadeurs van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vertegenwoordigen diverse sectoren. Het gaat naast de Efteling om het UMC Groningen, a.s.r., Amega groep, Dow, Enexis, Fujifilm, MN, Radboud Universiteit, Schiphol Group, TataSteel, Zalsman en de Nationale Politie. Zij stimuleren actief het fietsen onder hun medewerkers. En daarmee inspireren ze niet alleen hun medewerkers, maar ook hun sector, regio of klanten.

Recordreeks Frank de Boer ten einde door nederlaag

Frank de Boer weet weer wat verliezen is. De Nederlandse trainer van Atlanta United won de voorbije weken steevast met zijn ploeg zonder een tegentreffer te incasseren, maar ging zondagnacht onderuit tegen New York Red Bulls (1-0). De nederlaag van Atlanta United was opvallend, vooral omdat de tegenpartij na ruim een halfuur spelen reeds met tien man kwam te staan.

Atlanta United begon dit seizoen slecht onder De Boer, maar de laatste vijf wedstrijden werden wel in een overwinning omgezet, zonder dat men een tegentreffer heeft moeten slikken. Zodoende zette De Boer een recordreeks neer in de Major League Soccer, aangezien een ploeg nog nooit vijf keer achter elkaar de nul wist te houden.

De bezoekers creëerden tegen New York Red Bulls weinig kansen, terwijl de thuisploeg na 35 minuten spelen al met tien man kwam te staan toen Tim Parker van het veld werd gestuurd na een overtreding op Josef Martinez. Atlanta United had zodoende de beste papieren om een overwinning te boeken, maar het was de thuisploeg die de drie punten uiteindelijk kon binnenhalen.

Tom Barlow wist halverwege de tweede helft het net te vinden door met zijn hoofd doelman Brad Guzan te verschalken: 1-0. Atlanta United kon vervolgens weinig klaarspelen, waardoor De Boer sinds lange tijd weer verloor. Atlanta United staat nu op de vierde plaats in de Eastern Conference en heeft vier punten minder dan koploper Philadelphia Union, dat wel een duel meer heeft gespeeld.

Nederland en Duitsland versterken militaire samenwerking

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en haar Duitse collega Ursula Von der Leyen ondertekenen dinsdag 21 mei in Berlijn een verklaring voor verdere versterking van de defensiesamenwerking. De Europese veiligheidssituatie is veranderd en nieuwe dreigingen vragen ook om andere vormen van samenwerking. Daarnaast willen beide landen samen met andere Europese partners meer verantwoordelijkheid nemen voor de eigen (of Europese) veiligheid. De positieve ontwikkelingen van de laatste jaren maken vervolgstappen mogelijk zoals het verder verhogen van de interoperabiliteit, op meer gebieden en op meer niveaus in beide krijgsmachten.

Nederland en Duitsland werken al lang en steeds intensiever samen. Zo zijn eenheden onder elkaars commando geplaatst en wordt waar mogelijk gezamenlijk materieel aangeschaft. Beide krijgsmachten zijn bij de meeste internationale missies gezamenlijk actief als logisch gevolg van die langdurige militaire samenwerking en de vergaande integratie van militaire eenheden. Dinsdagmiddag zullen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima het Einsatzführungskommando der Bundeswehr in Potsdam bezoeken, als onderdeel van hun jaarlijkse bezoek aan één of meerdere deelstaten. Hierbij zullen de beide defensieministers ook aanwezig zijn. Tijdens het bezoek zal ook een live-videogesprek met een missiegebied tot stand worden gebracht waar Nederlandse en Duitse militairen samenwerken.

OM eist 7 jaar cel voor poging moord

Al een aantal weken wist hij van het overspel van zijn vrouw, toen een 42-jarige man uit Woubrugge op 20 november vorig jaar besloot er iets aan te doen. Met een lange houten stok wachtte hij de nieuwe minnaar op en sloeg zowat alle botten in zijn gezicht kapot. Het slachtoffer had meerdere bloedingen in zijn hoofd. Vandaag stond de verdachte voor de rechter voor poging tot moord.

De verdachte verklaart dat hij de man duidelijk wilde maken dat die zijn vrouw met rust moest laten. Hij was die nacht woelend in bed vreselijk boos geworden op de man die het met zijn vrouw aanlegde en besloot dat hij iets moest doen. Hij wilde hem bedreigen, bang maken en misschien een paar klappen tegen het lijf geven. Door de zonneklep van de helm waarmee hij zich vermomde, zou hij niet goed hebben gezien waar hij sloeg.

Wat echter opvalt is dat de verdachte meteen is gaan slaan. Hij sloeg zeker twee keer hard boven op het hoofd van het slachtoffer en toen die op de grond viel nog een flink aantal keren. Aan het slaan is geen woordenwisseling of bedreiging vooraf gegaan. En de helm maakt misschien dat het zicht iets verminderd was, maar niet dat verdachte helemaal niets meer kon zien.

Poging moord
Het slachtoffer ging die ochtend nietsvermoedend naar zijn werk toen hij door twee onverwachte harde klappen van achteren werd gevloerd. Daarna stond een man met een helm op over hem heen gebogen die nog meer klappen gaf. Het slachtoffer lag tussen twee auto's en kon geen kant op. Hij heeft gebruld van angst en pijn. Pas toen buren wakker werden van het geschreeuw, naar buiten keken en op het raam begonnen te bonzen, is verdachte opgehouden en gevlucht.

De stok waarmee de man sloeg was 1,2 meter lang en had een dikte van 4 bij 4 centimeter. Het ding woog bijna een kilo. Door daarmee hard op het hoofd te slaan kon verdachte aannemen dat hij het slachtoffer misschien zou doodslaan. Daarbij is hij in alle vroegte naar het huis gereden en heeft nog enige tijd op het bankje van de buren zitten wachten. Verdachte heeft dus de tijd gehad om zich te beraden op zijn besluit. Dat maakt dat de officier van justitie vindt dat sprake is van poging tot moord.

Enorme impact
De verdachte heeft volgens het Openbaar Ministerie de slechtst mogelijke oplossing gekozen voor het verwerken van zijn boosheid. De impact op het leven van het slachtoffer is enorm. 'Het is de vraag of hij ooit volledig zal herstellen van het opgelopen hersenletsel,' zei de officier van justitie maandag op zitting. 'Daarnaast zitten op zijn voorhoofd en boven op zijn hoofd flinke littekens die hem steeds herinneren aan wat er is gebeurd.

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om verdachte een gevangenisstraf op te leggen voor de duur van 7 jaar voor poging tot moord en vernieling van de auto van de buren, die ook is geraakt. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

GGzE niet verantwoordelijk voor overlijden patiënt

Een 29-jarige vrouw overleed in 2013 doordat haar artsen en/of verpleegkundig personeel hun zorgplicht nalieten en schonden. Dit is echter niet aan de rechtspersoon de Stichting Geïntegreerde Geestelijke Gezondheidszorg in Eindhoven en de Kempen (GGzE) toe te rekenen, zoals het Openbaar Ministerie stelt. De rechtbank Oost-Brabant kan daarom niet anders dan deze instelling vrijspreken van de tenlastegelegde dood door schuld.

De vrouw leed aan schizofrenie en was hiervoor sinds 8 jaar in behandeling bij de GGzE. In april 2013 werd ze opgenomen op de afdeling Spoedeisende Psychiatrie van de GGzE in Eindhoven. Omdat een ander medicijn niet het gewenste effect had, kreeg ze Clozapine voorgeschreven. Dit medicijn is een soort laatste redmiddel om iemand te helpen die in ernstige mate psychisch lijdt. Bij het instellen op Clozapine moet de patiënt medisch goed worden gevolgd, mede omdat het medicijn ernstige (bij)effecten kan veroorzaken. Een maand na haar opname overleed de vrouw aan - kort gezegd - hartfalen. Het NFI stelde vast dat dit het gevolg was van een ontsteking aan de hartspier door het gebruik van Clozapine waarvoor de vrouw overgevoelig bleek.

Volgens het Openbaar Ministerie is de GGzE verantwoordelijk voor het overlijden van de vrouw en is er sprake van dood door schuld. De instelling zou kort gezegd nalatig en in strijd met de zorgvuldigheidseisen, die redelijkerwijs aan haar gesteld mochten worden, hebben gehandeld.

Opeenstapeling van tekortkomingen
De rechtbank constateert dat er in de periode vóór het overlijden van de vrouw sprake was van vele signalen die wezen op het ontstaan van hartfalen. Die signalen werden door het medisch personeel van de GGzE niet onderkend, waar dit wel had gemoeten. Immers, de vrouw was lichamelijk ziek, klaagde over steken in het hart en had last van toenemende kortademigheid en extreme vermoeidheid. Ook waren er afwijkende bloeduitslagen. Uit een intern onderzoek, een rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en uitspraken van het Regionaal Tuchtcollege volgt dat alle betrokken artsen én het verplegend personeel niet goed zijn omgegaan met (de klachten van) de vrouw en haar familie. De vrouw kreeg onvoldoende aandacht en is niet op adequate wijze gediagnosticeerd, gevolgd, behandeld en verzorgd en nagelaten is haar tijdig naar een specialist te verwijzen.

