FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 mei 2019

Epic sponsort E3 PC Gaming Show 2019

De E3 PC Gaming Show heeft elk jaar een hoofdsponsor. Soms is dat Intel, soms AMD of Microsoft. Dit jaar is het echter Epic Games. Een powermove, om vooral het digitale platform STEAM een hak te zetten.

Steeds meer uitgevers kiezen de Epic Game Store vanwege de lagere prijzen die Epic hanteert voor de distributie van content. Epic gaat daarom ook meteen gebruik maken van de airtime door een paar exclusieve games voor de Epic Store aan te kondigen. De website PC Gaming, die het evenement elk jaar organiseert, geeft duidelijk al aan dat niet alle games die gepresenteerd gaan worden alleen in de Epic Store te vinden zullen zijn.

De volgende developes zullen aanwezig zijn om een praatje te houden: Annapurna Interactive, Chucklefish, Digital Extremes, Digital Uppercut, E-WIN, Fatshark, Fellow Traveller, Frontier Developments, Funcom, Modus Games, Paradox Interactive, Perfect World Entertainment, Raw Fury, Rebellion, Re-Logic en Tripwire Interactive.

In de loop van de komende weken zullen meer ontwikkelaars en uitgevers aan het bovenstaande rij worden toegevoegd. Day[9] en Frankie Ward zullen de presentatie weer op zich nemen.

Zinderende ontknoping nadert in Turkse Süper Lig

In de Turkse Süper Lig zijn nog twee speelronden te spelen en na afgelopen weekeinde belooft het nog altijd een zinderende strijd te worden. De twee topploegen staan niet alleen op een gelijk puntenaantal, zondag spelen ze ook nog eens tegen elkaar.

Het Galatasaray van Ryan Donk en de Senegalese topschutter Mbaye Diagné (30 goals) staat met 66 punten en een doelsaldo van +36 bovenaan, het door president Erdogan en consorten gesteunde Basaksehir van Eljero Elia heeft ook 66 punten en een doelsaldo van +28. Zondag om 18.00 uur gaat het los in Istanbul, want dan ontvangt volksclub Galatasaray het weinig populaire Basaksehir, dat ook bij thuiswedstrijden nauwelijks fans ontvangt.

Op vier punten achterstand staat Besiktas, de ploeg van Jeremain Lens. Die club kan dus nog kampioen worden, maar heeft dan wel een klein wondertje nodig. Ze kunnen alleen nog van de derde plek verdreven worden door Trabzonspor, dat nog eens vijf punten minder heeft. Opmerkelijk genoeg spelen ook die twee ploegen in speelronde 33 tegen elkaar, zaterdag vanaf 18.00 uur.

De nummers drie en vier gaan overigens naar de voorrondes van de Europa League, de nummer twee mag zich gaan kwalificeren voor de Champions League en de landskampioen gaat daar de groepsfase in.

Eindexamenvraag van vandaag

Deze weken zijn de spannendste in de nog prille leventjes van de meeste middelbare scholieren, de eindexamens zijn weer begonnen.

Op FOK! kun jij de komende weken ook jouw kennis testen. Elke dag zullen wij een examenvraag selecteren. Het antwoord verschijnt de volgende dag op de site. 

Vandaag de beurt aan vwo economie vraag 16:

De overheid van het ontwikkelingsland Pesthan gebruikte van 1995 tot 2015 het infant industry argument om de importen te beperken. Zij verhoogde daartoe de importheffingen en stelde importquota in.
De nationale munt, de pesto, is vrij inwisselbaar.

Leg uit dat beperking van de importen binnenlandse bedrijven in Pesthan de kans geeft om na verloop van tijd beter te kunnen concurreren op de wereldmarkt.

Het antwoord op de vraag van gisteren is volgens CITO:

Voorbeeld van een juist antwoord is:

Het Kamerlid wilde:

  • De mening overbrengen dat (de campagne geleid door) Van Daalen tiranniek / bloeddorstig was 1
  • bereiken dat zijn kritiek steun kreeg / dat Van Daalen werd aangesproken op de gebeurtenissen, want het optreden van Alva was een herkenbaar symbool van slecht beleid voor veel Nederlanders / werd door veel Nederlanders afgekeurd 2

Weet jij het antwoord op de vraag van vandaag? Laat dan een reactie achter onder dit bericht. Maar neem ook eens een kijkje in ons speciale eindexamenforum.

Eindexamenvraag

Buurgemeenten Zandvoort voorzien problemen bij F1 GP

De reacties in de regio op de bekendmaking van de Grand Prix van Nederland in Zandvoort zijn niet allemaal even allemaal even enthousiast. De gemeentes Bloemendaal en Haarlem hebben hun bedenkingen bij de te verwachten verkeersdrukte.

"Allereerst felicitaties voor het prachtige sportevenement", aldus de Haarlemse wethouder Merijn Snoek, zo lezen we op de site van NH Nieuws. "Maar er zijn plussen en minnen voor ons." De Haarlemmer wil echter wel oplossingsgericht te werk gaan. "Maar we moeten handelen vanuit het perspectief dat het er komt."

Vanuit Bloemendaal zijn er meer bezwaren. "Wij hebben alleen lasten en geen lusten, want we hebben ook maar weinig hotels bijvoorbeeld", zo vertelt de Bloemendaalse wethouder Henk Wijkhuisen.  "De Zandvoortselaan door onder ander Aerdenhout is bebouwd en kan niet verbreed worden. De Zeeweg door de duinen willen we niet verbreden."

De gemeente Bloemendaal is in ieder geval van plan de extra kosten op buurgemeente Zandvoort te verhalen. "Als er gedacht wordt dat de F1 tachtig miljoen oplevert, dan kan er ook twaalf miljoen geïnvesteerd worden in een transferium tussen Amsterdam en Haarlem om op de lange termijn de verkeersoverlast voor onze dorpen te verminderen", zo vult Wijkhuisen aan.

Buurgemeenten Zandvoort voorzien problemen bij F1 GP (Pro Shots / MaRicMedia)
Buurgemeenten Zandvoort voorzien problemen bij F1 GP (Pro Shots / MaRicMedia)

Blauwe Moskee nodigt omstreden salafistische prediker uit voor lezing

De salafistische prediker Umair Bantvawala geeft vrijdag een lezing in de Blauwe Moskee in Amsterdam-West. Bantvawala staat bekend als een radicaal salafistische spreker en is een volgeling van de omstreden Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad, die zich regelmatig uitspreekt tegen homoseksualiteit en zich niet distantieert van zelfmoordaanslagen.

Dat bevestigt imam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee aan AT5 na berichtgeving van Het Parool.

Bantvawala is onder andere omstreden omdat hij sjeik Haitham al-Haddad in 2016 uitnodigde in Nederland. Al-Haddad noemde Joden ooit 'nakomelingen van apen en varkens' en beschreef homoseksualiteit als 'het kwaad'. Zelf is hij docent aan het salafistische instituut Dar al-Fahm in Almere. Vorig jaar was al-Haddad daar nog te gast.

Eind vorig jaar verdedigde Bantvawala in het NTR-programma De Nieuwe Maan een online cursus van de As-Soennamoskee in Den Haag, waarin een imam vrouwenbesnijdenis aanraadde.

'Kritisch genoeg'
Imam Yassin Elforkani laat weten dat Bantvawala is uitgenodigd om een 'breder spectrum aan vertegenwoordigers te laten spreken' in de moskee. Elforkani wil hiermee het debat over de islam stimuleren. 

De imam is niet bang dat er alleen volgers van Bantvawala op de lezing afkomen. "We gaan geen gedachtenpolitie spelen, maar ik maak me daar ook geen zorgen over. Ons publiek is kritisch genoeg om daar over te discussiëren."

The Division 2 Operation Dark Hours is nu te downloaden

De Black Tusk brengen troepen, materialen, voorraden en angstaanjagende geavanceerde prototypen binnen via de Ronald Reagan Airport. Wat je al in D.C. hebt gezien, was nog maar het begin! Verover de site om de Black Tusk een halt toe te roepen.

Speel met acht andere samen om Ronald Regan Airport te bevrijden in Operation Dark Hours. Je kunt nu al aan de slag, want Title Update 3 staat namelijk nu al live om gedownload te worden. Iedereen kan het spelen, want de extra DLC is gratis voor iedereen, mits World Tier 5 bereikt is en de Stronghold Tidal Basin is afgerond.

Wil je alle patch notes doorlezen, dan kun je dat hier doen. The Division is al enige tijd uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Voetbalvrouwen onder 17 naar finale EK

Het Nederlandse vrouwenelftal onder 17 jaar heeft de finale van het Europees kampioenschap bereikt. De voetbalsters versloegen dinsdag in de halve finale regerend Europees en wereldkampioen Spanje met 3-1.

Ondanks dat Spanje het initiatief nam ging Nederland beter met de kansen om. De doelpunten aan Nederlandse zijde werden gescoord door Lotje de Keijzer, Iris Stiekema en Nikita Tromp. De Keijzer moest voor rust al gewisseld worden vanwege een knieblessure.

Nederland treft in de finale buurland Duitsland. In de groepsfase waren de vrouwen van bondscoach Robert de Pauw met 3-2 te sterk voor Duitsland. De finale is vrijdag om 13.00u en is live te zien op NPO1 en NOS.nl.

Netflix gaat naar de E3

Netflix kondigde op een wel hele originele manier aan dat zij aanwezig zijn op de E3. Waarbij de meeste uitgevers en ontwikkelaars in één simpele tweet het nieuws ten publieke gooien, ging Netflix een praatje aan met het twitteraccount van de E3. Het levert dan wel wat gescroll naar beneden op, maar dan heb je ook wat.

Netflix is dus bezig met een game omtrent Strange Things. De Electronix Entertainment Expo is van 11 tot 14 juni.

NHL: Blues trekken stand gelijk met winst in San Jose

De finale van de Western Conference in de NHL kent weer een gelijke stand. De San Jose Sharks wonnen thuis de eerste wedstrijd, maar de St Louis Blues sloegen maandagavond terug en trokken de stand gelijk: 2-4.

Al na minder dan drie minuten opende Jaden Schwartz de score namens de Blues, vroeg in de tweede periode tekende Vince Dunn voor de 0-2. Er gloorde echter hoop, want nog geen drie minuten later rammelde Logan Couture names de Sharks twee goals achter Blues-goalie Jordan Binnington.

Tien minuten later werd Sharks-goalie Martin Jones verschalkt, dit keer door Robert Bortuzzo. Ruim drie minuten voor het einde van de wedstrijd rondde Oskar Sundqvist een mooie aanval af met een keurige backhand en daarmee was de winst voor de Blues binnen.

NHL play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins, East Finales - Wedstrijd 3 (2-0 Boston)*
*Live op FOX Sports

Sharks - Blues (Bron: YouTube)

Bigben Interactive toont ambitie tijdens Bigben-week

Deze week is het Bigben-week, een groot, jaarlijks terugkerend evenement waarin uitgever Bigben Interactive zijn nieuwe producten en games presenteert en de ambities voor de toekomst uitspreekt. En die ambities zijn helder: binnen drie tot vijf jaar moet Bigben de leidende AA-uitgever op de markt zijn.

Een diverse en innovatieve line-up moet hiervoor gaan zorgen. In 2018 is het bedrijf flink gegroeid door de aankoop van de studio’s Cyanide, EKO en KT Racing. De game-catalogus wordt steeds verder uitgebreid en is gestructureerd rondom vier grote pijlers: race-, sport-, simulatie- en action & adventure-games.

Het lijstje met games waar Bigben mee op de proppen komt is dan ook groot. Zo racet WRC 8 de winkels in dit jaar. Daarnaast komt Overpass uit, waarin spelers met buggy’s en quads over uitdagende off-road-parkoersen racen, en FIA European Truck Racing Championship, waarin je achter het stuur kruipt van een 5-tons racetruck. Onder de sport-pijler vallen onder andere Spike Volleyball, Rugby en Tennis World Tour - Roland Garros Edition. In het segment simulatiegames komt er een premiumversie van The Fisherman – Fishing Planet voor consoles, kun je gaan boeren in Farmer’s Dynasty of juist rondvliegen als een bij in Bee Simulator. De actie & adventure-categorie is volgens eigen zeggen het meest ambitieus, met Warhammer: Chaosbane dat op 4 juni verschijnt en The Sinking City dat is geïnspireerd door het werk van H.P. Lovecraft. Daarnaast komen Paranoia: Happiness is Mandatory en Werewolf: The Apocalypse – EarthBlood eraan. Over die laatste horen we tijdens de E3 meer.

De samenwerking tussen Bigben en Paradox wordt voortgezet met een game onder de Vampire: The Masquerade-licentie. Deze game wordt ontwikkeld door Big Bad Wolf, makers van de episodische adventure-game The Council. De studio wil hiermee een nieuw genre definiëren: de narrative RPG, geïnspireerd door de regels van tabletop RPG’s. Meer informatie over de game wordt gedeeld tijdens Gamescom in augustus.

Cyanide is een nieuwe samenwerking aangegaan voor de derde editie van Blood Bowl, de iconische game van Games Workshop. Blood Bowl 3 zal in 2020 tegelijk verschijnen met de nieuwe papieren editie, die een nieuwe draai aan de formule geeft met gloednieuwe regels. Meer informatie over Blood Bowl 3 wordt in de komende maanden bekendgemaakt.

TL:DR? Bekijk dan hieronder een korte video waarin (vrijwel) alle games die hierboven genoemd zijn voorbijkomen.

