Blauwe Moskee nodigt omstreden salafistische prediker uit voor lezing

De salafistische prediker Umair Bantvawala geeft vrijdag een lezing in de Blauwe Moskee in Amsterdam-West. Bantvawala staat bekend als een radicaal salafistische spreker en is een volgeling van de omstreden Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad, die zich regelmatig uitspreekt tegen homoseksualiteit en zich niet distantieert van zelfmoordaanslagen.

Dat bevestigt imam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee aan AT5 na berichtgeving van Het Parool.

Bantvawala is onder andere omstreden omdat hij sjeik Haitham al-Haddad in 2016 uitnodigde in Nederland. Al-Haddad noemde Joden ooit 'nakomelingen van apen en varkens' en beschreef homoseksualiteit als 'het kwaad'. Zelf is hij docent aan het salafistische instituut Dar al-Fahm in Almere. Vorig jaar was al-Haddad daar nog te gast.

Eind vorig jaar verdedigde Bantvawala in het NTR-programma De Nieuwe Maan een online cursus van de As-Soennamoskee in Den Haag, waarin een imam vrouwenbesnijdenis aanraadde.

'Kritisch genoeg'
Imam Yassin Elforkani laat weten dat Bantvawala is uitgenodigd om een 'breder spectrum aan vertegenwoordigers te laten spreken' in de moskee. Elforkani wil hiermee het debat over de islam stimuleren. 

De imam is niet bang dat er alleen volgers van Bantvawala op de lezing afkomen. "We gaan geen gedachtenpolitie spelen, maar ik maak me daar ook geen zorgen over. Ons publiek is kritisch genoeg om daar over te discussiëren."