De rechtbank concludeert dat de betrokken artsen en het verplegend personeel niet hebben gehandeld zoals van hen mocht worden verwacht en dat er zonder meer aanwijzingen zijn dat de vrouw hierdoor is overleden. De rechtbank wijst daarop onder meer op het ontbreken van een opnameverslag en behandelplan, de louter telefonische supervisie over de pas 3 weken in opleiding zijnde specialist, het ontbreken van controle op de kennis van die arts over Clozapine en onduidelijkheden bij overdrachten. Alles bij elkaar staat voor de rechtbank vast dat de vrouw door een opeenstapeling van tekortkomingen in de zorg is overleden. Zij had meer kans gehad te overleven als haar klachten tijdig waren onderkend en als zij was doorverwezen voor nader lichamelijk specialistisch onderzoek.

Geen verwijt te maken
In deze zaak zijn echter niet de artsen en/of het verpleegkundig personeel strafrechtelijk vervolgd door het Openbaar Ministerie, maar de rechtspersoon, namelijk de Stichting GGzE. De rechtbank kan dus alleen oordelen of die instelling in strafrechtelijke zin schuld heeft aan het overlijden van de vrouw. Dit zou het geval zijn als er tussen het handelen of het nalaten van de GGzE en het overlijden van de vrouw een direct verband bestaat. De instelling moet de voorwaarden scheppen voor kwalitatief goede zorg voor haar patiënten en moet haar organisatie zo inrichten dat de professional zijn taak naar behoren kan beoefenen. Volgens de rechtbank was dat het geval in de periode dat de vrouw was opgenomen. Het nalaten en het schenden van de zorgplicht door de betrokken artsen en/of het verpleegkundig personeel zijn daarom niet aan de instelling te verwijten en kunnen haar dus niet worden toegerekend.

De rechtbank oordeelt dat de GGzE onder meer voldeed aan de door de Nederlandse Zorgautoriteit gestelde norm voor de bezettingsgraad voor psychiaters en verpleegkundigen. Ook de supervisie van de specialist in opleiding was volgens het geldende protocol voldoende geborgd; zij kon te allen tijde bij haar collega-specialisten terecht met vragen. Bovendien had de specialist in opleiding alle basisbevoegdheden die artsen hebben en had zij enige ervaring als huisarts. Daarnaast mocht de GGzE erop vertrouwen en er vanuit gaan dat de kwaliteit van de betrokken artsen en verpleegkundigen aan de maat was; allen hadden de juiste papieren in bezit. Verder constateert de rechtbank dat de GGzE voldoende zorg heeft gedragen voor het instrueren van haar werknemers over het medicijn Clozapine. Al met al kan de instelling daarom niet verantwoordelijk worden gehouden voor het overlijden van de vrouw.

Celstraffen geëist tegen 'nietsontziende huurmoordenaars'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 9 en 7 jaar geëist tegen respectievelijk een 40-jarige man en 45-jarige man voor het voorbereiden van een liquidatie in Utrecht. Wat het OM betreft zijn het twee “nietsontziende huurmoordenaars voor wie een leven weinig waard is, die weinig vragen stellen en volhardend blijken.”

Volgens het OM hebben beide mannen op 21 november 2015 met automatische wapens klaargestaan om twee broers te doden. Ze zijn daarbij overlopen en hebben hun wapens in een tuin achtergelaten vlakbij een shishalounge in Utrecht waar de broers werden verwacht. Een van de broers, een 27-jarige man, is ruim een maand later, op oudjaarsavond 2015, alsnog geliquideerd. De andere broer raakte toen gewond. Het OM houdt daar andere verdachten voor verantwoordelijk.

Het OM acht bewezen dat de twee verdachten op 21 november 2015 en de dagen daaraan voorafgaand voorbereidingshandelingen hebben getroffen voor een aanslag. Dat kan onder meer worden afgeleid uit berichtenverkeer dat door politie en justitie is onderschept. Zo zijn foto’s van de broers en hun adres verzonden naar een account dat volgens het OM in gebruik was bij de 40-jarige verdachte. Ook zijn daar naartoe mededelingen verstuurd als: “Belangrijkste is dat die ene met de baard weg gaat, maar als broertje meegaat is dat mooi meegenomen.”

Verder is DNA van de 40-jarige gevonden op een oordopje dat is aangetroffen bij de automatische wapens. De verdachte zegt een alibi te hebben, maar wil niet zeggen wie dat kan bevestigen, aldus het OM.

Met betrekking tot de 45-jarige verdachte is van belang dat een petje is gevonden vlakbij de plek waar de wapens zijn achtergelaten. Een getuige heeft een man met een petje op zien wegrennen. Het DNA op het petje komt overeen met dat van de verdachte.

Verder blijkt uit zijn telefoongegevens dat deze verdachte die bewuste zaterdag in Utrecht was - terwijl hij ergens anders woont. De avond voor het incident en direct na het incident had hij contact met de andere verdachte. Op internet zocht de man naar de mislukte en de later geslaagde liquidatie.

Voorbereidingen voor een liquidatie op een openbare weg met automatische wapens dienen stevig te worden bestraft, vindt het OM. “Alleen al om een generaal preventief effect te hebben, om anderen ervan te weerhouden”, betoogden de officieren tijdens de zitting. Uit het dossier kan worden opgemaakt dat de mannen zijn ingehuurd door een criminele organisatie, louter om zelf te verdienen.

Het OM vindt voor de 40-jarige een strafeis van 9 jaar op zijn plaats omdat “de maatschappij zo lang mogelijk moet worden beschermd tegen het gevaar dat deze verdachte vormt.” De man is al eerder veroordeeld voor geweldsdelicten als brandstichting en openlijk geweld. Ook valt uit het onderschepte berichtenverkeer af te leiden dat hij na de mislukte liquidatie alweer nieuwe slachtoffers op het oog had.

In totaal staan deze en komende week zes verdachten terecht voor liquidaties in Krommenie en Kerkdriel en voorbereidingen voor en een poging tot liquidatie in Utrecht en Amsterdam. Daarbij vielen twee doden en twee gewonden. Maandag 27 mei volgen vermoedelijk de strafeisen tegen andere verdachten.

Aanleg trajectcontrole N-wegen gestart

De aanleg van trajectcontrolesystemen langs 20 N-wegen is gestart. De systemen worden de komende maanden getest. Vanaf september worden de trajectcontroles één voor één aangezet.

De camera’s voor de trajectcontrole zijn langs een aantal wegen al zichtbaar. Als het systeem aangelegd is, wordt er niet direct gehandhaafd: eerst wordt het systeem uitgebreid getest. Als een trajectcontrole in werking gaat wordt dit minimaal een week vooraf aangekondigd via de lokale media en met borden langs de weg.

Uit analyse blijkt dat op provinciale wegen relatief meer verkeerslachtoffers vallen dan op andere wegen. Daarom treffen alle partijen maatregelen op het gebied van de infrastructuur, educatie en handhaving. Het Openbaar Ministerie intensiveert de handhaving op provinciale wegen door hier trajectcontroles te plaatsen.

Uit ervaring blijkt dat automobilisten zich bij een trajectcontrole over een langere afstand beter aan de snelheid houden. Dat komt de verkeersveiligheid ten goede. De geplande trajectcontroles komen op wegen met een hoog ongevalspercentage, een snelheidsprobleem en met risicofactoren. Naar verwachting zijn vanaf het voorjaar 2020 alle systemen in werking.

Slimme camera moet rood-kruisnegeerders vastleggen

Vanaf 27 mei start langs de A28 bij Amersfoort een proef om intensiever te kunnen handhaven op het negeren van een rood kruis op de snelweg. Een slimme camera legt het rode kruis en het kenteken van de overtreder vast, zodat deze bekeurd kan worden. Rijkswaterstaat en het Openbaar Ministerie bekijken de komende maanden of dit middel goed werkt en vaker ingezet kan worden.

Het negeren van rode kruizen op de snelweg is een risico voor de verkeersveiligheid. Een rood kruis staat bijvoorbeeld boven de weg als de spitsstrook gesloten is, vanwege een incident of omdat er werkzaamheden plaatsvinden. “Rode kruizen staan nooit voor niks boven de weg,” zegt David van Baarle, directeur wegverkeersmanagement bij Rijkswaterstaat. “Ze staan er voor de veiligheid van de automobilisten zelf, onze weginspecteurs, andere hulpverleners en wegwerkers.”

Rijkswaterstaat en het Openbaar Ministerie voeren daarom een proef uit met handhaving met behulp van een slimme camera. Zo wordt de pakkans groter, en daalt naar verwachting het aantal overtredingen. Deze camera legt zowel het rode kruis vast, als het voertuig van de overtreder op de gesloten rijstrook. Ook wordt er een filmpje van de overtreding gemaakt, zodat de situatie goed beoordeeld kan worden. Tijdens de proef leest een weginspecteur van Rijkswaterstaat met boa-status de beelden uit en wordt bij een geconstateerde overtreding een proces-verbaal uitgeschreven.