'Flinke vraagprijs Barcelona staat transfer Cillessen in de weg'

Jasper Cillessen wordt de laatste dagen hevig gelinkt aan een transfer naar Portugal. De doelman van Barcelona zou op het punt staan om aan de slag te gaan bij Benfica, dat de Oranje-international een uitweg zou bieden. Volgens A Bola is de overgang van Cillessen nog niet beklonken, daar Benfica aanhikt tegen de vraagprijs van de Catalaanse grootmacht.

Het was vooralsnog onduidelijk of het een huurdeal of een definitieve transfer betrof, maar volgens de Portugese krant onderhandelt men over een bedrag wat voor een definitief vertrek van Cillessen bij Barcelona moet zorgen. Benfica zou echter niet aan de vraagprijs kunnen voldoen. Barcelona verlangt 25 miljoen euro, een bedrag waar men bij Benfica van schrikt, zo klinkt het.

Om Barcelona toch te kunnen verleiden met een lager bedrag, wil men spelers betrekken bij een eventuele deal, zoals João Ferreira. De achttienjarige vleugelverdediger komt al regelmatig uit voor de Onder-23 van Benfica. Het is onbekend of Barcelona openstaat voor een constructie waarbij spelers naar Barcelona verkassen in ruil voor Cillessen.

Mundo Deportivo meldde onlangs dat een deal beklonken zou zijn. De Spaanse krant kon de exacte transfersom niet melden, maar eerder meldde O Jogo dat de keeper van het Nederlands elftal niet mocht vertrekken voor een bedrag onder de 25 miljoen euro. Cillessen, vanwege de aanwezigheid van Marc-André ter Stegen de tweede keus bij Barcelona, ligt tot medio 2021 vast in het Camp Nou.

OM eist dikke twee miljoen boete tegen Shell

"Moerdijk door oog van de naald bij explosie fabriek Shell". Dat zei de officier van justitie vandaag op zitting in de rechtbank in Den Bosch. Het OM verwijt Shell Nederland Chemie B.V. dat het bedrijf er niet alles aan heeft gedaan om de explosie van de fabriek in Moerdijk op 3 juni 2014 te voorkomen, dan wel de gevolgen beperkt te houden. Hierdoor hebben zij werknemers en de omgeving in gevaar gebracht, aldus de officier. Daarnaast verwijt het OM het bedrijf dat het niet alles heeft gedaan om tussen 21 november 2015 en 27 januari 2016 de ontsnapping van bijna 28 ton Ethyleenoxide te voorkomen. Het OM eiste op zitting een boete van 2.680.000 euro.

Lees ook: Brand Moerdijk geblust

De explosie vond plaats op 3 juni 2014 omstreeks 22:48 uur in één van de fabrieken van Shell in Moerdijk. De explosies werden gevolgd door een grote brand met veel rookontwikkeling. De rook die vrijkwam bij de brand trok over het Hollandsch Diep naar de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. In Moerdijk en in de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid werden in de nacht crisisbeheersingorganisaties ingericht.

Delen van de fabriek werden door de kracht van de explosies honderden meters weggeslingerd. Twee werknemers raakten gewond. Drie andere werknemers waren juist aan het roken in een rookhok en drie andere werknemers hadden de locatie net verlaten om te gaan eten. “Een geluk bij een ongeluk,” zei de officier op zitting.

Strafrechtelijk onderzoek
Uit strafrechtelijk onderzoek dat werd uitgevoerd door de Politie en de opsporingsdienst van de Inspectie SZW blijkt dat de explosies plaats vonden tijdens het opstarten van de fabriek na het plaatsen van een nieuwe katalysator. Volgens het OM heeft Shell de veiligheidsrisico’s van de herstart na de katalysatorwissel van tevoren onvoldoende onderzocht en onderkend. Daarnaast zou Shell volgens het OM de eigen veiligheidsprocedures niet allemaal hebben doorlopen. De explosie is vermoedelijk ontstaan door reacties van stoffen in de katalysator. Daar komt bij dat de koeling niet vloeiend verliep, waardoor een snelle temperatuurstijging in een reactorvat ontstond, een zogenoemde 'runaway’. In de werkinstructie was niet omschreven hoe snel de temperatuur mocht stijgen, waardoor de dienstdoende werknemers de ontstane problemen niet herkenden.

Er zou daarnaast onvoldoende drukbeveiliging aanwezig zijn geweest. Shell heeft volgens het OM de risico’s van wijzigingen in installaties, processen en procedures niet onderkend en beheerst. Daarnaast zou Shell ook niet alle beschikbare kennis en onderzoek hebben benut om de eventuele risico’s in kaart te brengen. In een soortgelijke fabriek van Shell in het buitenland hadden zich al problemen voorgedaan bij een herstart. Die problemen zouden niet goed zijn onderzocht. Daarnaast waren er volgens het OM meer werknemers in de fabriek dan noodzakelijk tijdens een risicovolle procedure als een herstart. Door de stapeling van onvolkomenheden heeft Shell volgens het OM de aanmerkelijke kans aanvaard dat het mis zou lopen.

Op 3 juni 2014 was het niet zo veilig bij Shell Moerdijk, concludeerde de officier op zitting. In november van het jaar daarop gaat het wederom fors mis. "Vrijwel twee maanden lang kan er ongemerkt een grote hoeveelheid etheenoxide ontsnappen zonder dat iets of iemand dat opmerkt," zei de officier op zitting: "Alleen dat al is kenmerkend voor het gebrek aan awareness en kwaliteit bij Shell Nederland Chemie B.V." Het incident gebeurde ook weer na een onderhoudsbeurt aan een fabriek van Shell, zo blijkt uit onderzoek. Per abuis zouden twee afsluitkleppen open zijn blijven staan. “Ook bij dit incident was Shell zich onvoldoende bewust van de milieurisico’s.” De gehanteerde procedures waren volgens het OM niet goed genoeg, werden niet nageleefd en gecontroleerd en zouden bovendien niet of onvoldoende op elkaar afgestemd zijn geweest.

‘State of the Art’
Shell Nederland Chemie B.V. maakt deel uit van een wereldwijd chemieconcern: Royal Dutch Shell of ook wel 'Koninklijke Nederlandse Shell’ genoemd, zei de officier op zitting: “Het behoort tot de grootste zes onafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld. Kortom, een speler van wereldformaat in de chemie. Een bedrijf met een vooraanstaande maatschappelijke positie, in de wereld, maar ook en juist in Moerdijk,” zei de officier op zitting: “Het gaat om een bedrijf dat zich bevindt in de zwaarste categorie van risicobedrijven, de eredivisie! Een bedrijf waar veiligheid de standaard zou moeten zijn, het uitgangspunt. Datgene waar alles om draait, dag in, dag uit, altijd en overal. Waar het adagium geldt: Als het niet veilig kan dan doen we het niet.” Dat is wat het OM verwacht van een bedrijf als Shell Nederland Chemie B.V. “‘State of the Art’ op het gebied van chemie, maar ook op het gebied van veiligheid en milieu.”

En niets was minder waar op 3 juni 2014, aldus het OM: “Uit het dossier komt een beeld naar voren van een organisatie die onvoldoende kritisch is, die niet luistert of onderzoekt, die niet verder vraagt. Een bedrijf dat zelfgenoegzaam achterover leunt.” De officier van justitie woog bij de strafeis mee dat de justitiële documentatie van het concern Shell omvangrijk is. “Een dergelijk strafblad is een bedrijf als Shell Nederland Chemie B.V. onwaardig. Aan de andere kant geeft het ook een inkijkje. Immers, als het met enige regelmaat ernstig, immers strafrechtelijk relevant, fout gaat is de reputatie misschien wel niet terecht. Sterker nog, misschien heeft Shell Nederland Chemie B.V. wel helemaal niet zo’n goede naam op het gebied van veiligheid en milieu als het wil doen voorkomen.” Ze voegde er aan toe: “Bij Shell was het misschien even niet zo koninklijk als het had moeten zijn.”

Strafeis
Volgens de officier zijn de werknemers en de omgeving van de fabriek in Moerdijk bij de explosie 'door het oog van de naald gekropen’. Het had anders kunnen aflopen. “Dat het niet is uitgelopen op een ramp is niet de verdienste van Shell Nederland Chemie B.V. te Moerdijk geweest, maar simpelweg geluk. Immers, de brokstukken zijn de 'goede’ kant opgeblazen. Het had ook heel goed anders kunnen zijn.” Het OM eist daarom de maximale boete per feit, te weten drie maal 830.000 euro. Voor de ontsnapping van de gaswolk vindt ze een boete van 250.000 euro op zijn plaats. De totale geëiste boete komt daarmee op 2.680.000 euro. De zitting gaat donderdag verder. Daarna zal de rechtbank laten weten wanneer ze uitspraak zal doen.

Preview eerste halve finale Songfestival

Corrie, ook wel bekend als FOK!ker Cee heeft een mooie preview gemaakt op de eerste halve finale Songfestival. Vanavond kan je genieten van deze eerste halve finale, zonder Nederland, maar dat maakt niet uit natuurlijk.

Veel leesplezier!

Via: ZonnigenDroog.nl

De casual Songfestivalkijker zal een halve finale zonder Nederland misschien een worst wezen. Die gaat dinsdagavond 14 mei gewoon wat Netflixen, sporten of op tijd naar bed gaan want morgen is ook weer een werkdag hè. Negeer de alternatieven en gaat dit zien! Ondanks dat de winnaar van het Eurovisie Songfestival zich zeker niet in deze groep van 17 landen bevindt, bezit de eerste halve finale wél de meest spraakmakende acts. Absoluut het bekijken (én bespreken) waard.


1. Cyprus
De Cyprioten sturen de op-een-na-oudste vrouw op het Eurovisie Songfestival van dit jaar. Je hebt eerst de 61-jarige Madonna (die de pauze-act verzorgt in de finale) en daarna Tamta, die 38 is. Ze timmert al behoorlijk wat jaren aan de weg, met name in Griekenland maar ook in haar thuisland Georgië, waar ze in de jury van X-Factor zit. Ik weet niet precies hoe ze in Cyprus terechtkwam, maar ik denk dat ze de verkeerde afslag nam. 

Met het nummer Replay tapt Cyprus uit het zelfde vaatje als waar ze vorig jaar tweede mee werden. Een stoeipoes met een uptempo zomernummer, veel dans en een refrein dat minder uit zingen en meer uit een aanstekelijk hoempapaatje bestaat. Het zingen kan je ook beter niet aan Tamta overlaten en het dansen op de hoempa gebeurt door de knullen met cowboyhoeden om haar heen. Ze zijn strak in pak gekleed dus ze vatten geen kou, boy maar arme tante Tamta loopt met kletsnatte haren en een pakje gemaakt van veiligheidsgordels en een glitterluier te solliciteren naar een blaasontsteking. Gelukkig houdt het vuurwerk haar regelmatig warm. Nu maar hopen dat haar kruis geen vlam vat. 

Door naar de finale? Ja, zonder veel moeite.

2. Montenegro
Meestal stuurt Montenegro een Balkan-ballad. De ene keer scoort het als een malle, de andere keer ben je Vanja Radovanovic en vlieg je de dag na de halve finale weer terug naar huis. Dit zelfde lot wacht ook de 6 jongens en meiden van D Mol. Ze zijn piepjong en hebben een heel leven voor zich om deze ellende weg te poetsen maar voor nu moeten ze nog even doorbijten.

Heaven is een nummer dat door fans van SClub7 misschien kan worden gewaardeerd, ware het niet dat die fans inmiddels zowat zijn uitgestorven (evenals SClub7). Verwacht niet het kaliber ‘Bring it all back’ (wat een geweldig nummer is DAT) maar kies een willekeurig b-kantje van een van hun latere cd-singles die sowieso al geen hit waren. Met creatieve teksten als ‘I’m in heaven falling, I’m forever falling, calling, straight into your heart’ valt in alle opzichten te merken dat er net zo veel moeite in dit lied is gestoken als in een film van Johan Nijenhuis. 
D Mol zingt het vol overgave, gekleed in judopakjes met supporterssjaaltjes van hun lokale voetbalclub, struikelt over elkaar heen en het lijkt of ze een beetje gezopen hebben. Ik hoop voor ze dat het waar is.

Door naar de finale? Ha! Nee.

3. Finland
Ken je het nummer Sandstorm van Darude? Dat gaat van tududududududu, ja je kent het wel als je het hoort. Kneitergrote hit in 2000, hier is ie. Wat dit met het Songfestival te maken heeft? Alles, want Darude is Fins (ja, ik wist dit echt niet) én hij heeft zichzelf opgeofferd om dit jaar voor zijn thuisland de vlag te wapperen in Tel Aviv met een door hem zelf geproduceerd dance-nummer. Omdat ie alleen kan knoppendraaien is er een zanger ingevlogen, genaamd Sebastian Rejman. Voor Finnen net zo onbekend als ons. Net als Darude is hij al de 40 gepasseerd en nóg zijn ze daarmee niet de oudste mannen dit jaar. 