De slimme camera wordt op proef geplaatst langs de A28 bij Amersfoort. Van 27 mei tot en met 1 juli worden de beelden van de camera uitgelezen. De proef wordt na de zomer geëvalueerd. Rijkswaterstaat en het OM bekijken dan of deze vorm van handhaving op meer plekken ingezet kan worden.

Nadal veel te sterk voor Djokovic en pakt 34e masterstitel, Pliskova klopt Konta

Rafael Nadal heeft het masterstoernooi van Rome gewonnen. Voor de Spanjaard was het al zijn negende eindzege in de Italiaanse hoofdstad en maar liefst zijn 34e masterstitel, meer dan wie dan ook.

In de finale nam Nadal het op het Romeinse gravel op tegen Novak Djokovic, maar de Serviër kwam er nauwelijks aan te pas. Pas in de tweede set won hij een game en hij pakte zowaar de set, maar net als in de eerste set was hij in het derde bedrijf volstrekt kansloos: 6-0, 4-6, 6-1.

Bij de vrouwen ging de titel naar de Tsjechische Karolina Pliskova, die Johanna Konta met 6-3, 6-4 de baas was. De Britse won in de halve finales nog van Kiki Bertens, die door de winst van Pliskova op de vierde plek op de wereldranglijst blijft staan - bij winst van Konta zou Bertens naar de derde plek stijgen.

Demi Schuurs stond samen met de Duitse Anna-Lena Grönefeld in de finale van het vrouwendubbelspel, maar dat ging na een goede start helemaal fout. Victoria Azarenka en Ashleigh Barty verloren set één met 6-4, maar het Wit-Russisch/Australische duo herpakte zich en won met 6-4, 0-6 [3-10].

Turkije vaardigt arrestatiebevel uit voor 249 'Gülenaanhangers'

Het gidsland der democratie en rechtsstaat Turkije laat weer van zich horen. Ditmaal met 249 arrestatiebevelen voor medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De betreffende medewerkers worden ervan verdacht Gülenaanhanger te zijn.

Maandagochtend waren er al 78 van hen gearresteerd. De slachtoffers worden er van verdacht te hebben gefraudeerd bij hun 'toelatingsexamens'. De toetsen zouden vooraf gestolen zijn om zo de antwoorden te bemachtigen. 

Sinds de mislukte 'couppoging' in 2016 zitten nog 77.000 vermeende Gülenaanhangers in voorarrest. Ongeveer 150.000 ambtenaren, militairen en politieagenten raakten hun baan kwijt. 

Galatasaray van de hel naar de hemel in zenuwslopende titelkraker

Galatasaray heeft de landstitel in Turkije zondagavond geprolongeerd. De grootmacht klopte titelconcurrent Medipol Basaksehir met 2-1 en heeft een voorsprong van drie punten, met nog een duel te gaan. Omdat het onderling resultaat in het voordeel van Galatasaray is, grijpt Cim Bom voor de 22ste keer in de clubgeschiedenis de titel. Het Basaksehir van president Erdogan's consorten was na een vroeg doelpunt virtueel kampioen, maar moet zich tevreden stellen met de tweede plek en deelname aan de derde voorronde van de Champions League. Galatasaray gaat de groepsfase in.

De wedstrijd was pas zestien minuten oud, toen Elia vanaf de linkerflank de achterlijn zocht tussen twee verdedigers door. Hij bracht de bal voor en vond Riad Bajic, die hoog sprong en de 0-1 tegen de touwen kopte. Omdat het vorige duel tussen beide clubs in 1-1 eindigde, was Basaksehir bij die stand virtueel kampioen. De thuissupporters reageerden woest en gooiden allerlei voorwerpen op het veld; verdediger Mahmut Tekdemir werd ogenschijnlijk geraakt en ging naar het gras. De wedstrijd ging evenwel door en Baseksehir nam de voorsprong mee de rust in, mede door een knappe redding van doelman Mert Günok in een één-op-één-situatie met Marcão.

Galatasaray, met Selçuk Inan als vervanger van Ryan Donk, kwam kort na rust alsnog op gelijke hoogte via een prachtige omhaal van Sofiane Feghouli. De Algerijn kopte na een corner tegen de kruising en vond in de rebound de ruimte voor een diagonale omhaal in de bovenhoek: 1-1. Het leek er vervolgens tot twee keer toe op dat Galatasaray de leiding greep. Younès Belhanda scoorde na een fraaie hakbal van Henry Onyekuru, maar vanwege een handsbal in de aanloop werd het doelpunt afgekeurd. Vervolgens werd ook een treffer van Onyekuru zelf geannuleerd.

De Belg werd gelanceerd vanaf het middenveld en schoof de bal behendig langs Günok, maar stond op het moment van spelen net buitenspel. Driemaal bleek scheepsrecht voor Galatasaray, want kort na de afgekeurde doelpunten werd een treffer van Onyekuru toch toegekend. Een onhandige poging van verdediger Fyodor Kudryashov om de bal weg te werken na een vrije trap resulteerde in een vrije kans voor Onyekuru, die zich daar wel raad mee wist. Omdat een vrije trap van Selçuk tegen de paal belandde bleef het spannend, maar Galatasaray gaf de voorsprong niet meer weg.

Galatasaray - Basaksehir (Bron: YouTube)

Real Madrid besluit slecht seizoen met thuisnederlaag, CL-drama Getafe

Real Madrid is er niet in geslaagd om een dramatisch verlopen seizoen op positieve wijze af te sluiten. De Champions League-houder werd begin maart in de achtste finales door Ajax al uit het miljardenbal gekegeld, terwijl het in eigen land nooit serieus de strijd aan kon gaan met kampioen Barcelona. In het eigen Santiago Bernabéu werd zondag bovendien een pijnlijke 0-2 nederlaag geleden tegen Real Betis, dat in Loren en voormalig Madrileen Jesé Rodríguez zijn twee doelpuntenmakers had. Real Madrid eindigt het seizoen met een achterstand van achttien punten op Barcelona op de derde plek, terwijl Betis de nummer tien op de eindrangschikking is.

Gareth Bale begon op de bank tijdens wat weleens zijn laatste duel voor Real Madrid had kunnen zijn, terwijl Zinédine Zidane de eveneens waarschijnlijk vertrekkende Keylor Navas wel een basisplaats gunde. De oefenmeester koos bovendien voor een jong middenveld met Federico Valverde en Marcos Llorente en voorin mocht ook Brahim Díaz aan de aftrap verschijnen. Real kreeg na een minuut of 25 met een schot van Marcelo dat net naast het doel ging de eerste aardige kans van de wedstrijd en aan de overkant moest Navas niet veel later in actie komen om een kopbal van Marc Bartra uit zijn doel te houden.

De beste kans van het verder weinig enerverende eerste bedrijf was echter voor Karim Benzema, die tien minuten voor de rust uit kansrijke positie een rebound binnen mocht schieten maar de bal op de paal mikte. In de tweede helft liet Vinícius Júnior zich ook zien met een gevaarlijke inzet, die echter door Pau López onschadelijk kon worden gemaakt. Drie minuten later moest collega Navas aan de overkant wel vissen toen Giovanni Lo Celso Andrés Guardado wegstuurde en de voormalige PSV'er vervolgens zag hoe Loren zijn voorzet in het dak van het doel joeg.

De druk van Betis bleef aanhouden en een schot van Lo Celso kon maar net door Navas uit zijn doel geranseld worden. De voor Díaz ingevallen Marco Asensio deed vervolgens bijna wat terug namens de thuisploeg, maar zijn poging verdween net langs de verkeerde kant van de paal. Die poging had de wedstrijd nog kunnen doen kantelen, daar het vlak daarna Betis was die de boel definitief in het slot gooide. De omsingelde verdediging van werd met nog precies een kwartier op de klok opengereten door een goede loopactie van Júnior Firpo en hij stelde Jesé Rodríguez tegen zijn oude ploeg in staat om de bal hoog in het doel van Navas te schieten.

Uitslagen LaLiga weekeinde
Levante - Atletico Madrid 2-2
Espanyol - Real Sociedad 2-0
Getafe - Villarreal 2-2
Sevilla - Athletic de Bilbao 2-0
Real Valladolid - Valencia 0-2
Alaves - Girona 2-1
Celta de Vigo - Rayo Vallecano 2-2
Huesca - Leganes 2-1
Real Madrid - Real Betis 0-2
Eibar - FC Barcelona 2-2

Kampioen FC Barcelona gaat de groepsfase van de Champions League in, net als Atletico Madrid en Real Madrid. Valencia profiteerde op de slotdag van het feit dat Getafe in de 87e minuut de zege tegen Villarreal uit handen gaf en gaat zo ook de Champions League in. Getafe moet het doen met de Europa League, Sevilla moet zich daar eerst voor kwalificeren. Girona, Huesca en Rayo Vallecano zijn gedegradeerd.

Huurster laat kat ontsnappen, huisbaas bedreigt agenten

Twee agenten zijn afgelopen nacht omstreeks 01:00 uur voor een woning in het centrum in Breda door een 68-jarige man bedreigd met een mes. De dienders kwamen ter plaatse omdat de man een conflict had met een huurster. Hij is aangehouden voor de bedreiging.

De politie kreeg een melding dat een 20-jarige vrouw niet meer welkom was in haar kamer omdat zij de kat van de huisbaas had laten ontsnappen. Ze wilde nu wat spullen uit haar kamer halen maar mocht van de eigenaar niet naar binnen. Nadat de agenten haar verhaal hadden aangehoord, liepen zij naar de voordeur. Daar stonden bovenaan het trapje een man en een vrouw.

De man hield een vleesmes in zijn rechterhand, hield dat vervolgens dreigend boven zijn hoofd en riep naar de agenten “Kom dan”. De agenten namen respectievelijk het vuurwapen en pepperspray ter hand en sommeerden de man dat hij het mes moest laten vallen. Hij voldeed daar niet aan maar liep terug zijn woning binnen. Even later kwam hij zonder mes weer naar buiten waarna hij aangehouden werd. Het mes is in beslag genomen.

Niet het mes uit het verhaal ... (Afbeelding: Pixabay)
Niet het mes uit het verhaal ... (Afbeelding: Pixabay)

Chat vanavond live met de SP

In het kader van de Europese verkiezingen op 23 mei aanstaande, hebben we alle deelnemende politieke partijen gevraagd om een livechat te houden met ons. En dat leek de SP een goed idee. Vandaar dat ze daar graag aan meedoen.

Gisteravond had je al de kans om Bas Eickhout van GroenLinks aan de tand te voelen en vanavond tussen 19:30 en 21:00 uur krijgt FOK! de kans om een kandidaat Europarlementariër van de Socialistische partij (SP) aan een vragenvuur te onderwerpen. Dat gaat gebeuren in dit topic, op het forum. Jullie kunnen in dat topic nu al je vragen stellen.

Meer informatie over hun standpunten vind je hier: https://www.sp.nl/thema/nederland-en-europa

Nummer 8 op de lijst van de SP, Diederik van Loo zal jullie vragen beantwoorden.

Nummer 8 op de lijst van de SP, Diederik van Loo
Nummer 8 op de lijst van de SP, Diederik van Loo

Go Ahead baalt na gelijkspel, Sparta pakt goede uitgangspositie

Go Ahead Eagles is er niet in geslaagd de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch in de halve finales van de de play-offs in de Keuken Kampioen Divisie winnend af te sluiten (2-2). Paco van Moorsel trok de meeste aandacht naar zich toe door een fraaie actie bij de eerste treffer van de ploeg uit Deventer. In de tweede helft leek de middenvelder uit te groeien tot matchwinner in Deventer, maar hij faalde hopeloos vanaf elf meter, waardoor een gelijkspel het maximaal haalbare bleek te zijn voor de formatie van trainer John Stegeman.

De bezoekers uit Den Bosch braken na slechts achttien minuten spelen de ban in de sfeervolle Adelaarshorst. Jort van de Sande ontdeed zich van zijn bewakers en liet doelman Hobie Verhulst kansloos met een bekeken kopbal. Lang duurde de Bossche euforie echter niet, want na een half uur spelen trok Julian Lelieveld de stand gelijk, al had Van Moorsel, in de beginfase dicht bij de openingstreffer, een groot aandeel in het doelpunt. De middenvelder liet de voorzet van de verdediger door zijn benen gaan en zag de bal tot zijn grote vreugde in de verre hoek verdwijnen: 1-1.

Kort na de gelijkmaker van Go Ahead Eagles was er wederom tegenslag voor FC Den Bosch. Stefano Beltrame schreeuwde het uit van de pijn en moest de strijd noodgedwongen staken. Aanvaller Rauno Sauppinen kwam voor de middenvelder binnen de lijnen. De thuisspelende ploeg ging nog bijna met een voorsprong rusten, maar een kopbal van Paco van Moorsel kwam via de lat terug het veld in, waarna ook aanvalsleider Thomas Verheydt niet kon profiteren van chaos in de verdediging van de Bosschenaren.

Diezelfde Verheydt leek the Eagles kort na rust op voorsprong te schieten, maar het doelpunt werd geannuleerd wegens buitenspel van aangever Van Moorsel. Het was juist FC Den Bosch dat korte tijd later wederom de leiding nam. Luuk Brouwers was alert bij een voorzet vanaf de zijkant en schoot de bal koeltjes in de korte hoek: 1-2. Istvan Bakx had de achterstand luttele minuten later alweer weg kunnen poetsen, maar de inzet van de Go Ahead-aanvaller werd van de lijn gekopt. Jaroslav Navrátil was koelbloediger dan zijn ploeggenoot en bracht Go Ahead Eagles na een fraaie soloactie door de defensie van de gasten uit Den Bosch op 2-2.

Navrátil was op stoom en kon door Stefan Velkov alleen middels een overtreding gestopt worden. Arbiter Jochem Kamphuis kende geen genade en legde de bal op de stip. Van Moorsel veranderde van held in schlemiel doordat de strafschop werd gekeerd door Van der Steen en de rebound voor open doel over de lat verdween. In de slotfase was Go Ahead Eagles nadrukkelijk op zoek naar de winnende treffer, die er uiteindelijk niet kwam. Aan de andere kant kopte Verheydt als gelegenheidsverdediger nog een bal uit de doelmond. Beide ploegen gaan woensdag op herhaling in Den Bosch en het eerste fluitsignaal klinkt dan om 18.30 uur.

TOP Oss - Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam is dicht bij het bereiken van de finale van de play-offs. Het team van trainer Henk Fraser won zondag met 0-2 op bezoek bij TOP Oss en heeft zo een uitstekende uitgangspositie met het oog op de return van woensdag op het eigen Kasteel. De 21-jarige Abdou Harroui bezorgde Sparta na rust met twee prachtige treffers de overwinning, nadat de ploeg in de eerste helft nog matig speelde.

Het publiek in het Frans Heesenstadion kreeg een ronduit saaie eerste helft voorgeschoteld. Het tempo van de wedstrijd lag gedurende 45 minuten erg laag en de eerste serieuze mogelijkheid viel pas halverwege het eerste bedrijf te noteren: Huseyin Dogan schoot na voorbereidend werk van Bryan Smeets op de vuisten van Tim Coremans. Sparta stelde daar amper een serieuze doelpoging tegenover. Mohamed Rayhi produceerde rond het halfuur een gevaarloos rollertje, maar in de problemen kwam TOP Oss voor rust nimmer.

Beide teams konden zich halverwege mogelijk wel beklagen over de arbitrage. Sparta-middenvelder Deroy Duarte leek na ruim een halfuur voetballen aan een rode kaart te ontsnappen na een harde charge op Philippe Rommens, terwijl TOP Oss goed weg leek te komen na een handsbal in het eigen strafschopgebied. Kort na de onderbreking wist Sparta de wedstrijd op fraaie wijze open te breken. Harroui werd in de zestien tussen twee verdedigers in aangespeeld, waarna de jonge middenvelder met een knappe uithaal de bovenhoek vond: 0-1.

De wedstrijd leek daarna te ontbranden. Dogan schoot aan de overzijde uit een vrije trap in het zijnet, maar de thuisploeg bleek niet in staat om door te pakken. TOP Oss had moeite om tot uitgespeelde kansen te komen en moest twintig minuten voor tijd een forse tegenvaller incasseren, doordat sterspeler Dogan geblesseerd uitviel. Daarna was Sparta gevaarlijk via onder anderen Lassana Faye en Rayhi, maar Ronald Koeman junior redde tweemaal fraai. Een grotere nederlaag leek TOP Oss daardoor bespaard te worden, maar Sparta wist drie minuten voor tijd via Harroui toch nog een keer toe te slaan. De jongeling werd in het strafschopgebied bereikt door Ragnar Ache, waarna hij met een schitterende stift afrondde.

Cambuur houdt uitzicht op Eredivisie, Excelsior in problemen

Het tweeluik tussen SC Cambuur en De Graafschap in de halve finales van de play-offs in de Keuken Kampioen Divisie is nog allesbehalve beslist. In Leeuwarden hielden de nummer tien van de Keuken Kampioen Divisie en de nummer zeventien van de Eredivisie elkaar zondagavond in evenwicht: 1-1. Cambuur speelde bijna de hele tweede helft met een man minder, maar hield zich staande door een uitblinkende doelman Xavier Mous. Woensdag volgt de return in Doetinchem.

Met name de tweede helft stond bol van de controversiële momenten in het Cambuurstadion. Kort na de onderbreking moest de thuisploeg verder met tien man, toen Emmanuel Mbende met zijn noppen op de kuiten van Fabian Serrarens kwam. Het was niet duidelijk of dat een bewuste actie was, maar arbiter Jeroen Manschot was onverbiddelijk. Na een uur maakte hij zich nog minder populair bij het thuispubliek. Een handsbal van Issa Kallon, na een voorzet vanaf de rechterflank, resulteerde in een penalty voor De Graafschap.