(p.s. Sebastian gaat nog wel mee in mijn nominatie voor lekkerste ESF-man van 2019).
(p.p.s. Misschien Darude ook wel)

Wat eeuwig zonde is het dat Look Away nooit echt van de grond komt. De boodschap is mooi, het gaat over de wereld die langzaam kapot gaat en of hij (de zanger dus) de enige is die dat ziet terwijl de rest wegkijkt. Niet het meest gezellige onderwerp, maar door de tachtig tsunamis op het scherm en de danseres die op een grote kubus spasmes krijgt zie je wel dat climate change vrij ernstige gevolgen kan hebben voor natuur én mens. Het nummer mist alleen de kracht en de aanstekelijkheid om echt indruk te maken. Dit telt overigens ook voor de zang, vooral bij de uithalen schiet het vaak tekort. Arme Darude zien we welgeteld twee seconden achter een wit keyboard nog even met zijn handjes in de lucht en verder gaat alle aandacht uit naar de visuals, de danseres en Sebastian in zijn rare lieslaarzenbroek. 

Door naar de finale? Grote naam (of vergane glorie) op het podium ten spijt, vrees ik van niet.

4. Polen
Zet je schrap, want met de eerste tonen van Pali się (‘Fire of love’) van de meidengroep Tulia weet je meteen waar je aan toe bent en is vluchten nog mogelijk. De samenzang lijkt op ijzig gekrijs maar deze stijl heeft zelfs een naam en het heet ‘white voice’. 
Je kan besluiten om je oren een time-out te geven en even de keuken in te rennen, maar persoonlijk vind ik deze inzending best leuk. Het heeft wat rock-achtigs in zich, met natuurlijk de folkloristische monotone kreten van de meiden. Waaróm vind ik dit toch zo leuk? Misschien is het ook wel de aparte klederdracht welke bijdraagt aan de sfeer van het nummer en vind ik het fijn om even te kijken naar wat mensen die rustig op één punt staan zonder te veel gewurm eromheen. Polen zijn goed met muurtjes zetten en deze muur van herrie blijft ook goed overeind. 
Er is wel kans dat er tinnitus wordt veroorzaakt maar dat heb ik er voor over. ans om de finale te halen: die is er, maar dan moet ook álles kloppen deze avond.

5. Slovenië
Zala Kralj & Gašper Šantl leerden elkaar kennen via Instagram, ik voel me echt zo oud als ik dit typ. Hoe doet de jeugd dat tegenwoordig? Beetje insta checken, hartjes gooien op een hevig gefilterde selfie en dan een dm sturen en dan krijg je óf niks óf hartjes terug en dan trek je allebei witte thermokleding aan en ga je samen heel zwoel naar elkaar kijken terwijl je minimalistische slaapmuziek maakt onder een fake sterrenhemel op een podium in Tel Aviv? Zo is het in ieder geval ongeveer bij deze twee gegaan. Het stel brengt het nummer Sebi ten gehore. Om te zeggen dat dit nummer understated is, is een understatement. Het nestelt zich in je comfort zone en gaat daar drie minuten lang rustig mompelen en pingelen tot je je afvraagt of het nog een einde heeft, of überhaupt een structuur. Ik kan me goed voorstellen dat dit helemaal iemands genre is en dat er genoeg mensen zijn die het wel kunnen waarderen, want het is echt geen slecht nummer maar mij doet dit totaal niets. Temeer ook omdat ik geen idee heb waar het meisje over mompelt en ook omdat het duo zo op elkaar gefixeerd is dat ik er ongemakkelijk van word. 

Gaat dit naar de finale? Weet je, ik heb geen flauw idee. Maar tot nu toe heb ik bij haast alles ‘nee’ ingevuld en zo kom ik nooit aan 10 namen dus ik zeg nu maar eens ‘ja’.

6. Tsjechië
Lake Malawi is een driekoppige indie-popband. De zanger bezit de charme van de boy next door en gebruikt een overdreven Brits accent, maar omdat hij Albert heet vergeef ik het hem. 
Friend of a friend is een tekstueel dubieus nummer. Het begint met Albert die hardop aan zijn vriendin (althans, ik denk dat het zijn vriendin is) vraagt of ze ook het stel dat naast ze woont kan horen. Ze maken namelijk het zelfde geluid dat zij maken tijdens de horizontale Samba. Om vervolgens (in dat Tsjechbrits accentje) te zeggen dat ze zijn buurmeisje was toen ze 13 was en dat ze nu weer in de flat woont. En dat er niet zo veel ruimte meer tussen ze zit if you know what I mean. En dat ze een friend of a friend of a friend is. Terwijl hij vrolijk erop los danst of het een lieve lust is en hardop zingt dat dat nieuwe buurmeisje wel eens langs mag komen moet ik denken aan zijn arme vriendin die dit dus allemaal hoort en hopelijk zijn of haar koffers pakt. 
Alle teksten ten spijt is dit gewoon een heerlijk, fris popliedje dat temidden van zware ballads en drukke acts wel eens onverwachte hoge ogen kan gooien. 

Gaat het de finale halen? Hoor je dat? Het is een volmondig ‘ja!’

7. Hongarije
In Az én apám brengt zanger Joci Pápai een ode aan zijn vader. Wie zich het Songfestival van twee jaar geleden nog goed weet te herinneren, zal Joci herkennen – hij werd in de finale knap achtste met het nummer Origo, dat ik momenteel alleen kan omschrijven als dat ene lied waarin hij fonetisch heel veel ‘jeubelaluduhh’ zong terwijl een vrouw met lange rok zo vaak rondjes draaide dat we bijna haar slip konden zien. 
Dit jaar staat Joci alleen op het podium, blootvoets en met een minder imponerend nummer dan in 2017. Betekent niet dat het geen goed nummer is, het heeft oosterse invloeden, maar is ook poppy en akoestisch en het kent een zekere opbouw dat erg sterk is maar het zwakste punt daarin is dat die opbouw veel te lang duurt. Waardoor de aandacht van de kijker waarschijnlijk na een minuut al verslapt. En dat is zonde. 

Gaat het de finale halen? Oh ik hoop het zo. Het zal geen top 10 materiaal zijn zoals zijn eerste keer, maar een mooie plek in de show van zaterdag verdient hij.

8. Wit-Rusland
Over Like it van Zena kan ik kort zijn: druk nummer, muzikaal en tekstueel totaal niet interessant en de zin ‘yes you’re gonna like it’ wordt zo vaak herhaald dat hoe meer ik het hoor, hoe minder ik het like en ik likete dit al amper. Zena presenteerde vorig jaar nog het Junior Songfestival (wie een hoge tolerantiedrempel heeft kent haar dus misschien) en wellicht had ze met dit nummer, in combinatie met de vrolijke tienerstaging, de kinderversie van ESF gewonnen. Op dit grotemensenpodium mag ze misschien nog net wat stemmen meepikken van koters die wat langer op mogen blijven. Maar is dat voldoende?

Finale of niet? *duim naar beneden*

9. Servië
Alweer een Eurovisie-oudgediende, dit keer is het Nevena Bo¸ović die de eer heeft om voor de tweede keer haar land te vertegenwoordigen. Haar debuut beleefde ze in 2013, toen ze de enige écht capabele zangeres was in het meidentrio Moje 3. De finale haalden ze niet maar de Barbara Dex-award was ze wel gegund.
Nu, 6 jaar later, probeert Nevena het in haar eentje en dat gaat haar een stuk beter af met de krachtige ballad Kruna (Kroon), welke ze met overgave zingt. Het mist wel een echt herkenbare melodie, een aanknopingspunt waar de niet-Servische kijker misschien behoefte aan heeft. En anders zijn er altijd nog de prachtige outfit die ze aan heeft – sorry Nevena, je zal de Barbara Dex award dit jaar niet winnen – en het schitterende gebruik van visuals op vloer en LED-muur die de ogen de kost geven als je oren er niet naar staan. 

Finale-materiaal? Ik denk dat dit een grote kans maakt.

10. België
Bij onze zuiderburen wisselen de Waalse en Vlaamse organisatie elkaar ieder jaar af. Statistisch gezien zijn de Walen succesvoller, met een 12e plek in 2013 en een 4e in 2015 en 2017, met eigenzinnige nummers en dito staging. De Vlamingen wisten zich in 2014 en 2018 niet te kwalificeren. We zitten in het Waalse jaar 2019 en dus zou het weer goed moeten komen. Wake up van de vrij onervaren Eliot is geschreven en gecomponeerd door Pierre Dumoulin (vast geen familie), die ook verantwoordelijk was voor City Lights, de inzending van twee jaar terug. De gelijkenissen zijn er zeker. Wat je ook hoort is dat er, net als in City Lights, een opbouw, een soort muzikale toesnelling is naar een refrein. Maar dit keer wordt het niet op je afgevuurd maar landt het in een lauw pisboogje recht voor je voeten. Eliot is een hele lieve jongen met een ietwat verlegen uitstraling die de vuist-in-de-lucht gebaren die hij in het refrein maakt, niet bepaald overtuigend over laat komen. Net zo weinig doeltreffend zijn de twee drummers op de achtergrond bij een nummer waar de drums allesbehalve pontificaal aanwezig zijn. 
Om het geheel toch visueel ergens te laten pakken, hebben ze het arme joch een XXL-jas aangemeten dat er uit ziet als een parachutespringpak. We moeten even Trijntje bellen, misschien kan ze haar outfit uit 2015 uitlenen zodat ze het vliegtuig in kunnen. Om een skydive te maken. Of misschien om terug naar Brussel te reizen. Maar laten we hopen op een klein wonder. 

Gaan we Eliot zaterdag nog zien zodat we op de Belgen kunnen stemmen? Het zou mooi zijn, maar het kwartier dat in aantocht is, slaat ons muzikaal en visueel zo ontzettend hard om de oren dat ik vrees dat de Belgen het onderspit moeten delven.

11. Georgië
Nu begint het heftig te worden. Alle whattefuck-acts van dit jaar hebben zich in de tweede helft van de eerste halve finale van het Songfestival geloot zodat je in razend tempo alle oddballs.gaat zien. Niet leuk voor de diversiteit in de algemene breedte, wel handig voor de mensen die dat soort inzendingen too much vinden, die kunnen het komende kwartier even iets anders gaan doen of in een papieren zak ademen. 
Keep on going van Oto Nemsadze is vergeleken met wat hierna komt nog niet heel erg in your face maar Oto is de diesel die deze trein op gang brengt. Zijn doorrookte stem brult onafgebroken vadahavadada totdat je er bang van wordt. Hij wordt omgeven door een muur van visuals waar we vliegen over bergen en natuurbranden en zelfs het podium lijkt in de hens te staan. Ondanks de Engelse titel van het nummer is het geheel in Georgisch gezongen en ga ik ervan uit dat het refereert aan het doorgaan van het brullen van VADA HAVADADA totdat we STOP roepen, maar stoppen doet Oto niet. Als verrassings-effect doemt er halverwege ook ineens een Georgisch mannenkoortje op en die zingen, hoe kan het ook anders, vadahavadada
‘Maar is het nummer ook slecht?’ vraag je mij. Het gekke is: nee, vind ik niet. Ik vind het wel wat hebben zelfs. Het gaat nooit mijn Spotify-afspeellijstje halen, maar het jaagt me ook niet van mijn bank af. 

Oké, dus gavadada’t het naar de finale? De bookies, de polls, iedereen zegt van niet, maar ik durf het niet uit te sluiten. Misschien is dat wel omdat ik Oto eigenlijk wel gun dat hij met zo’n stem en staging de finale haalt.

12. Australië
Voor het eerst in hun vijfjarige deelname aan het Eurovisie Songfestival, is de inzending voor Australië gekozen door het volk. Ze kozen daarbij niet het beste nummer. In eigen land is Kate Miller-Heidke een award-winning popzangeres en al een beetje bekend, maar ze moest het in de nationale finale opboksen tegen onder andere Sheppard (ja, dé Sheppard) en fan-favourite Electric Fields. En toch won ze, met Zero Gravity, een lied dat ze schreef naar aanleiding van de geboorte van haar zoontje en de postnatale depressie die ze als gevolg daarvan kreeg. 
Kate zwiept in dit nummer – figuurlijk én letterlijk – álle kanten op. Van ballad naar dance-break, van pop naar opera en weer terug naar een meezinger eindigend in ‘nothing holding me down’.Wat je tijdens deze wirwar aan stijlen te zien krijgt is net zo onbegrijpelijk. En misschien moet ik het bij deze omschrijving laten, om er nog een verrassingselement in te houden. In ieder geval zorgde de act ervoor dat het nummer als een komeet omhoog schoot bij de bookmakers en het nu in de bovenste regionen zweeft. Wanneer dit alles voorbij is, eis ik een making of.

Gaat Kate down under of door naar de finale? Finale, zeker. Nothing holding her down!

13. IJsland
Vul je glas nog niet bij, houd je plas nog even in, blijf zitten want nu komt Hatari uit IJsland en hier moet je bij zijn, dit moet je meemaken. Hatari is geen band, maar een satirisch anti-kapitalistisch techno kunst-collectief wiens doel het is om het Songfestival te winnen en de wereldeconomie ten onder te brengen. De ba… eh, het collectief bestaat uit ‘zangers’ Matthiás en Klemens, ‘drummer’ Einár en een drietal dansers (zonder aanhalingstekens, wat ze doen lijkt wel enigszins op dansen). Dat ze hun inspiratie halen uit BDSM hoef ik eigenlijk niet te typen, dat merk je vanzelf. 

In Hatrið mun sigra (Haat zal overwinnen) wordt Europa gewaarschuwd dat als we niet samenwerken, populisme en kapitalisme de overhand krijgen en haat de macht zal grijpen. Dan zijn we gedoemd. Gedoemd! Dus laat haat niet overwinnenOnder al dat kabaal en metaal schuilt eigenlijk een liefdesliedje. Waarin Matthiás de blaffende dominante heerser is en Klemens de kruipende onderdaan. De allereerste keer dat ik het nummer hoorde, walgde ik er van. Nu, twee maanden verder, staat het in mijn top 5. Het kan verkeren.