Vervolgens werden allerlei voorwerpen, waaronder aanstekers, op het veld gegooid en moest Manschot de wedstrijd even stilleggen. Na de korte onderbreking ontfermde Serrarens zich over de strafschop. Hij schoot de bal echter niet met overtuiging en Mous koos de goede kant, waarna het publiek in extase was. De doelman bekroonde een uitstekende wedstrijd: Mous was misschien wel de beste man op het veld en voorkwam doelpunten van Furdjel Narsingh, Nabil Bahoui en Youssef El Jebli, verspreid over de eerste en tweede helft.

In de 33ste minuut had Mous echter niet weten te voorkomen dat Narsingh de score opende. De ex-aanvaller van Cambuur rondde keurig af na voorbereidend werk van El Jebli. Vrijwel direct vanuit de aftrap volgde echter de gelijkmaker: Robin Maulun ontving de bal van Nigel Robertha en schoot fraai in de rechterhoek. Die stand bleef, door de gemiste penalty na rust, lange tijd staan. Met tien man kreeg Cambuur via Robertha een goede kans op de 2-1, maar doelman Nigel Bertrams reageerde uitstekend.

RKC Waalwijk - Excelsior
Het voortbestaan van Excelsior in de Eredivisie staat op de tocht. Het elftal van trainer Ricardo Moniz werd zondag afgetroefd door RKC Waalwijk en verloor met 2-1. Vleugelverdediger Juriën Gaari dompelde de bezoekers uit Rotterdam in rouw met een rake knal in de slotfase van de boeiende wedstrijd in het Mandemakers Stadion.

De eerste mogelijkheid voor Excelsior viel in de vijfde minuut te noteren. Etienne Vaessen redde met zijn vuisten op een inzet van de later in het duel wél trefzekere Jeffry Fortes. Daarna was het duidelijk de beurt aan RKC. Gaari zag een schot in het zijnet belanden en de inzet van Stijn Spierings vloog over het doel van de Rotterdammers heen. Mario Bilate leek de thuisploeg op voorsprong te brengen, maar Hervé Matthys bracht redding op de lijn. De ploeg van Ricardo Moniz kwam via Elías Már Ómarsson nog dicht bij de openingstreffer in Waalwijk, maar de aanvaller uit IJsland liet een goede kopkans onbenut.

De verdiende voorsprong van RKC kwam er enkele minuten na het begin van de tweede helft. Bilate koos goed positie en verschalkte Alessandro Damen op beheerste wijze. De manschappen van Fred Grim wilden doordrukken en zorgden er via Bilate en Dylan Seys voor dat de verdediging van Excelsior constant alert moest blijven. De doelpuntenmaker van RKC kende ook pech, want hij moest eerst een blessurebehandeling ondergaan en werd korte tijd later naar de kant gehaald.

Excelsior deelde na zeventig minuten spelen een mentale dreun uit aan de thuisploeg toen de vrijgelaten Fortes met een harde knal in de kruising de stand gelijk trok. Het momentum was daarna met de Kralingers, maar dat leverde geen zege op. Sterker nog, RKC trok aan het langste eind. De mee opgekomen Gaari kreeg de bal enigszins gelukkig voor zijn voeten en liet Damen vervolgens kansloos met een harde knal vanaf enkele meters van het doel. De vreugde aan Waalwijkse zijde was dan ook groot na het laatste fluitsignaal, al moet de focus alweer snel op de tweede ontmoeting, aanstaande woensdag in Rotterdam. De eerste balomwenteling is om 18.30 uur.

Champions League lonkt voor Nederlanders in Serie A

Atalanta is er zondagavond in geslaagd om de kans op een ticket voor de Champions League voor volgend seizoen in leven te houden. De ploeg van Marten de Roon en Hans Hateboer kwam op voorsprong tegen Juventus, maar la Vecchia Signora sloeg in de slotfase terug: 1-1. Internazionale verloor tegelijkertijd met duidelijke cijfers van Napoli, waardoor ook Inter volgend weekeinde nog aan de bak moet voor een plek in de top vier: 4-1. Nummers drie en vier Atalanta en Inter staan beide op 66 punten, AC Milan heeft 65 punten, terwijl AS Roma 63 punten bezit.

Juventus - Atalanta 1-1
Atalanta was in de eerste helft de betere partij en dat was ook aan de ruststand van 0-1 af te lezen. Juventus had het meeste balbezit, maar de kansen waren voor de bezoekers. Zo had Hateboer een grote mogelijkheid op de 0-1, maar de poging van de Nederlander vloog over het doel. Atalanta ging alsnog rusten met een voorsprong, daar na een halfuur spelen een hoekschop door iedereen werd gemist behalve Josip Ilicic: 0-1.

Atalanta had met een 0-1 voorsprong zeer goede papieren om een ticket van de Champions League binnen te halen, maar vlak voor tijd sloeg Juventus toe via Mario Mandzukic. De invaller wist een strakke voorzet van Juan Cuadrado vanuit een lastige hoek knap in het netje te deponeren, waardoor Atalanta volgende week thuis tegen Sassuolo het karwei moet afmaken.

Napoli - Internazionale 4-1
Bij winst was Inter zeker van een plek bij de top vier en dus een Champions League-ticket voor volgend seizoen. Na 45 minuten spelen keek de ploeg van Luciano Spalletti echter tegen een achterstand aan in het Stadio San Paolo. Een geweldige knal van Piotr Zielinski bleek doelman Samir Handanovic te machtig: 1-0. Na een uur spelen zorgde Dries Mertens voor de genadeklap namens Napoli door een prachtige voorzet binnen te koppen: 2-0.

Fabian Ruiz sloeg vervolgens twee keer toe, waardoor een enorme nederlaag dreigde voor Inter. Via Mauro Icardi, die een penalty benutte, werd de eer nog gered voor de ploeg van Luciano Spalletti. Door de fikse verliesbeurt moet Inter volgende week, net als Atalanta, goed presteren om een Champions League-ticket te realiseren. Inter ontvangt dan in eigen huis laagvlieger Empoli.

Uitslagen Serie A weekeinde
Udinese - SPAL 3-2
Genoa - Cagliari 1-1
Sassuolo - AS Roma 0-0
Chievo - Sampdoria 0-0
Parma - Fiorentina 1-0
Empoli - Torino 4-1
AC Milan - Frosinone 2-0
Juventus - Atalanta 1-1
Napoli - Internazionale 4-1

Huizenprijzen niet altijd hoger na investeringen in stationsgebieden

In de afgelopen jaren hebben de stationslocaties van Arnhem, Breda en Tilburg grote veranderingen ondergaan. De investeringen in de stationslocaties zijn mede bedoeld om de woonomgeving rondom de stations aantrekkelijker te maken, waardoor de huizenprijzen naar verwachting zullen stijgen. Toch leiden de projecten niet altijd direct tot hogere prijzen. In Arnhem daalden de huizenprijzen dicht bij het station met gemiddeld ruim 15.000 euro.

Ook in Breda daalden de huizenprijzen in het stadscentrum gemiddeld met 20.000 euro, terwijl ze aan de noordzijde van het station wel stegen. In Tilburg zijn de effecten alleen maar positief. Ten noorden van het station varieert de toename in de prijzen daar van 3 tot 12.000 euro per woning. Dit blijkt uit de zojuist verschenen publicatie ‘Diverse effecten stationsprojecten op huizenprijzen' van het Centraal Planbureau (CPB).

Er zijn meerdere verklaringen voor de gevonden effecten op de huizenprijzen. In Arnhem leidden de stationsverbeteringen er niet direct toe dat mensen er willen wonen. Dit kan komen doordat de ontwikkelingen in en rondom het station gepaard gingen met overlast, wat die buurt (tijdelijk) minder aantrekkelijk maakt. Aangezien de overlast door werkzaamheden in de toekomst vermindert, is het aannemelijk dat de effecten hier in de toekomst positiever zullen uitvallen.

De positieve effecten aan de noordkanten van de stations in Breda en Tilburg lijken te maken te hebben met het weghalen van voormalige werkplaatsen van de NS. Hierdoor is het aantrekkelijker geworden om daar te wonen. De reistijden zijn afgenomen en er is een mix van voorzieningen, kantoorpanden en woningen gekomen.

In het onderzoek is bepaald wat de ontwikkelingen van de huizenprijzen waren geweest indien de stationslocaties niet waren opgeknapt. Dit zogeheten nulalternatief is vergeleken met de daadwerkelijke ontwikkelingen van de huizenprijzen. Een herhaling van het onderzoek zal kunnen uitwijzen of de negatieve effecten op de huizenprijzen, zoals in Arnhem en Breda, wegvallen nadat alle werkzaamheden zijn afgerond.

Trump dreigt met einde Iran

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het diplomatieke equivalent van 'kom vechten dan!' de ether ingeslingerd. Via de officiële mediakanalen van het Witte Huis Twitter stuurde Trump een bericht de wereld in: "Als Iran wil vechten, is dat het officiële einde van Iran. Bedreig de VS nooit meer!", schreef hij.

De spanningen tussen de twee landen lopen de laatste tijd weer eens flink op. Trump heeft economische sancties tegen Iran aangescherpt en de militaire aanwezigheid in de regio wordt weer opgebouwd. Trump zei overigens nog wel dat het niet mag ontaarden in een conflict, Iran liet ook al weten dat een oorlog er niet zal komen 'omdat niemand een oorlog wil', waarbij men Trump's spelletje een 'politiek spel' en 'psychologische oorlogsvoering' noemde.

Dat de nationale veiligheidsadvisier, John Bolton, Trump in z'n oor fluistert zorgt voor weinig geruststelling in Washington. Bolton kan al jaren niet wachten om het ayatollah-regime omver te werpen en adviseerde bijvoorbeeld president George W. Busch om Irak binnen te vallen 'wegens massavernietigingswapens'.

Een aanval van Trump op Iran zou overigens hoogst opvallend zijn: voor hij president was blééf hij maar doorgaan over hoe slecht Barack Obama als president was in het dealen met Iran. Opmerkelijk genoeg voorspelde hij op het moment dat Obama minder scoorde in de polls ook een aanval door Obama op Iran, wat er vervolgens niet kwam. Tegenwoordig zijn de cijfers van Trump zelf niet zo rooskleurig meer, maar het is te hopen dat hij zijn eigen woorden over Obama niet waar gaat maken.

Team Sonic Racing Speed Up Trailer

Vanaf morgen kunnen kunnen we gaan racen in Team Sonic Racing. Dit is de derde Sonic race-game na Sonic & Sega All-Stars Racing en Sonic & All-Stars Racing Transformed. In Team Sonic Racer is het niet de snelste racer die wint, maar het team dat de meeste punten heeft gekregen.

Uiteraard krijgen we nog een nieuwe trailer te zien om iedereen vast warm te maken. Team Sonic Racing komt morgen uit voor PS4, Switch, Xbox One en pc.


Chemicaliën aangetroffen in loods, 2 arrestaties

In een loods aan de Veldweg in Herkenbosch heeft de politie zondagavond chemicaliën aangetroffen. Rond 17:20 uur kwam er een melding binnen van een verdachte situatie bij de loods, en werd door de melder een penetrante geur geroken bij de loods. Brandweer en politie gingen ter plaatse en troffen de chemicaliën aan.

Er werden onder andere verschillende jerrycans aangetroffen met onbekende inhoud. Het is nog niet duidelijk wat er precies in de loods werd geproduceerd. Het vermoeden is dat de chemicaliën worden gebruikt voor de productie van drugs.

Toen de politie ter plaatse kwam vluchtten zes personen de loods uit en gingen er in een personenauto vandoor. De auto werd verderop in de straat aangetroffen zonder de verdachten. In de loods werden twee verdachten, die achter waren gebleven, aangehouden.

Politie zoekt getuigen van plofkraak

De politie is nog altijd op zoek naar getuigen van een poging tot plofkraak aan de Donsvlinder in Bilthoven. Daar is op vrijdag 3 mei rond twee uur ’s nachts geprobeerd een pinautomaat op te blazen.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Door de technische recherche werd onderzoek verricht en getuigen werden gehoord. Mede door deze gesprekken en door de camerabeelden weten ze dat bij de poging in ieder geval twee personen betrokken waren. Zij vluchtten weg in donkere kleding. Diverse voertuigen passeerden rond het tijdstip van het incident. Mogelijk hebben de bestuurders en/of inzittenden iets gezien?

De politie doet verder onderzoek en daarbij zijn ze dringend op zoek naar meer getuigen. Wie heeft deze twee personen gezien en weet mogelijk of ze tijdens hun vlucht een voertuig hebben gebruikt? Iedereen met informatie kan contact opnemen via tel. 0900-8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Blood & Truth launch-trailer

Het is nog wachten tot volgende week op de release, maar de launch-trailer voor Blood & Truth staat nu al online. De game is gebaseerd op The London Heist, een van de games in PlayStation VR Worlds. London Heist was in 2016 populair door de realistische graphics, serieuzere toon en leuke VR-gimmicks zoals je geweer herladen door echt een nieuwe magazijn erin te duwen.

De shooter Blood & Truth is vanaf 28 mei beschikbaar en is exclusief voor PSVR.



Joke Swiebel wint Jos Brink Oeuvreprijs 2019

De Jos Brink Oeuvreprijs 2019 is gewonnen door activiste Joke Swiebel. De activistische politica kreeg een kunstwerk en een geldbedrag van 10.000 euro. De innovatieprijs ging naar Bowi Jong. De prijzen zijn op zondag 19 mei uitgereikt door emancipatieminister Ingrid van Engelshoven in de Stadsschouwburg in Haarlem.

Minister van Engelshoven: “Zowel Joke Swiebel als Bowi Jong zijn allebei opgestaan voor gelijkheid in een tijd en omgeving waarin dat zeer lastig is. Maar het is van groot belang dat er mensen zijn die blijven opstaan en strijden voor gelijkheid. Swiebel haar moedige en succesvolle strijd begon in de jaren zestig en Bowi Jong liet zich het afgelopen jaar horen. Dat maakt helaas ook duidelijk dat emancipatie nog niet af is en we moeten blijven werken aan acceptatie van lhbti-personen. De jury heeft twee belangrijke rolmodellen als winnaar gekozen waaraan vele een voorbeeld mogen nemen.”

Oeuvreprijs voor Joke Swiebel
“Wij staan met z’n allen op de schouders van deze reus”, aldus de jury van de Jos Brinkprijs 2019. De jury heeft veel waardering voor de moed en het doorzettingsvermogen om je in te zetten voor gelijke rechten in een tijd waarin homoseksualiteit nog een groot taboe was. Joke Swiebel liet zich niet weerhouden door tegenstand in de samenleving en doet dat nu, volgens de jury, nog steeds niet.

Andere genomineerden voor de Oeuvreprijs waren theatermaker Paul Haenen en Dolly Bellefleur, het alter ego van cabaretier Ruud Douma.

Innovatieprijs voor Bowi Jong
De Jos Brink Innovatieprijs 2019 is voor Bowi Jong. Volgens de jury heeft Bowi Jong met zijn brief aan de KNVB over de homo-onvriendelijke voetbalwereld veel losgemaakt. Hij heeft echt zijn nek uitgestoken met als doel het vooral voor anderen makkelijker te maken. Jong zet zich ook in voor de acceptatie van lhbti-personen door voorlichting te geven op scholen. De jury vindt dat hij echt een rolmodel is geworden, die het probleem van homo-onvriendelijkheid in de voetbalwereld onder een breed publiek bekend heeft gemaakt en heeft gezorgd dat het bespreekbaar is geworden.

Andere genomineerden waren YouTuber Jessie Maya en voorzitter van stichting Wijdekerk, Miranda Terpstra.

Jury
De jury bestond dit jaar uit voorzitter Peter van der Vorst (presentator en directeur RTL), YouTuber Rutger Vink, topmodel Loiza Lamers, Saskia Keuzenkamp (directeur kennis en innovatie bij Movisie) en Souad Boumedien (Pride ambassadeur Amsterdam, voorzitter Marokkaans netwerk van de politie en Roze in Blauw).

De prijs is vernoemd naar Jos Brink (1942-2007), een voorvechter van de acceptatie en emancipatie van lhbti’s, die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit.

60'ers vaker inkomen, minder vaak uitkering of pensioen

60-jarigen in 2011 werkten tot hun pensioenleeftijd twee tot drie keer zo vaak als 60-jarigen uit 2001. Het aandeel 60-jarigen met vroegpensioen is in tien jaar juist gehalveerd. Ook het aandeel met inkomsten uit een arbeidsongeschiktheids- of ziekte-uitkering is lager onder de 60-jarigen uit 2011. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Het CBS heeft onderzocht hoe de inkomstenbronnen van 60-jarigen in de loop der tijd zijn veranderd. Hiervoor zijn de inkomensbronnen van alle personen die in 2001 60 jaar waren (cohort 2001) en alle personen die in 2011 60 jaar waren (cohort 2011) met elkaar vergeleken, en wel tot deze 60-jarigen 65 jaar werden, in 2006 en 2016.

Werk vaker belangrijkste inkomensbron
Van de 60-jarigen uit 2011 had bijna 60 procent werk als belangrijkste inkomstenbron. Dat percentage daalt vervolgens elk jaar, tot 35 procent als ze 64 jaar zijn. Voor nog geen 10 procent van de 60-jarigen uit 2011 was pensioen de belangrijkste inkomensbron, op 64-jarige leeftijd was dat opgelopen tot 23 procent, 14 procent had een arbeidsongeschiktheidsuitkering op 60-jarige leeftijd. Dit percentage verandert daarna vrijwel niet meer.