Gaat het naar de finale? Hoe love it or hate it deze inzending ook is, het zal meer dan voldoende televotes en net genoeg jurypunten krijgen om zaterdag de zwepen weer tevoorschijn te mogen halen. Whappaaaaa!

14. Estland
Arme Victor Crone. Hij treedt op terwijl half Europa nog aan het infuus bijkomt van Hatari. En hij komt uit Zweden maar daar wilde niemand hem hebben voor het Songfestival dus hij pakte zijn koffers en is het geluk op gaan zoeken in Talinn. Victor is een hele mooie jongen (maar dan ook een HELE MOOIE JONGEN) maar een matige zanger. Kennelijk was het wel voldoende voor Estse begrippen. Hij won de nationale voorronde en mag met Storm zijn schuinoverbuurland vertegenwoordigen. 

In tegenstelling tot het nummer van de Finse Darude is dit wél een oorwurm. Typische Euro-dance met een vleugje country en wat snufjes Avicii. You can take the man out of Sweden but you can’t take Sweden out of the man! Grote manco zijn dus de stem van Victor maar ook teksten waarin ‘this’ wordt gerijmd met ‘this’. 
Victor staat in zijn eentje op het podium (waarom zou je afleiding nodig hebben, hier kijk je toch graag naar) en halverwege wordt hij via augmented reality getransporteerd van de zaal naar het centrum van een wervelstorm… tenminste, als alles goed gaat. Tijdens de repetitie ging deze kunstgreep keer op keer mis, dus nu moet hij niet alleen zijn stem, maar ook de billen knijpen. 

Bestormt Victor de finale? Het zal op het randje zijn, maar ik denk dat ie het net redt.

15. Portugal
Op het moment dat je denkt dat het gekke kwartiertje voorbij is, think again. Het gastland van vorig jaar, dat op eigen grond allerlaatste werd in de finale met een vrij ontoegankelijk nummer, gaat in dezelfde trend verder. Conan Osíris is een vreemde vogel die al een tijdje op een zolderkamertje muziek maakte terwijl hij de kost verdiende in een sexshop. Toen zijn muziek rendabel begon te worden, werd hij full time muzikant. Het nummer Telemóveis is door het Portugese publiek gekozen dus als het flopt hebben ze dat helemaal aan hen zelf te danken maar mogen ze ook trots zijn dat ze, als een van de weinige landen die een nationale voorronde organiseerden, de ballen hadden om een eigenzinnige inzending naar Tel Aviv te sturen. Het is een nummer dat voor ons in het Engels net zo onverstaanbaar is als in het Portugees. Teksten zoals
I broke my phone
Trying to call up heaven
To find out if I kill off my saudade
Or if I’m the one who dies

Het nummer leent zich nauwelijks om te dansen, maar Conan en zijn danser bewegen op hun hippe sneakers, in bizarre groene kleding alsof er een leger vlooien in is losgelaten. Conan draagt daarbij ook nog een paar zwarte platen op de plek waar zijn baard hoort te zitten. Omdat, omdat… Ik heb werkelijk geen idee. Ik ben al bij de eerste zin gestopt met proberen deze inzending te snappen. 

Gaat dit naar de finale? Eigenlijk zou dat best tof zijn. Eigenzinnigheid moet worden beloond. Onzinnigheid niet, maar dit liedje balanceert op de grens van diepzinnigheid en pretentieus geneuzel en ik ben er nog van overtuigd dat als ik genoeg studies op de tekst loslaat, het nummer voor mij een beetje logischer lijkt. Maar ik vrees dat het grootste deel van Europa dit niet pikt.

16. Griekenland
Nadat de Grieken vorig jaar onfortuinlijk strandden in de halve finale met een traditioneel nummer, proberen ze het dit jaar weer met een Engels pop-nummer, Better Love. Gezongen en mede-geschreven door Katerine Duska, een in Canada geboren Griekse zangeres met een heel apart nasaal stemgeluid en een hete aardappel achter in de keel. Het lied heeft wat weg van een niet bestaand One Republic nummer. Daar houd ik wel van, en ik ben niet de enige, dus dit is een van de kanshebbers om als hoogste te eindigen in deze halve finale. Katerine is wezen shoppen bij de Intratuin en heeft de halve voorraad afgeprijsde kunstbloemen meegenomen, plus een gigantische bal maar daar zien haar danseressen na een tijdje al het nut niet meer van in dus tyfen ze hem weg. Haar podium-act kan het beste omschreven worden als ‘art-pop’, dus als je je afvraagt waar je in hemelsnaam naar zit te kijken, dan 
a. Heb je wellicht liggen slapen bij het blokje Australië t/m Portugal want dit is vrij ingetogen vergeleken met de rest en
b. Is het antwoord dus: art-pop.

Gaat Katerine door naar de finale? 
Beter van wel!

17. San Marino
De 54-jarige Turkse tv-presentator/zanger Serhat is de nestor, de opa, de guru van Eurovisie 2019. Drie jaar geleden deed hij ook al mee met het belachelijke I didn’t know. Het ging niet door naar de finale, net als zowat alle inzendingen van San Marino. Wat de Faroër Eilanden zijn voor voetbal is San Marino voor het Songfestival: leuk dat ze meedoen, maar bij voorbaat al kansloos. 
Say Na Na Na is door Serhat in 5 minuten geschreven en dat merk je. Het is desondanks nog vrij aanstekelijk en vrolijk en als je niet uitkijkt zing je het refrein zelfs een beetje mee. Na nummers die gaan over bellen met de doden, depressies en de ondergang van onze maatschappij is een niemendalletje als deze een zeer welkome afsluiter. 
Serhat is een vrolijke man zonder enig zangtalent maar je ziet dat hij dit enig vindt. Hopelijk hebben zijn dansers na vanavond een nieuwe klus waar ze hun talenten wél boven K3-niveau kunnen tonen aan publiek. 

Gaat dit naar de finale? We zouden het heel graag willen, maar ik heb ome Serhat mogen spreken en toen ik enthousiast zei dat hij echt wel de finale ging halen dit keer, geloofde hij het zelf niet en als zelfs Serhat er niet in gelooft, wie zijn wij om hem tegen te spreken?

En dat waren ze, alle 17. 

Volgens mijn voorspellingen gaan de volgende 10 landen door naar de finale zaterdag:
Cyprus
Polen
Slovenië
Tsjechië
Hongarije
Servië
Australië
IJsland
Estland
Griekenland

Mijn persoonlijke top 3:
1. Griekenland
2. IJsland
3. Estland

En om jullie nog even te laten zien waarom het zo jammer is dat Oekraïne zich heeft teruggetrokken (ze zouden eigenlijk het 18e nummer in deze halve finale zijn), zie je hier het nummer dat mogelijk het Eurovisie Songfestival 2019 had gewonnen:

Wegen van De Rossi en AS Roma scheiden na bijna 18 jaar en 615 wedstrijden

Daniele de Rossi speelt al zijn gehele leven voor AS Roma, maar is bezig aan zijn laatste weken in dienst van de Romeinen. De 35-jarige middenvelder is in het bezit van een aflopend contract en die verbintenis gaat niet meer verlengd worden. AS Roma communiceert via de officiële kanalen dat De Rossi op zondag 26 mei tegen Parma zijn laatste wedstrijd voor de club zal spelen en daarna gaat hij op zoek naar een nieuwe uitdaging bij een andere club.

De 117-voudig Italiaans international maakte in oktober 2001 zijn debuut in de hoofdmacht van AS Roma en speelde tot dusver 615 officiële wedstrijden voor de Romeinen, waarin hij goed was voor 63 doelpunten en 54 doelpunten. Dit seizoen kan De Rossi lang niet altijd rekenen op een basisplaats, al kampte hij ook met het nodige blessureleed. De middenvelder heeft in deze jaargang 22 wedstrijden achter zijn naam staan.

Daniele De Rossi (Bron: Youtube)

Nu neemt De Rossi na bijna achttien jaar bij het eerste elftal afscheid van AS Roma. Het is aannemelijk dat de routinier de herfst van zijn loopbaan gaat doorbrengen in de Verenigde Staten. Hij heeft al enkele keren laten doorschemeren dat hij een dergelijke stap als een verrijking voor zijn loopbaan en leven ziet. De afgelopen tijd werd er ook al gespeculeerd over de tijd van De Rossi na zijn loopbaan, daar hij in verband werd gebracht met functies bij AS Roma en Manchester City.

AS Roma strijdt in de laatste twee wedstrijden van het seizoen nog om een plaats in de top vier van de Serie A. De Romeinen zijn momenteel de nummer zes van de Italiaanse competitie, met een achterstand van drie punten op nummer vier Atalanta. In het slot van het seizoen wachten nog ontmoetingen met Sassuolo en Parma. In de meest recente wedstrijd tegen Juventus (1-0 zege) zat De Rossi na een blessure weer op de bank en het is aannemelijk dat hij in ieder geval tegen Parma binnen de lijnen zal komen.

MXGP 2019 racet in beeld

Milestone kondigt vandaag MXGP 2019 aan, de nieuwe game van het officiële FIM Motocross World Championship. MXGP 2019 laat spelers voor het eerst in de serie in de huid kruipen van professionals in het huidige MXGP seizoen, om in het kampioenschap te rijden met alle races, motoren en teams van het 2019 seizoen.

Spelers kunnen meedoen in de MX2-categorie of rechtstreeks in de MXGP-topklasse, en kunnen kiezen of ze aansluiten bij een officieel team of tekenen bij een sponsor in een custom team. Eindelijk kunnen alle fans van de game de spanning van het kampioenschap op hetzelfde moment beleven als hun favoriete kampioenen!    

Het huidige seizoen is niet de enige nieuwe feature in MXGP 2019; voor de eerste keer kun je met Track Editor aan de slag. Daarnaast kan er gekozen worden uit vier verschillende omgevingen voor de baan, ieder met verschillende achtergronden: bos, strand, woestijn en jungle. Banen die door spelers zijn gemaakt kunnen gedeeld worden met de community. 

Om je rijvaardigheid te trainen bevat MXGP 2019 een van de meest geliefde features: de Playground, gelegen in de Provence, en kan worden ontdekt in free roaming. De Playground is volledig opnieuw ontworpen, uitgebreid en verrijkt met nieuwe gebieden en nieuwe game modi, die later worden onthuld. Een van de meest belangrijke nieuwe features in de gameplay is de Waypoint modus, waarmee spelers hun eigen offroad pad kunnen ontwerpen en met de community kunnen delen. 

MXGP 2019 is vanaf 30 augustus beschikbaar op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

 

NAC-fans openen 'milieustraat': "K*t-spelers zonder inzet, gratis af te halen"

NAC Breda-supporters zijn bijzonder teleurgesteld nu hun club is gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Zondag viel het doek na de nederlaag tegen sc Heerenveen (2-1). De fans hebben als reactie op het dramatisch verlopen seizoen het Rat Verlegh Stadion volgehangen met spandoeken. Supportersgroep Breda Loco's heeft van hun thuishaven een milieustraat gemaakt.

"Wie af en toe uitdeelt, moet ook kunnen incasseren. Wie zijn wij dan om dat dan niet even te faciliteren! Milieustraat Breda is geopend!", schrijft Breda Loco's op Twitter. NAC promoveerde in de zomer van 2017 naar de Eredivisie en slaagde er vorig seizoen zich aan de hand van trainer Stijn Vreven te handhaven. Dit seizoen verliep het seizoen zeer teleurstellend en was directe degradatie niet af te wenden.

"K*t-spelers zonder inzet hier gratis af te halen", staat te lezen op een van de doeken, die maandagavond werden opgehangen. De NAC-fans, niet vies van zelfspot, zijn rivaliserende supporters voor en plaatsten vuilnisbakken voor zout (om in de wonden te strooien) en keukens, daar NAC volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie speelt.

Woensdagavond komt er een einde aan de periode van NAC in de Eredivisie met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Algemeen directeur Luuc Eisenga gaf eerder deze week in gesprek met BN DeStem aan dat de club voorbereid een divisie lager gaat spelen. Het kantoorpersoneel hoeft niet te vrezen voor hun baan. "De gevolgen zijn relatief klein, omdat destijds (2015, red.) al een rigoureuze keuze is gemaakt om met een kleiner team te gaan werken", doelt Eisenga op de eerdere degradatie. "Na de promotie (2017, red.) is daar weinig in veranderd. We hebben een gezonde financiële huishouding."

Geen breuken voor Dumoulin na zware valpartij

Tom Dumoulin heeft geen breuken opgelopen na zijn valpartij in de vierde etappe van de Giro d'Italia. Dat laat zijn werkgever Team Sunweb weten, zo laat een teleurgestelde Dumoulin weten tegenover de NOS.

De 28-jarige ronderenner was het belangrijkste slachtoffer van een massale valpartij op zes kilometer van de streep. Dumoulin kwam rustig over de meet nadat hij geen kracht meer kon zetten op zijn linkerknie. "De knie is nu heel erg dik", zo was de eerste reactie van de Nederlander.

"Het zal ook niet minder worden. Het is wel duidelijk dat het klassement nu voorbij is." De vraag is of Dumoulin morgen weer zal vertrekken voor de vijfde etappe. "Ik ga er een nachtje over slapen", aldus de Nederlander. "Pas dan beslis ik over het vervolg van de Giro."

Groenewegen sprint naar zege in eerste etappe Vierdaagse van Duinkerke

De eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke is gewonnen door Dylan Groenewegen. De Nederlandse topsprinter van Jumbo-Visma maakte het werk van zijn ploeg makkelijk af. Hij won voor Marc Sarreau en zijn ploeggenoot Mike Teunissen, die de sprint aan trok. Groenewegen is ook de eerste leider in de Vierdaagse van Duinkerke.

De eerste rit in de Vierdaagse van Duinkerke, die bestaat uit zes etappe, ging over 173 kilometer van Dunkerque naar Condé-sur-l'Escaut. De etappe was gemaakt voor de sprinters. Jumbo-Visma had met Groenewegen de topfavoriet in huis en de Nederlandse ploeg zorgde er dan ook voor dat de eerste etappe in een massasprint zou eindigen.

Jumbo-Visma had de sprinttrein perfect in orde. Teunissen trok de sprint perfect aan voor Groenewegen en zo boekte de Nederlandse sprinter alweer zijn zesde zege van het seizoen. Groenewegen is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Transgender powerlifter raakt wereldrecords kwijt, want toch man

De Amerikaanse powerlifter met de welluidende naam Mary Gregory is van al zijn wereldrecords ontdaan, nadat bleek dat hij een man was die deelnam aan een vrouwentoernooi. Dit kwam blijkbaar pas aan het licht na een dopingtest.

Gregory, die zichzelf vrouw voelt en er ook graag zo probeert uit te zien, brak vier wereldrecords bij de disciplines squat, bench en deadlift, plus daarbovenop nog eens een totaalrecord voor vrouwen in die gewichtsklasse. De trotse Gregory bedankte na afloop van de competitie de US Powerlifting Federation, omdat zij hadden meegeholpen om hem mee te laten doen in de vrouwencompetitie.

Helaas was diezelfde federatie niet zo blij toen na de dopingcontrole bleek dat Gregory tóch, totaal onverwacht, een man bleek! "Aangezien de deelnemer meerdere records brak, was deze verplicht om een dopingtest te ondergaan. Hieruit bleek dat de deelnemer een man was die met een transitie richting een vrouw bezig was", aldus een vertegenwoordiger van de US Powerlifting Federation.

"Onze scheiding van geslachten tijdens de competitie zijn gebaseerd op fysieke kenmerken en niet zozeer op identificatie. Aangezien de geslachtsclassificatie van de deelnemer volgens onze regels niet vrouwelijk is, kunnen er geen vrouwelijke records door deze deelnemer worden verbroken", gaan ze nog even verder.

Samurai Showdown komt eind juni uit

Samurai Showdown komt op 25 juni uit voor PS4 en Xbox One uit. Dat heeft ontwikkelaar SNK aangekondigd. Switch- en PC-versies komen pas eind dit jaar uit. Samurai Showdown is een relatief bekende vechtgame-serie die al sinds 1993 loopt. Het laatste deel kwam echter alweer tien jaar geleden uit, dus het was hoog tijd voor een update.

Bekijk een introductie op dit nieuwe deel hieronder.

Wanking Simulator is rukgame

Simulatiegames zijn er in alle soorten en maten. De een wat serieuzer dan de ander. Wanking Simulator valt duidelijk in die laatste categorie, maar of de ontwikkelaar zich daar iets van aantrekt?

In Wanking Simulator speel je als Winston Gay en moet je je woonplaats Gay Bay eens flink te grazen nemen. Hiervoor maak je gebruik van een schep, een honkbalknuppel en natuurlijk je eigen tampeloeres. Vervolgens is het de bedoeling om flink te handkarren op alle chaos die je veroorzaakt, voordat je opgepakt wordt door de politie. Wij hadden het ook niet kunnen verzinnen …

Of Wanking Simulator een bevredigende game wordt, vragen we ons ten zeerste af. Onze aandacht heeft het in ieder geval wel al getrokken. De game komt op 20 november op Steam

VR-game Moss krijgt gratis extra content

Moss, een VR avontuur-spel met een muis is de hoofdrol, krijgt een nieuw hoofdstuk genaamd 'Twilight Garden'. Het introduceert nieuwe gebieden, uitdagingen en een stukje verhaal. De update is al vanaf 21 mei verkrijgbaar op de Oculus Quest. PlayStation VR, Oculus Rift, HTC Vive, en Windows Mixed Reality krijgen deze gratis update ergens in juni.

In Moss speel je als Quill, een muis met een zwaard die op reis gaat om zijn oom te redden. Je verkent maquette-achtige gebieden en vecht onderweg tegen monsters. Je bent als speler zelf aanwezig als een soort geest in het spel en je kunt omgevingen manipuleren om Quill op weg te helpen. De game kreeg goede recensies toen het vorig jaar uitkwam.

WWE 2K-ontwikkelaar worstelt met zichzelf

Yuke’s, de Japanse ontwikkelaar achter de door 2K Games uitgegeven gameserie WWE 2K, is bezig met een nieuwe worstelgame. Dit vooral om zichzelf uit te dagen om de kwaliteit hoog te houden.

WWE 2K heeft namelijk vrijwel geen concurrentie en is zodoende de grootste worstelgame op de markt. En dat maakt lui, volgens Yuke’s CEO Hiromu Furuta. "Toen we nog concurrenten hadden in het worstelgenre, werden we door hen gemotiveerd om nog betere games te maken. De afwezigheid van tegenstanders op de markt is helemaal niet gezond." De oplossing lag voor de hand: ga met jezelf concurreren.

Hoe Yuke’s precies de concurrentie met zichzelf aan wil gaan, is nog niet bekend. De nieuwe game bevindt zich nog in het beginstadium. Bovendien is het nog maar zeer de vraag of ze voor het uitgeven kunnen aankloppen bij uitgever 2K Games, waarvoor ze ook de WWE 2K-serie blijven voortzetten.

WWE 2K19 - Hell in a Cell (Foto: 2K Games)

Dumoulin verliest vier minuten in Giro na valpartij, Carapaz wint vierde rit

De vierde rit in de Giro heeft voor een zware ravage gezorgd. Een massale valpartij op 6 km van de streep zorgde ervoor dat verschillende klassementsmannen een streep konden zetten door een goed eindklassement. Tom Dumoulin verloor meer dan vier minuten. De rit werd gewonnen door de Ecuadoraan Richard Carapaz voor Caleb Ewan. Primoz Roglic zat mee in de eerste groep en verstevigde daarmee zijn leiderstrui in de Ronde van Italië.

De rit kende een traditionele verloop. Lange tijd reden er drie Italianen vooruit. In het peloton was er genoeg controle van de sprintersploegen ondanks de lastige slothelling aan de streep. De vluchters werden dan ook vroeg teruggepakt, waarna de finale kon gaan beginnen.

Tot zes kilometer voor de streep was er niks aan de hand voor het peloton, maar toen begon de ellende. Salvatore Puccio was niet aan het opletten en bij het achterom kijken veroorzaakte de Italiaan een grote valpartij. Een vijftiental kan door, de rest van het peloton was betrokken bij de valpartij of moesten in de achtervolging omdat ze werden opgehouden bij de valpartij.

De groep van vijftien renners bestond voornamelijk uit sprinters en een aantal ploeggenoten van die renners, maar ook Primoz Roglic was mee. De leider in het algemeen klassement was samen met Carapaz als enige mee van de klassementsmannen, al had Carapaz maandag driekwart minuut verloren.

Roglic bleef achterin in de groep zitten en bemoeide zich niet mee met het koersverloop. Het was vooral de sprintersploegen die het tempo hoog hielden, alleen op de slothelling moesten ze daar de prijs voor betalen. Carapaz sprong weg en niemand kon reageren. Nadat het afvlakte naar de finish zette Ewan zijn sprint in, alleen kwam de rappe Australiër net te kort voor de ritzege.

In de achtergrond wisten Simon Yates, Miguel Angel Lopzez, Bauke Mollema en Vicenzo Nibali nog enigszins de schade te beperken door op achttien seconden te finishen van de winnaar Carapaz.

77 dierenactivisten aangehouden en weer vrijgelaten

De politie heeft maandagavond 77 verdachten aangehouden naar aanleiding van de demonstratie bij een varkenshouderij aan de Brede Heide in Boxtel. Het gaat om 76 dierenactivisten en 1 tegendemonstrant. De demonstranten werden aangehouden voor het niet kunnen of willen tonen van hun identiteitspapieren (12) en lokaalvredebreuk (64).

Allen werden dinsdagmiddag weer vrijgelaten met een dagvaarding op zak om in augustus voor de politierechter te verschijnen. 

De actievoerders komen deels uit Nederland, maar ook uit diverse Europese landen zoals Engeland, Polen, Duitsland, Tsjechië, Griekenland, Finland, Noorwegen en Zweden. Alle aangehouden verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. Daarnaast is van de overige demonstranten de identiteit vastgelegd zodat het OM kan overgaan tot passende maatregelen. De tegendemonstrant werd aangehouden voor het vernielen van een politievoertuig.

De recherche is een onderzoek gestart naar de vernieling van de toegangsdeur van een stal en naar de vernieling en brandstichting van enkele auto’s van dierenactivisten. De actievoerders beroepen zich nagenoeg allen op hun zwijgrecht en een groot aantal wil zich niet identificeren, dat maakt het recherchewerk gecompliceerd. Er zijn enkele tientallen rechercheurs alsmede een aantal Officieren van Justitie betrokken bij de afhandeling van de aanhoudingen en de aanvullende onderzoeken. Daarbij is ook beeldmateriaal veiliggesteld dat door de activisten en tegendemonstranten online is gezet.

Maandagmiddag kwam kort voor 13.00 uur een melding binnen dat een grote groep dierenactivisten een varkenshouderij was binnengedrongen en zou bezetten. Later op de dag kwamen ook tegendemonstranten naar de locatie om hun ongenoegen te uiten. Gemeente, OM en politie hebben een constructieve oplossing gezocht om de bezetting te beëindigen. Belangrijke voorwaarde daarbij was dat de risico’s voor welzijn van mens en dier beperkt bleven.

Daarnaast zouden de activisten die verdacht worden van strafbare feiten, aangehouden, dan wel geverbaliseerd worden. Vanzelfsprekend bleef het uitgangspunt dat het onacceptabel is dat mensen binnendringen bij burgers en een bedrijf bezet houden.

Rockstar koopt artstudio van Starbreeze over

Rockstar heeft de Indiase artstudio Dhruva Interactive overgekocht van ontwikkelaar Starbreeze. Laatstgenoemde heeft de studio eind 2016 pas in bezit gekregen, maar verkeert in zulk financieel zwaar weer dat ze genoodzaakt zijn om delen van hun organisatie te verkopen.

Dhruva Interactive is de oudste Indiase studio en heeft onder meer meegewerkt aan Forza Horizon 4 Insomniacs Spider-Man, Payday 2 en Days Gone. Zodra de studio klaar is met de huidige werkzaamheden, zal het team van zo’n driehonderd man toegevoegd worden aan Rockstar India. Deze Rockstar-vestiging heeft zelf ook al vijfhonderd mensen in dienst.

Forza Horizon 4 #3

Morgennacht Nintendo Direct voor Super Mario Maker 2

Precies om 12 uur in de nacht van woensdag op donderdag zendt Nintendo een speciale Direct uit tjokvol informatie over Super Mario Maker 2. Deze Nintendo Direct zal grofweg vijftien minuten duren. Dit heeft Nintendo op Twitter bekendgemaakt.

Super Mario Maker 2 is afgelopen februari aangekondigd in dezelfde Direct waarin ook de remake van The Legend of Zelda: Link’s Awakening werd gepresenteerd. Morgennacht komen we meer te weten over Super Mario Maker 2, die op 28 juni uitkomt voor Nintendo Switch.

World of Warcraft terug naar beginselen in augustus

Blizzard maakt bekend dat World of Warcraft Classic vanaf 27 augustus beschikbaar is. Deze versie van World of Warcraft gaat terug naar de beginselen en bevat enkel de basis: geen uitbreidingen.

Spelers van World of Warcraft met een actief lidmaatschap krijgen automatisch toegang tot Classic. De character creator is al vanaf 13 augustus beschikbaar, zodat je de 27ste meteen aan de slag kan. Ook krijgen spelers drie kansen om mee te werken aan een stresstest, een manier om te testen of de servers van Blizzard de drukte aankunnen. Deze vinden plaats op 22 en 23 mei, 19 en 20 juni en als laatste 18 en 19 juli.

Salvini nodigt Wilders uit in Milaan

Op zaterdag 18 mei zal Geert Wilders samen met onder meer Marine Le Pen en Matteo Salvini in het kader van de Europese verkiezingen aanwezig zijn en spreken tijdens een openbare bijeenkomst op het historische Piazza del Duomo in Milaan.

Op uitnodiging van de Italiaanse partijleider van Lega komen zaterdagmiddag in totaal zo’n 12 eurosceptische partijen samen in de strijd tegen de oprukkende Europese superstaat en de massamigratie.

Geert Wilders: "Geweldig om met deze helden in Milaan te spreken en samen te werken tegen de komst van een EU-superstaat en op te komen voor onze eigen mensen, onze veiligheid en onze vrijheid. Samenwerken met deze partijen in het Europees Parlement is van ontzettend groot belang voor het behoud van de onze nationale soevereiniteit en het beperken van de immigratie."