Voor bijna 30 procent van de 60-jarigen uit 2001 was de belangrijkste inkomstenbron werk, voor ruim 20 procent was dat een (zelf gespaard) pensioeninkomen, en voor 20 procent een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het aandeel van werk daalt vervolgens elk jaar, tot 11 procent voor de 64-jarigen. Op die leeftijd was pensioen voor 40 procent de voornaamste bron van inkomen. Bij het bereiken van de AOW-leeftijd (65 jaar voor die groep) vervallen de uitkeringen en ontvangt iedereen een AOW-uitkering.

Sociale wetgeving en arbeidsdeelname vrouwen veranderd
Dat werk vaker de belangrijkste inkomstenbron is, en uitkeringen en pensioen minder vaak, hangt samen met veranderingen in de sociale wetgeving waardoor vervroegd met pensioen gaan of het krijgen van een uitkering moeilijker werd. Ook de toegenomen arbeidsdeelname van vrouwen speelt een rol. In het cohort 2011 is het aandeel vrouwen met inkomen uit werk ruim tweemaal zo groot als in het cohort 2001. Daardoor hadden zij ook vaker recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering en zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen in het aandeel 60-jarigen met zo’n uitkering in het jongste cohort kleiner dan in het oudste cohort. Ook hadden vrouwen vaker pensioen opgebouwd.

Hoogopgeleide 60’ers vaker werk en pensioen
De inkomensbronnen van 60-jarigen verschillen flink naar opleidingsniveau. Hoogopgeleide 60-jarigen hadden vaker inkomsten uit werk dan laagopgeleiden. Dat verschil was in het cohort 2011 kleiner dan in het oudere cohort. Zij hadden ook vaker dan laagopgeleiden een pensioen, en ook dit verschil is afgenomen in het cohort van 2011. Verder hadden hoogopgeleide 60-jarigen minder vaak een arbeidsongeschiktheidsuitkering dan laagopgeleiden. In het tweede cohort is dit verschil toegenomen. Vooral hoogopgeleide vrouwen uit het cohort van 2011 hadden minder vaak inkomsten uit een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Industrie verwacht toch meer te investeren in 2019

Ondernemers in de industrie verwachten in 2019 in totaal 8 procent meer te investeren in materiële vaste activa dan in 2018. In 2017 is er voor bijna 9 miljard euro geïnvesteerd in de industrie, waarvan het grootste deel in machines. Dit meldt het CBS op basis van de voorjaarsenquête investeringsverwachtingen van de industrie en cijfers over investeringen van het bedrijfsleven in 2017.

In de vorige meting van de investeringsverwachtingen, in het najaar van 2018, werd nog een daling van 7 procent verwacht voor 2019. Het gaat om investeringen in materiële vaste activa die in het verslagjaar in gebruik genomen worden, zoals gebouwen, machines, vervoersmiddelen en computers.

De door producenten nu verwachte stijging van de investeringen in 2019 is toe te schrijven aan enkele grootschalige investeringen die uiteindelijk niet meer in 2018 in gebruik genomen zijn, maar in 2019. De realisatie van de industriële investeringen in 2018 zal daardoor waarschijnlijk ook lager uitvallen dan de in de vorige meting verwachte toename van 44 procent.

Nederlandse bedrijven in de industrie investeerden bijna 9 miljard euro in 2017, 10 procent meer dan in 2016. In 2016 waren de investeringen in de industrie met 2 procent gedaald ten opzichte van 2015.

Bedrijven investeerden bijna 52 miljard euro in 2017
In totaal investeerden Nederlandse bedrijven in 2017 bijna 52 miljard euro. Dat is 6 procent meer dan in 2016 en ook meer dan in 2015, toen het totaal voor het eerst boven de 50 miljard euro uitkwam. In 2017 was het aandeel van de investeringen door de industrie meer dan een zesde van de totale investeringen in materiële vaste activa.

Industrie investeerde vooral in machines
In de industrie werd in 2017 veruit het meest geïnvesteerd in machines (bijna 68 procent). Bedrijfsgebouwen vormden het tweede investeringsdoel (15 procent). Bedrijven in de industrie investeerden in 2017 relatief weinig in vervoermiddelen (4 procent) en het minst in grond-, weg- en waterbouw (GWW, minder dan 1 procent).

De overige Nederlandse bedrijven investeerden in 2017 het meest in vervoermiddelen (32 procent). Ook werd er veel geïnvesteerd in bedrijfsgebouwen en woningen (27 procent) en machines (17 procent).

Zit er asbest in tampons? Is lippenbalsem gevaarlijk?

Zit er asbest in tampons? Is lippenbalsem gevaarlijk? Krijg je kanker van deodorant? Zijn natuurlijke stoffen en producten echt beter voor je? Op dit soort vragen geeft de nieuwe website waarzitwatin.nl antwoord. De website helpt consumenten bewuster te zijn van de producten die ze gebruiken. Ook helpt de site om geruchten over producten de wereld uit te helpen op basis van wetenschappelijke inzichten.

Alle producten die je als consument in en om huis gebruikt bevatten chemische stoffen. Ze zitten in je persoonlijke verzorgingsproducten, speelgoed, kleding en doe-het-zelf producten. Tegelijkertijd is er veel uiteenlopende informatie over chemische stoffen beschikbaar. Vaak is het moeilijk om de zin van de onzin te onderscheiden.

Daarom start op 20 mei de campagne “Wat je er ook mee doet, het is goed om te weten wat er in zit”, die de aandacht vestigt op de nieuwe website waarzitwatin.nl. Consumenten kunnen hier opzoeken hoe ze op een juiste manier met chemische stoffen kunnen omgaan die zitten in alledaagse producten. Waarzitwatin.nl biedt toegankelijke informatie aan consumenten. De website is een initiatief van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en VeiligheidNL.

Petitie: EHBO standaard in lesaanbod van middelbaar onderwijs

EHBO-onderwijs moet een vast onderdeel worden in het lesaanbod op middelbare scholen. Het Rode Kruis en een groep artsen, verenigd in Schok & Pomp, starten een petitie om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Na een ongeval telt iedere minuut. Als meer mensen weten hoe zij op de juiste manier kunnen helpen, kunnen levens worden gered. Door het volgen van EHBO-onderwijs doen jongeren niet alleen nuttige kennis op voor de rest van hun leven, maar kunnen zij ook anderen beter helpen. De petitie is te tekenen via www.rodekruis.nl/EHBOpetitie.

In Nederland heeft maar zeventien procent van de bevolking een geldig EHBO-certificaat, terwijl iedereen in een situatie terecht kan komen waarbij EHBO-kennis nodig is. Vooral bij levensbedreigende situaties als een hartstilstand, herseninfarct of ernstige bloeding. "Op dat soort momenten telt iedere minuut en is direct actie nodig. Helaas horen we regelmatig verhalen van kinderen die vertellen dat hun ouders onwel werden. Zij wisten niet wat zij moesten doen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. "Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat kan. Door dit soort lessen op school te organiseren zorg je ervoor dat uiteindelijk de hele Nederlandse samenleving beter voorbereid is op noodsituaties.”

Jongeren geven aan dat zij het zelf ook nuttig vinden om EHBO-onderwijs te krijgen op de middelbare school. 91 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud vindt dat alle leerlingen op de middelbare school les moeten krijgen over EHBO. Van ouders van jongeren tot 18 jaar, geeft 93 procent aan dat zij dat belangrijk vinden. "Met enige regelmaat zien wij patiënten op de Spoedeisende Hulp die baat hadden gehad bij goede eerste hulpverlening op locatie. Dat moet in een land als Nederland echt beter kunnen”, aldus Bernard Leenstra arts van Schok & Pomp.

Lessen
In Nederland zijn er wel scholen die EHBO-onderwijs geven, maar dat zijn er lang niet genoeg. Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat bijna de helft van de jongeren op school nog nooit EHBO-onderwijs heeft gehad. Tijdens een EHBO-les leren de leerlingen hoe zij moeten handelen wanneer zij in een noodsituatie terecht komen. Bijvoorbeeld hoe zij moeten reanimeren, hoe je een beroerte herkent of wat je doet wanneer iemand een brandwond heeft. In het praktijkdeel gaat het bijvoorbeeld om het leren reanimeren, gebruiken van een AED, maar ook het stoppen van een ernstige bloeding. De lessen zouden gegeven kunnen worden door EHBO-instructeurs en medici, zodat middelbareschoolleraren daar niet mee worden belast.

De EHBO-petitie is mede op initiatief van Radio 10 DJ Rob van Someren tot stand gekomen. Hij organiseert, samen met het Rode Kruis, op 25 mei de tweede landelijke Somertijd Reanimatiedag. Op 20 locaties is een ieder welkom om gratis tijdens 1 uur durende workshops de basis van reanimatie te leren. Dit onder het motto: ‘Door een uur te geven red je een leven’.

Rob van Someren is, naast DJ, hoofdagent van Politie en onderkent, zeker vanuit zijn politiewerk, als geen ander het belang van de petitie, waar hij zich als ambassadeur voor inzet.