Eigen bloedmonsters bewerkt: jaar cel geëist

Niet een, maar twee keer ging ze in de fout. Een voormalig medewerkster van het gerechtelijk laboratorium deed water bij haar eigen bloedmonster, in de hoop dat niet ontdekt zou worden dat ze dronken in de auto had gereden. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 12 maanden cel waarvan 4 voorwaardelijk voor rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs, het onbruikbaar maken van bewijsmateriaal en het inbrengen van valse rapporten in een strafzaak. Ook zou ze als het aan het OM ligt een periode haar beroep niet meer mogen uitvoeren en geen auto meer mogen rijden.

De vrouw werd in oktober 2016 en februari 2017 aangehouden met respectievelijk vier en vijf keer te veel alcohol in haar bloed. Aldus de ademtest. Beide keren vroeg de verdachte om een contra-expertise en werd voor dat doel bloed afgenomen.

Toen de contra-expertises werden ingebracht in de inmiddels samengevoegde strafzaken, rook de officier van justitie onraad. Beide bloedanalyses gaven namelijk aan dat verdachte niet te veel had gedronken. De Rijksrecherche werd gevraagd om dit verder te onderzoeken. Het kon toch niet waar zijn dat de ademtest tot twee keer toe had gefaald?

Water toegevoegd
Bij de eerste keer had verdachte onderweg naar het bureau al tegen de agent verteld dat ze bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werkte. "Misschien moet ik wel mijn eigen bloedmonsters onderzoeken," grapte ze. Nu bleek uit onderzoek dat die gedachte haar kennelijk niet meer had losgelaten.

Al in het weekend na haar aanhouding ging ze op zaterdagmiddag naar haar werk, zonder dat ze daar op dat moment iets te zoeken had. Bij collega's en oude studievrienden had ze al onopvallend navraag gedaan waar de bloedmonsters bewaard werden (ze werkte zelf niet op die afdeling) en hoe je alcoholwaardes zou kunnen manipuleren. Na lang zoeken vond ze haar eigen buisje, deed er wat water bij en zette het toen weer terug.

Tweede buisje
"Ik wilde niet dat iemand te weten zou komen van mijn alcoholproblemen," verklaarde ze haar handelen dinsdag voor de rechter. Toen ze een aantal maanden later opnieuw werd gepakt met alcohol op, en ditmaal ook zonder rijbewijs, besloot ze de truc te herhalen. Ze wist nu waar ze moest zoeken en voegde opnieuw wat druppels water toe aan haar bloedbuisje.

Wat ze niet had gevonden, was het tweede buisje bloed waarvan ze wist dat het er was. Dat is later in het Rijksrecherche-onderzoek bekeken en die alcoholwaardes bleken beter te passen bij de resultaten van de ademtest. Ook bleek bij de tweede keer dat het gemanipuleerde buisje zwaarder was dan toen het binnenkwam bij het NFI. En de standaard verhouding conserveermiddel in het buisje bleek af te wijken.

Ernstige schade
De officier van justitie neemt het de verdachte om te beginnen zeer kwalijk dat ze is gaan rijden met zulke destructieve hoeveelheden alcohol op. "Het mag een wonder heten dat ze beide keren tegen de lamp is gelopen, zonder dat er een ongeluk was gebeurd. Zeker omdat ze de eerste keer ook nog eens haar dochtertje bij zich had in de auto."

Verder heeft verdachte met haar handelen de reputatie van haar werkgever, waar ze naar eigen zeggen "met veel liefde en respect" elf jaar had gewerkt, ernstig in gevaar gebracht. "Mevrouw heeft niet alleen bedacht dat zij de bloedmonsters zou kunnen manipuleren, ze heeft het ook nog eens gedaan. Terwijl ze wist dat er als ambtenaar van het NFI geen enkele twijfel over je functioneren mag bestaan."

Besloten door te gaan
"Het is duidelijk dat, als je zo flagrant over de schreef gaat, dat niet alleen volgen heeft voor jezelf, maar ook voor je werkgever." Volgens de officier van justitie waren er al die maanden vele momenten waarop verdachte op haar schreden had kunnen terugkeren.

Ze had kunnen vertellen wat ze had gedaan, de gevolgen waren dan aanzienlijk minder erg geweest. Maar ze is tot het uiterste gegaan door de valse rapporten zelfs in te dienen in haar strafzaak. "Kennelijk heeft ze toch keer op keer besloten om door te gaan."

Assen baalt van GP Nederland in Zandvoort: "Gekozen voor traditie"

De Grand Prix van Nederland komt volgend jaar na 35 jaar weer terug, zoals verwacht op het circuit waar de Nederlandse GP altijd werd verreden: Zandvoort. Het TT Circuit Assen wilde de F1 ook graag binnenhengelen, maar wat er al lang aan zat te komen werd dinsdag dus bevestigd: dat plan mislukte.

Voorzitter Jos Vaessen van The Dutch Grand Prix Foundation, de club achter de F1-hoop in Assen, feliciteerde Zandvoort, maar reageerde ook ietwat zuur. "Het is een emotionele keuze geworden, de FOM heeft duidelijk gekozen voor traditie", aldus Vaessen. "Ze hebben die keuze gemaakt, ondanks dat er enorm veel geld in gepompt moet worden."

Vaessen benadrukt dat een financiële injectie in Assen niet nodig was geweest. "Maar goed, het zij zo. Als het allemaal lukt heeft Nederland er in elk geval een mooi, tweede internationaal circuit bij", klinkt het een tikkeltje gefrustreerd. Nederland heeft immers al jarenlang twee mooie, internationale circuits, met door de jaren heen diverse grote evenementen: de MotoGP, ChampCar Series en World Superbikes (Assen) alsmede de DTM, F3 Masters en A1GP (Zandvoort).

In Assen blijft men wel bezig met de voorbereidingen, mocht de F1 toch ooit de weg naar Drenthe vinden. Half april heeft Vaessen voor het laatst contact gehad met de FOM, waarbij men liet weten goede hoop te hebben met Zandvoort rond te komen. "Wij zouden in beeld komen als het dreigde te mislukken en sindsdien hebben wij geen bericht meer gehad."

Volgens Vaessen is het verder jammer dat 'de Kathedraal van de Motorsport' nooit echt kandidaat is geweest, Zandvoort stond altijd op nummer één. "Wij waren er klaar voor geweest, inclusief de harde toezegging van de investeerder, maar het is niet anders. We zullen volgend jaar wel zien hoe het in Zandvoort gaat, als het toch tot grote problemen blijkt te leiden zien we in 2020 wel hoe het verder gaat met de Nederlandse Grand Prix."

Gewapende overval op een geldtransport

Vanmorgen is omstreeks 09:00 uur een gewapende overval gepleegd op een geldloper. Dit gebeurde op het Parijsplein in Den Haag. Bij de overval zijn geen gewonden gevallen.

De gewapende overvaller heeft geld meegenomen en is vervolgens in een klaarstaande zwarte BMW 3-serie gestapt. De politie is op zoek naar twee verdachten en beiden zijn gekleed in het zwart. De ene verdachte heeft een smal postuur en is licht getint en de andere verdachte heeft een groot postuur.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook vraagt de politie om beeldmateriaal. Dat kan via deze link geupload worden. 

Dullaert: 'mazeleninenting verplichten is onontkoombaar'

De lage vaccinatiegraad tegen de mazelen zorgt ervoor dat Nederland lager scoort op een internationale kinderrechten-index. Nederland handhaaft zich wel op de zesde plaats van de KidsRights Index, een internationale graadmeter voor hoe het gesteld is met de rechten van het kind. De lijst wordt vandaag gepresenteerd door de organisatie KidsRights en de Erasmus Universiteit

In de afgelopen jaren zakte de vaccinatiegraad in ons land tot 92,9 procent en dat is ruim onder de volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kritieke grens van 95 procent. Omdat Nederland gebonden is aan het VN-Kinderrechtenverdrag, zal er voor het vijfde jaar op rij een schriftelijke verantwoording afgelegd moeten worden over de lage vaccinatiegraad.

'Inenting verplichten'
'Op basis van de vaccinatiegraad lijkt het mij onontkoombaar de mazeleninenting te verplichten om een uitbraak te voorkomen. Het kan niet zo zijn dat niet-ingeënte kinderen anderen in gevaar brengen', zegt de voorzitter van Kidsrights en voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert.

Hoewel Nederland zich handhaaft op de zesde plaats in de lijst, is de score wel lager dan vorig jaar. Naast de vaccinatiegraad is armoede nog steeds een probleem. In Nederland leven zo'n 280.000 kinderen onder de armoedegrens.

KidsRights Index
De top vijf van de KidsRights Index bestaat uit IJsland (nummer 1), Portugal, Zwitserland, Finland en Duitsland. De landen waar het het slechtst gesteld is met de kinderrechten zijn de Centraal-Afrikaanse Republiek, Equatoriaal-Guinea, Tsjaad, Sierra Leone en hekkensluiter Afghanistan.

Foto ter illustratie: Pixabay
Foto ter illustratie: Pixabay

Verstappen blij met Zandvoort: "Een iconische track"

Met de komst van de Grand Prix van Nederland op de Formule 1-kalender heeft Max Verstappen een heuse thuiswedstrijd, een luxe die niet alle coureurs kennen. De jonge Nederlander is blij dat het Formule 1-circus neerstrijkt op het circuit in de duinen.

"Zandvoort is een iconische track, ik vind het een beetje vergelijkbaar met Suzuka in Japan omdat het ontworpen is door dezelfde designer", zo vertelt Verstappen op de site van zijn werkgever Red Bull. De jonge Nederlander is op dit moment in het bezit van het ronderecord in Zandvoort en hij verwacht dat het volgend jaar flink verbeterd zal worden. 

De door coureurs geroemde bocht 'Het Scheivlak' is ook voor Verstappen een bijzonder element aan het circuit in Zandvoort. "Mooi om die bocht met een F1 auto te rijden. Je kan er heel hard doorheen, maar verliest even de downforce - omdat de track omhoog gaat- maar daar word je daarna plots weer ingezogen."

Verstappen blij met Zandvoort: "Een iconische track" (Pro Shots / Nico Brekelmans)
Verstappen blij met Zandvoort: "Een iconische track" (Pro Shots / Nico Brekelmans)

Inval bij grondverwerkingsbedrijf om gesjoemel

De politie doorzoekt vandaag vier locaties van afval- en grondbewerkingsbedrijf Vink in de provincie Gelderland en haalt ook administratie op bij een boekhouder en twee automatiseringsbedrijven. Het bedrijf wordt verdacht van gesjoemel met (vervuilde) grond. De grond is op meerdere locaties in Nederland toegepast. Het bedrijf is voor de doorzoekingen tijdelijk stil gelegd.

Het bedrijf heeft meerdere ondernemingen op vier locaties in de provincie Gelderland. Ze nemen onder meer vervuilde grond in, reinigen die grond, mengen de grond en passen de grond weer toe op locaties. De bedrijven hebben de hele keten van inname van vervuilde grond tot aan de vrijgave van de gereinigde grond voor toepassing in handen.

Vermoedelijke modus operandi
De bedrijven worden ervan verdacht dat zij tussen 2012 en 2016 grond hebben ingenomen die zij niet mochten innemen. Dit omdat de grond afkomstig was van saneringslocaties die vervuild waren met te hoge waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën. De bedrijven in Gelderland konden deze grond niet op juiste wijze zelf reinigen.

Daarnaast zouden de bedrijven vervuilde grond die ze wel mochten innemen niet op juiste wijze hebben gereinigd voor die weer werd toegepast. Om hoeveel grond het gaat is onderwerp van onderzoek, maar de schatting is dat het gaat om enkele duizenden vrachtwagens. Er is door het vermoedelijke gesjoemel grond toegepast waarvan de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Dat is onwenselijk.

Verdenkingen
De verdenkingen zijn handelen in strijd met de omgevingsvergunning, valsheid in geschrifte, overtreding van wet bodembescherming en van de wet milieubeheer. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart in het najaar van 2018, naar aanleiding van rapporten van de omgevingsdienst.

Wetten om bodemverontreiniging te voorkomen
De wet bodembescherming is er om de bodemkwaliteit te beschermen. In de wet zijn voorschriften opgenomen om milieuschade en milieuverontreiniging te voorkomen. Partijen grond met daarin verschillende waarden van vervuiling mogen niet samengevoegd worden. Als je namelijk telkens schone grond met vervuilde grond mengt, hou je uiteindelijk geen schone grond meer over.

Ouders en zus proberen arrestatie te verhinderen

Bij een woning in de Tilburgse wijk Groenewoud gingen de ouders en een zus van de verdachte zich dinsdagochtend 14 mei bemoeien met zijn aanhouding. Agenten moesten pepperspray en hun wapenstokken gebruiken om de 22-jarige Tilburger aan te kunnen houden.

Meerdere agenten gingen rond 6.00 uur naar het huis van de verdachte toe. Hij moest op last van de Officier van Justitie buiten heterdaad worden aangehouden op verdenking van bedreiging, stalking en mishandeling.

Toen de voordeur open ging werd er meteen richting de dienders gescholden. Ook blokkeerden de ouders van de Tilburger de omgang van de woning. Daarbij beledigden ze agenten en begonnen ze te duwen. Ook een zus bemoeide zich met de aanhouding. De moeder kreeg uiteindelijk een aantal klappen met de wapenstok.

Ook de verdachte ging in verzet bij zijn aanhouding en kreeg daardoor een aantal klappen met de wapenstok. Uiteindelijk moest er ook pepperspray tegen hem gebruikt worden waarna hij overgebracht kon worden naar het politiebureau.

Spektakel op het circuit van Zandvoort

Vandaag werd bekend dat het Formule 1-circus weer terugkeert op het circuit van Zandvoort. De racebaan in de duinen was in het verleden al het decor van de hoogte raceklasse maar ook van tal van andere bijzondere races, zoals het onvolprezen achteruitrijden van 'Ter land ter zee en in de lucht'. Een simpel concept, achteruitrijden, maar het bleek zoveel lastiger dan het klonk:

'Vliegtaks per 1 januari 2021'

Het kabinet wil per 1 januari 2021 een vliegbelasting invoeren. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een Europese belasting op luchtvaart. Voor het geval een Europese vliegbelasting te lang op zich laat wachten is een wetsvoorstel voor een nationale vliegbelasting uitgewerkt van 7 euro per vertrekkende passagier, dat vandaag via het Kabinet van de Koning aan de Tweede Kamer is gestuurd. Transferpassagiers worden uitgezonderd.

Het gaat om een tarief dat bij het Belastingplan 2021 nog precies wordt vastgesteld omdat het wordt gecorrigeerd voor de inflatie. Naar verwachting zal het tarief als gevolg hiervan onder de 7,5 euro blijven. Ook komt er een vliegbelasting voor vrachtverkeer, waarbij geldt dat vliegtuigen die minder geluid produceren minder worden belast. Het tarief is 3,85 euro per ton vracht voor de meest lawaaiige vliegtuigen en 1,925 euro per ton vracht voor de lagere geluidsklassen. Dit tarief wordt geheven op basis van het gewicht van het vliegtuig.

Het kabinet wil, zoals in het Regeerakkoord is vastgelegd, de belastingen vergroenen en de luchtvaartsector verduurzamen. Momenteel wordt het internationale vliegverkeer niet belast met accijns of btw. Staatssecretaris Snel van Financiën: “Internationaal vliegen wordt in tegenstelling tot de auto, bus of trein op geen enkele manier belast. Dit is een belangrijke reden om een vliegbelasting in te voeren. Dit draagt ook bij aan het verkleinen van de prijsverschillen tussen vliegtickets en bijvoorbeeld treintickets. In veel landen om ons heen is er al wel een vliegbelasting en we zoeken dan ook als eerste de Europese samenwerking op.”

Het kabinet zet volop in op Europese afspraken over belastingen op luchtvaart in het kader van de gestelde klimaatdoelen en wegens een gelijk speelveld. In juni organiseert Nederland een internationale conferentie voor de introductie van een dergelijke belasting en over CO2-beprijzing. Daarbij wordt ook gekeken naar de haalbaarheid van een Europese heffing op kerosine.

Voor het geval Europese afspraken onvoldoende opleveren is het wetsvoorstel voor een nationale vliegbelasting uitgewerkt. Bij de vormgeving van het wetsvoorstel is de opbrengst van 200 miljoen euro uit het Regeerakkoord leidend geweest.

Het voorstel voorkomt mogelijke nadelige gevolgen voor de hub-functie en het internationale netwerk van verbindingen van Schiphol. Bovendien sluit een belasting per passagier aan bij de belastingen op luchtvaart van andere Europese landen, wat Europese coördinatie ten goede komt. Het voorstel maakt deel uit van de maatregelen van het kabinet om milieuvervuilend gedrag door consumenten en bedrijven te beprijzen.

Het wetsvoorstel vliegbelasting treedt na de behandeling in de Tweede en Eerste Kamer in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. Dit geeft de nodige flexibiliteit. Als in 2019 of 2020 blijkt dat er Europese afspraken komen, is het mogelijk om het wetsvoorstel voor een nationale vliegbelasting niet in werking te laten treden.

Politie rukte 4.600 keer uit voor incident met asielzoekers

De politie rukte in 2018 4.600 keer uit voor een incident waarbij een asielzoeker betrokken was. Dat blijkt uit de Rapportage Vreemdelingenketen die staatssecretaris Mark Harbers aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Volgens het rapport gaat het daarbij om asielzoekers, die in deze periode –geheel of gedeeltelijk- in een COA-locatie verbleven. Een door de politie geregistreerd incident kan een of meerdere asielzoekers betreffen, eenzelfde asielzoeker kan ook bij meerdere incidenten betrokken zijn.

Verder lezen we dat van de 4.600 incidenten die de politie in 2018 heeft geregistreerd door het OM is nagegaan hoeveel daarvan in behandeling zijn genomen en op welke wijze deze zijn afgedaan. Voor wat betreft strafbare feiten geldt dat het onmogelijk is alle meldingen en aangiften bij de politie te laten uitmonden in een vervolging of een veroordeling. De strafrechtketen is ingericht als een selectieve keten waarin vele beslismomenten van invloed zijn op de uitkomst. In iedere stap van het proces worden afgewogen keuzes gemaakt, bijvoorbeeld of de melding of aangifte een strafbaar feit betreft, of er voldoende bewijs is om een vervolging in te stellen, of er een dader bekend is, toepassing van het opportuniteitsbeginsel (ernst van strafbare feit, te verwachten effect van straf of maatregelen, capaciteit) en snelheid van rechtspleging (politietransactie, ZSM, OM-afdoening).

Het betreft 1.710 unieke personen die worden verdacht van het plegen van in totaal 2.610 misdrijven. Het gaat in bijna driekwart (72%) van de 2.610 feiten om eenvoudige diefstal en dan vooral (50%) om winkeldiefstal. Voor het overige komen eenvoudige mishandeling, vernieling, bedreiging, belediging en huisvredebreuk meer dan incidenteel voor. De strafbare feiten zijn door het OM in de meeste gevallen (78%) afgedaan met een dagvaarding en 8% van de verdachten krijgt te maken met een transactie, strafbeschikking of voorwaardelijk sepot.

Van 12% wordt de zaak onvoorwaardelijk geseponeerd. In 3% is de zaak afgedaan op andere gronden of nog niet afgedaan. Een deel van de gedagvaarde zaken is inmiddels door de rechter in eerste aanleg afgedaan: 93% van de berechte verdachten is schuldig bevonden; 5% is vrijgesproken of ontslagen van rechtsvervolging. In 2% van de gevallen heeft de rechter de dagvaarding nietig verklaard of gevoegd met een andere zaak. Bijna de helft van de verdachten bij de politie en het OM zijn afkomstig uit Algerije en Marokko. Op afstand volgen onderdanen uit Libië en Tunesië.

  Top tien misdrijven aantal
1 Winkeldiefstal 2.030
2 Zakkenrollerij/tassenrollerij 250
3 Eenvoudige mishandeling 250
4 Bedreiging  240
5 Vernieling overige objecten  200
6 Overige (eenvoudige) diefstal  180
7 Heling  160
8 Gekwalificeerde diefstal in/uit  120
9 Diefstal fiets   90
10 Belediging  80
  overig  1000
  totaaal  4.600

Rico Verhoeven eist gevecht met Badr Hari

Een gevecht met Badr Hari in december of 'anders verleng ik mijn contract bij Glory niet', het zijn duidelijke woorden uit de mond van kickbokser Rico Verhoeven.

Nu Badr Hari, ondanks een dopingschorsing van negentien maanden, voor drie jaar heeft bijgetekend bij kickboksorganisatie Glory, wil zijn grote rivaal Rico Verhoeven een rematch, schrijft het AD. Een eerdere vechtpartij tussen de twee eindigde in een deceptie toen Hari aan het begin van de tweede ronde moest opgeven door een blessure aan zijn elleboog.

In de kickbokswereld wordt al lang uitgekeken naar de rematch tussen de twee giganten. Het gevecht in een tot boksring omgebouwde Arena kwam er eind vorig jaar niet. Waarschijnlijk omdat Hari toen al (heimelijk) geschorst was wegens het gebruik van verboden middelen

In december zit de schorsing van Badr erop en wat Verhoeven betreft stappen de twee dan meteen de ring in. Pas als dat gevecht gepland is wil Rico Verhoeven bijtekenen bij Glory.

 
 
 

Ridouan Taghi zet Peter R. de Vries op dodenlijst

Ridouan Taghi heeft volgens Peter R. de Vries een huurmoordenaar ingehuurd om hem om te leggen. Dat maakte De Vries zojuist bekend op Twitter. Volgens de misdaadjournalist zou hij op de dodenlijst zijn gezet vanwege zijn kritische uitspraken over hem.

Taghi is al maanden spoorloos, ondanks dat er tientallen rechercheurs achter hem aan zitten. Er is een beloning van honderdduizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn aanhouding. 

Ridouan Taghi zet Peter R. de Vries op dodenlijst (Foto: Politie)
Ridouan Taghi zet Peter R. de Vries op dodenlijst (Foto: Politie)

Formule 1 in 2020 definitief terug op Zandvoort

We wisten het eigenlijk al maar nu is het officieel, de Formule 1 keert volgend jaar terug op Zandvoort. 

Dat maakte de grote baas van de FOM, Chase Carey, zojuist bekend tijdens een persconferentie op het circuit in de duinen. Bij die persconferentie was ook hoofdsponsor Heineken aanwezig. De GP zal dan ook door het leven gaan als 'Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix'. 

Het contract duurt in eerst instantie drie jaar. 

Nu de organisatie er in geslaagd is de wedstijd naar ons kikkerlandje te halen, een waar huzarenstukje, begint een tweede minstens even grote uitdaging. Verspreid over drie dagen worden 250.000 bezoekers verwacht op het circuit. De logistiek die daarmee gepaard gaat wordt een helse klus.

Daar komt nog bovenop dat er diverse aanpassingen aan het circuit gedaan moeten worden. Ook het pitscomplex moet uitgebreid worden.

Maar eerst wordt er feest gevierd op het circuitpark. 35 jaar nadat Niki Lauda de laatste GP van Nederland won keert de Formule 1 terug naar de Noord-Hollandse duinen. 

Update 11:40 uur:
De persconferentie is inmiddels voorbij. Enkele opvallende punten waren dat bezoekers 'totale vrijheid' krijgen bij het vervoer. Ook werd bekend dat de Start-finishlijn wordt verplaatst richting de Tarzanbocht.  Wordt de Gerlachbocht vergroot, de Hugenholzbocht verbreed en de Hans Ernez bocht 'iets minder kort' gemaakt. De laatste bocht van het circuit, de Arie Luyendijkbocht wordt aangepast naar een kombocht waardoor de coureurs daar volgas doorheen kunnen.

Op het Paddock worden ook aanpassingen verricht. Zo komen er drie extra hospitalityunits en worden de pitboxen acht meter dieper gemaakt. 

In totaal verwacht de organisatie 200.000 bezoekers te verwelkomen.

Formule 1 in 2020 definitief terug op Zandvoort (WikiCommons/Otto Karikoski
Formule 1 in 2020 definitief terug op Zandvoort (WikiCommons/Otto Karikoski)

Man opgepakt die bejaarde in meterkast opsloot

De politie heeft vanmogen een 43-jarige inwoner van Coevorden aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige woningoverval op een 82-jarige inwoonster van De Krim.

De bejaarde vrouw werd op maandagavond 10 december 2018 overvallen door twee mannen in haar woning aan de Kikkerveldweg. Hierbij werd de vrouw door de mannen opgesloten in haar meterkast. Pas 15 uur later werd de vrouw uit haar benarde situatie bevrijd door twee ongeruste vriendinnen. De overvallers gingen er uiteindelijk met o.a. haar zitmaaier vandoor.

Aan deze wrede overval werd meerdere malen uitvoerig aandacht besteed in de opsporingsprogramma’s Opsporing Verzocht en Onder de Loep (RTV Oost). Dit leverde tientallen tips op. Mede hierdoor kon de vanmorgen aangehouden verdachte worden opgespoord. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Te bezopen om te kunnen blazen

Agenten hebben maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 51-jarige alcomobilist uit Rotterdam. Bij de politie kwamen 's avonds verschillende meldingen binnen vanaf onder meer de Gordelweg en het Schieplein dat hij onder invloed achter het stuur zat en in slaap was gevallen.

Agenten zagen de automobilist ‘rijden’ op de Erasmusbrug. Zijn auto slingerde hevig en de man kon zijn voertuig nauwelijks op de weg houden. Bij het Wilhelminaplein controleerden agenten de Rotterdammer. De man kon nauwelijks zijn voertuig uitkomen en op zijn benen staan was een hele opgave.

De bestuurder was dermate onder invloed dat hij niet in staat was een blaastest te doen. Daarom nam de politiearts bloed af. Het alcoholpromillage is dus nu nog niet bekend maar de speekseltest bij de man reageerde ook positief op cocaïne en opiaten. Genoeg reden dus voor invordering van het rijbewijs.

Giro: Etappe 4 - Lange rit, finale met potentie

Allemaal gedoe gisteren: Sho Hatsuyama reed ellenlang alleen op kop, daarna kwamen de waaiers niet. In de sprint won Elia Viviani, tot hij niet meer won: hij maakte een zwieper, werd na afloop gedeklasseerd en Fernando Gaviria pakte zo ineens de winst.

Op het FOK!forum vinden we de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier weer, pak hem er maar bij en neem de tijd. Zoals je ziet passeren we weer de nodige fraaie dorpjes en komen we langs het circuit van Vallelunga, om vervolgens koers te zetten naar Frascati voor de finish.