Burgerinitiatief
De petitie is een burgerinitiatief. Dat betekent dat er minstens 40.000 handtekeningen nodig zijn om te zorgen dat het onderwerp op de politieke agenda komt. Het Rode Kruis roept iedereen boven de 18 jaar op om de petitie te tekenen. Kinderen die nog geen 18 zijn, kunnen hun ouders vragen om de petitie te steunen.

Ghoochannejhad schiet Sydney en Siem de Jong naar landstitel

Sydney FC heeft voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de titel gepakt in de Australische A-League. Na 2006, 2010 en 2017 waren er penalty's nodig om Perth Glory, de kampioen van het reguliere seizoen, in Perth te verslaan.

Siem de Jong stond in de basis bij Sydney FC, tot hij in de 78e minuut vervangen werd door Anthony Caceres. Het stond op dat moment 0-0 en daar bleef het ook in de reguliere speeltijd én de verlenging bij.

Strafschoppen moesten dus uitkomst bieden en na drie stuks voor beide ploegen stond het 1-3 voor Sydney. Reza Ghoochannejhad mocht aanleggen en de Iraanse oud-speler van sc Heerenveen schoot Sydney naar de landstitel.

FOK! Wat een weer: vreugde en verdriet!

Welkom!  

Vreugde en verdriet zijn emoties die dicht bij elkaar liggen. Ook voor de weeramateur is dat van toepassing. Gisteren was weer zo'n dag. Een thermische vore lag over het midden van het land. Lag er eergisteren nog een hogedrukwig boven ons land wat buienvorming tegenhield, gisteren lukte dat prima. Die vore trok vrijdagnacht geruisloos (hoe kan het ook anders) over het westen en kwam dit weekend tot stilstand midden over ons land. 

In het westen en noorden begon de dag gisteren met nevel en bewolking, maar uiteindelijk brak op veel plaatsen wel de zon door, met uitzondering van het noorden en noordwesten. Daar bleef het kwik dan ook steken op de mei-onwaardige waarden van 12 of 13 graden. Hoe verder je naar het oosten en zuiden ging, hoe warmer het werd. En precies op die convergentielijn ontstonden vandaag zware regen- en onweersbuien. Dat waren pittige exemplaren. Tegelijkertijd kwam er ook een aanvoer van buien uit Duitsland op gang. Dit leverde veel enthousiaste reacties op van diegene die onder zo'n bui zaten. Er zat maar weinig stroming, dus als je prijs had, dan ging het ook even goed los.

Wat zeg ik, even los gaan? In Bree in Belgie viel in een uur tijd 82 mm, met grote overlast tot gevolg.

En dan het verdriet. Natuurlijk, de schrijver des dezes keek weer machteloos toe. Zelfs een dagje met bewolking was teveel gevraagd. Wel de lasten, maar niet de lusten. De zon brak er gewoon weer door en scheen verder de hele middag. Natuurlijk ben je met 15 graden kansloos voor enige buien-ontwikkeling, en zo duurt de frustratie voor uw weerman gewoon voort.

Heel geleidelijk verdwenen de buien de afgelopen nacht en daardoor kon nevel en mist zich weer gaan uitbreiden. Een koude nacht was het met 12 graden zeker niet.

Vandaag trekt die convergentielijn langzaam naar het oosten toe, dat betekent dat de wind in een groot deel van het land naar een koele noordwest-richting draait. Met uitzondering van het uiterste oosten. Dat wil zeggen dat daar in de middag opnieuw onweersbuien mogelijk zijn. Maar niet meer zo op uitgebreide schaal en dan voornamelijk in een strook van Overijssel naar Limburg. 

In de rest van het land blijft het droog (hoe verrassend).  Het kwik vertoont opnieuw grote bokkesprongen met waarden van 14 graden in sombere gebieden met bewolking en nevel, tot 23 graden in het zonnige oosten. Wind is er opnieuw nauwelijks.

Zo zie je maar, het leven van een FOK!-weerman gaat niet over rozen tegenwoordig!  

Tot ziens!  

Jonge eendjes (Foto: DJMO)
Jonge eendjes met moeders aan de wandel. Vermoedelijk zijn er al een aantal opgegeten. Het waren er slechts 3. (Foto DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zaalvoetballers Hovocubo prolongeren landstitel

De zaalvoetballers van Hovocubo hebben voor de zesde keer de landstitel gepakt. De Zwaagse ploeg won in eigen huis met 4-3 van FC Marlène en na de 2-7 uitoverwinning een week eerder was dat genoeg voor de eindwinst.

Marlène speelde in de eerste helft dnakzij Jabir Hoessein en Nabil Akaazoun een 0-2 voorsprong bij elkaar, maar Karim Mossaoui bracht Hovocubo toch nog met 1-2 de rust in. Dankzij Akaazoun werd het tien minuten voor tijd 1-3, maar Hovocubo gaf niet op: Yoshua St Juste tikte de 2-3 in de lange hoek en spelend met een vliegende keep werkte Mats Velseboer een minuut voor tijd gelijkmaker binnen.

Zo moest verlenging gespeeld worden en daarin leek Hovocubo de sterkste. Keeper Peter Rozenbeek hield zijn goal namens Marlène schoon, maar in de tweede verlenging was het toch raak: met 37 seconden te spelen tekende Velseboer voor de 4-3 en de titel.

Drietal met Anonymous-masker verdacht van (poging tot) inbraak

De politie is op zoek naar drie mannen die mogelijk te linken zijn aan een inbraak en een poging tot inbraak vorig jaar juni. De mannen gaan er bij de eerste inbraak vandoor met een flinke buit sigaretten. De werkwijze van de drie toont overeenkomsten en volgens de politie bestaat de kans dat het in beide gevallen om dezelfde mannen gaat.

Het is maandag 11 juni 2018, rond 2:00 uur in de nacht als er plots drie mannen op een scooter het Olympiaplein in Amsterdam op komen rijden. Vlak voor een winkel stappen ze af, trekken het rolluik van de winkel omhoog en plaatsen hier een plank onder. Hierdoor kunnen ze een ruit inslaan en de winkel betreden. Ietwat later komen ze met hun buit naar buiten. Met zijn drieën vertrekken ze op een scooter.

Sloophamer
Diezelfde week keert vermoedelijk hetzelfde drietal terug. Dit keer bij een tankstation in de Havenstraat. De mannen komen aanrijden op een scooter en hebben een grote sloophamer bij zich. Een van de mannen gaat de pui van het tankstation te lijf met de hamer, maar deze keer komen zij niet binnen. De poging tot inbraak wordt afgebroken en de mannen gaan er met de scooter vandoor.

In beide gevallen waren er geen medewerkers en klanten aanwezig. Wel hebben de inbraken voor enorme schade gezorgd. De veiligheidsmaatregelen zijn bij beide panden direct aangescherpt.

Signalement
Bij de inbraak in de winkel aan het Olympiaplein lijken de mannen donkere kleding te dragen. Ze proberen hun gezicht te bedekken en een van hen draagt daarom een zogenaamd Anonymous-masker. De mannen vervoeren hun buit in een grote hoes.

Bij de poging tot inbraak is de kleding van de mannen iets beter te zien. Een van hen draagt een donkergroene joggingspak met daaronder vermoedelijk een blauw shirt. Daarbij draagt hij zwarte gympen. De tweede man draagt een zwarte jas, spijkerbroek en zwarte gympen. Ook de laatste verdachte is in het donker gekleed. Hij draagt een donkere jas, broek en zwarte gympen. Bij de laatste man is opnieuw het Anonymous-masker te zien.

De politie hoopt in contact te kunnen komen met mensen die meer informatie hebben over de verdachte, de inbraken of het type scooter waarop de drie rijden.

Honderden uitzinnige fans onthalen Duncan Laurence op Schiphol

Zaterdagnacht werd er in kroegen en huiskamers massaal feest gevierd nadat Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival won. Gisteravond werd hij door honderden van zijn fans onthaald op Schiphol.

Laurence kwam pas rond 17:00 uur aan, maar sommige fans stonden al om 14:00 uur in de aankomsthal op hem te wachten. "Ik heb hier 44 jaar op gewacht", vertelt een fan. "De laatste keer dat we wonnen was ik acht. Geweldig!"

Ook na de landing moesten de fans nog even wachten, omdat Laurence eerst nog een persconferentie gaf. Maar dat doet niets af aan de feestvreugde onder de fans als hij door de schuifdeuren de aankomsthal in loopt. "Het is echt fantastisch! We houden van hem!", roepen twee mannen met glitterhoedjes op.

Duwen en trekken
Als de zanger vervolgens verder de hal in loopt moet hij door een zee van fans naar de uitgang, wat een hoop duw- en trekwerk oplevert. "Ik trok hem nog even aan z'n jassie", zegt een vrouw met een ballon met de tekst 'welkom thuis' erop. Toen zei hij: "niet zo aan mij trekken!', maar ik wilde hem mijn ballon geven."

Een andere vrouw had meer geluk in haar missie een selfie met Laurence te maken. "Het is gelukt! Heel vet! Hij is niet helemaal goed gelukt, maar hij staat erop en hij kijkt. Dus ik vind hem helemaal goed!"


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.