De finale van deze maar liefst 235 kilometer lange rit heeft de potentie om interessant te worden: de wegen zijn lastig, het is bochtig en het gaat redelijk op en neer. Mogelijk pittig voor de pure sprinters dus, misschien zelfs een kans voor vluchters om de gapende muil van het peloton voor te blijven.

Om kwart over elf stappen de renners op, een kwartier later wordt het startsein gegeven. Jeroen en Karsten verwelkomen ons even na één uur op Eurosport, de finale wordt weer grofweg vanaf kwart voor vijf verwacht, met de finish ergens tussen vijf en half zes.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Tijdelijke parkeerplaatsen Maastricht Aachen Airport mogen voorlopig blijven

De rechtbank heeft geoordeeld dat het tijdelijk gebruik van grond bij luchthaven Maastricht Aachen Airport die oorspronkelijk als bedrijventerrein bestemd was, voorlopig in gebruik mag blijven als parkeerplaats.

Onderzoek naar gevolgen voor waterkwaliteit
De voorzieningenrechter stelt voorlopig oordelend vast dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beek heeft verzuimd onderzoek te doen naar de gevolgen van het parkeren van 2.500 auto’s op de kwaliteit van het grondwater. Dat onderzoek moet het college nog (laten) doen. Aan de onderzoeksresultaten moet het college vervolgens die gevolgen verbinden die voor bescherming van de waterkwaliteit nodig zijn.

Toch ziet de rechter geen aanleiding om het besluit tot tijdelijk gebruik als parkeerplaats onmiddellijk te schorsen. De economische en maatschappelijke belangen om de voorziening af te wijzen worden groot geacht, terwijl de gevolgen van het gebruik als parkeerplaats voor de kwaliteit van het grondwater op korte termijn niet zo evident en dringend wordt geacht dat het gebruik onmiddellijk moet worden gestopt.

Uitstoot CO2 lager in het eerste kwartaal 2019

De CO2-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 0,8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2018. Volgens de eerste berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 1,7 procent. De afname van de CO2-uitstoot komt vooral doordat de huishoudens en de dienstverlening minder gas verbruikt hebben voor verwarming. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwe kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

Het eerste kwartaal van 2019 was minder koud dan dat van 2018. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de de CO2-uitstoot in het eerste kwartaal 1,6 procent hoger dan een jaar eerder.

CO2-uitstoot huishoudens en dienstverlening lager
De CO2-uitstoot van huishoudens was in het eerste kwartaal 3,0 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2018. Vooral de uitstoot door het gasverbruik nam af. De uitstoot door het verbruik van motorbrandstoffen steeg daarentegen. In het eerste kwartaal van 2018 was het aandeel van huishoudens in de totale CO2-uitstoot ruim 21 procent.

Verder was de CO2-uitstoot van de dienstverlening in het eerste kwartaal 3,6 procent lager dan in het hetzelfde kwartaal van 2018. Het aandeel van de dienstverlening in de totale uitstoot bedroeg 11 procent.

Hogere CO2-uitstoot transportsector
De CO2-uitstoot van de transportsector lag in het eerste kwartaal 0,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aandeel van de transportsector in de totale uitstoot was ruim 10 procent. De uitstoot van de luchtvaart en de binnenvaart nam toe, de uitstoot van de zeevaart nam daarentegen af.

Hogere CO2–uitstoot energiebedrijven
In het eerste kwartaal van 2019 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer 0,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze bedrijven waren in het eerste kwartaal goed voor bijna 29 procent van de totale uitstoot. Elektriciteitsbedrijven hebben bij hun productie minder steenkool en meer aardgas ingezet. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten dan bij steenkool.

CO2-uitstoot landbouw en industrie gelijk gebleven
De CO2-uitstoot door het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid was in het eerste kwartaal van 2019 nagenoeg hetzelfde als in het eerste kwartaal van 2018. In het eerste kwartaal van 2019 was aan dit cluster 28 procent van de totale uitstoot toe te schrijven. De emissies in de chemische en aardolie-industrie namen toe, de uitstoot in de landbouw daalde daarentegen.

Verwarde man verwondt zichzelf op straat

Agenten hebben maandagavond een verwarde 28-jarige man uit Oisterwijk onder controle gebracht en naar het ziekenhuis laten vervoeren. Hij was zichzelf op de Dorpsstraat aan het snijden met glasscherven. De dienders hadden grote moeite het toegesnelde publiek op afstand te houden.

Rond 18:30 uur kregen agenten de melding van een man met verward gedrag die zichzelf aan het verwonden zou zijn op straat. Er gingen direct meerdere eenheden ter plaatse. Vanwege de eigen veiligheid bleven de agenten in eerste instantie op afstand. Omdat omstanders het kennelijk wel nodig vonden op de man af te lopen werden ze gesommeerd weg te gaan.

Uiteindelijk wisten de agenten de man onder controle te krijgen en is hij per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd duidelijk dat de man vermoedelijk in een psychose zat. Hij is overgedragen aan het zorgkader.

Aantal wrakingsverzoeken flink gestegen in 2018

In 2018 zijn er fors meer wrakingsverzoeken ingediend tegen rechters ten opzichte van voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. In 2018 werd 750 keer een wrakingsverzoek bij een rechtbank of hof ingediend, tegen 605 verzoeken in 2017. Een klein deel van de verzoeken, rond de 2,5 procent, is daadwerkelijk toegewezen. In 2018 betekende dit dat in totaal 20 keer een rechter werd vervangen.

Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal wrakingsverzoeken in 2018 vooral is toegenomen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, het gerechtshof Den Haag en de rechtbank Gelderland. Bij deze gerechten was de toename 60 procent of meer vergeleken met het gemiddeld aantal wrakingsverzoeken in 2013-2017. In mindere mate steeg ook bij de rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Midden-Nederland het aantal wrakingsverzoeken, met meer dan 20 procent.

Stijging
Waardoor de stijging wordt veroorzaakt, is lastig te verklaren. Eind 2018 boog de Hoge Raad zich over 2 wrakingsverzoeken, en kwam tot de conclusie dat onder meer een inhoudelijke (tussen)beslissing of de motivering ervan geen grond tot wraking mag zijn. De verwachting is dat als gevolg van deze 2 uitspraken het aantal wrakingsverzoeken in de toekomst weer zal dalen.

Wraken
In Nederland heeft iedere burger recht op een onpartijdige rechter. Wie partij is in een rechtszaak en reden heeft om te denken dat de rechter een zaak niet onpartijdig kan beoordelen, kan de wrakingskamer vragen deze rechter te laten vervangen. 3 rechters bekijken vervolgens of de wraking terecht is of niet.

De Telegraaf: Ajax gaat vol voor komst van Bergwijn

Ajax heeft zijn zinnen gezet op de komst van Steven Bergwijn, zo meldt De Telegraaf in de nacht van maandag op dinsdag. De Amsterdammers hebben 'een balletje' opgegooid bij het management van de aanvaller van PSV, die zelf 'niet afwijzend' tegenover een transfer naar de aankomend landskampioen staat. Bergwijn speelde tot 2011 al in de jeugd van Ajax.

Ajax wil het eerste gesprek met het kamp-Bergwijn snel een vervolg geven, meldt De Telegraaf op basis van bronnen bij de club. Zaakwaarnemer Fulco van Kooperen bevestigt het contact met Ajax, maar er zijn meerdere kapers op de kust. PSV zal een flinke transfersom verlangen, zeker als Bergwijn naar een directe concurrent zou verkassen. Bergwijn was dit seizoen goed voor 32 competitieduels, waarin hij 14 doelpunten maakte en 12 assists leverde.

"Ik kan niet ontkennen dat Stevie tussen Marc Overmars en mij ter sprake is gekomen", erkent Van Kooperen in gesprek met de krant. Bergwijn heeft een contract tot medio 2022 bij PSV. Voordat hij in augustus 2018 bijtekende in het Philips Stadion, werd hij al genoemd bij Girondins Bordeaux als mogelijke opvolger van de naar Barcelona vertrokken Malcom. De afgelopen weken werden Manchester United en Internazionale genoemd als potentiële nieuwe clubs.

Tegenover Voetbal International stelt Van Kooperen dat de interesse van Ajax 'serieus' is. "Zijn naam is ter sprake gekomen. Ajax wil de beste spelers uit Nederland hebben, dus het is logisch dat ze dan bij Steven uitkomen", aldus de belangenbehartiger van Bergwijn. Het blad meldt dat behalve Manchester United en Internazionale ook Bayern München, Borussia Dortmund en TSG Hoffenheim de naam van de jongeling op het lijstje hebben staan.

In totaal noteerde Bergwijn 119 optredens, 25 doelpunten en 28 assists in de Eredivisie sinds zijn debuut in 2014. De 21-jarige buitenspeler, goed voor vijf interlands in Oranje, is zeker niet de enige PSV'er die met een vertrek in verband wordt gebracht. Aan Hirving Lozano wordt hevig getrokken, terwijl ook Denzel Dumfries en Angeliño op interesse kunnen rekenen. Jeroen Zoet en Luuk de Jong lijken open te staan voor een buitenlands avontuur en de kans is groot dat Daniel Schwaab zijn aflopende contract niet wil verlengen, mede vanwege familiaire omstandigheden.

22 procent aspirant-agenten heeft dubbele culturele achtergrond

De politie heeft vandaag de jaarcijfers voor de instroom van agenten (aspiranten) met een dubbele culturele achtergrond gepubliceerd. De instroom van aspiranten met een dubbele culturele achtergrond steeg in absolute zin van 244 in 2016 en 254 in 2017 naar 315 in 2018. Procentueel is er echter sprake van een daling ten opzichte van 2017.

In 2016 was de instroom van aspiranten met een dubbele culturele achtergrond 19,5 procent, in 2017 was dat 29 procent en in 2018 was dat percentage 22,4 procent. De samenstelling van de instroom was daarbij van invloed: in 2018 stroomden minder aspiranten op niveau 2 in dan het jaar er voor, terwijl op dat niveau het aandeel aspiranten met een dubbele culturele achtergrond doorgaans het grootst is. Het streefpercentage is 25 procent.

Politie van en voor iedereen
De politie staat midden in de samenleving. Het korps bestaat uit heel verschillende mensen, met heel verschillende achtergronden en competenties. Dat maakt de politie wendbaarder en doeltreffender, want het korps hoort, ziet en begrijpt daardoor meer. Meer variëteit binnen het korps zorgt ervoor dat de politie beter presteert. De politie wil van en voor iedereen zijn; een politie waarin iedereen zich kan herkennen en die iedereen kan vertrouwen.

17.000 nieuwe collega’s
De Nederlandse politie staat voor een uitdaging: de komende 7 jaar 17.000 nieuwe politieagenten werven. Dinsdag 7 mei is daarvoor een grote wervingscampagne gestart met als titel 'Alles wat je in je hebt. Maak er politiewerk van.' Ook komende jaren blijft de politie inzetten op het werven van (divers) talent. Lees hier meer over de campagne.

Lute Nieuwerth, portefeuillehouder Kracht van het Verschil: ‘We willen een zo divers mogelijk korps zijn. Daar doen we ons best voor, maar dat is geen gemakkelijke opgave. Zeker nu de arbeidsmarkt ingewikkelder is geworden.’

Extra aandacht diversiteit leidinggevenden
In 2018 besteedde het korps meer aandacht aan de diversiteit in achtergrond en gender op leidinggevende posities. Het percentage vrouwen in die posities steeg licht van ongeveer 26 procent in 2016 en 2017, naar bijna 29 procent in 2018. Het aantal vrouwen in de strategische top steeg van 33 procent in 2016 naar 40 procent in 2017 en naar 42 procent in 2018.

22 procent aspirant-agenten heeft dubbele culturele achtergrond (Afbeelding: Politie)
22 procent aspirant-agenten heeft dubbele culturele achtergrond (Afbeelding: Politie)

NieR: Automata bereikt grens van 4 miljoen

NieR: Automata kun je bijna geen culthit meer noemen. Square Enix meldt dat er van de game inmiddels vier miljoen exemplaren zijn verscheept. Daarmee is de actie-RPG gewoon een regelrechte mainstream hit. NieR: Automata kwam in februari 2017 uit voor de PS4, sindsdien is de game ook uitgekomen op pc en Xbox One. Dit jaar werd de 'Game of the YoRHa Edition' uitgebracht, die alle DLC bevat.

Op dit moment is niet bekend of er een nieuwe NieR-game in de maak is, maar gezien het ongekende success kan een sequel niet uitblijven.

Final Fantasy VII Remake is nog steeds episodic

Final Fantasy VII Remake werd alweer in 2015 aangekondigd. Destijds onthulde Square Enix ook dat de game uit meerdere 'episodes' zou bestaan. De game heeft sindsdien veel veranderingen ondergaan. De recente teaser toonde bijvoorbeeld dat de graphics op de schop zijn gegaan. Inmiddels is ook bekend dat de game nog wel steeds episodic is. Square Enix vertelt op de Japanse website van de game dat er wordt gewerkt aan een productie in 'meerdere delen'.

Hoe groot elk deel gaat zijn is nog volledig onduidelijk. Door de beelden te bekijken speculeren fans dat het eerste deel wellicht zich volledig in Midgar afspeelt, de eerste grote stad in de game. Square Enix gaat meer informatie over de game tijdens de E3 in juni onthullen.

Cooler Master Mod Wedstrijd

Pimp je pc! Cooler Master organiseert voor de 10e keer de Cooler Master Case Mod World Series. Voor de gelegenheid is daarom het prijzengeld verhoogd en de wedstrijd uitgebreid met een extra klasse. De geoefende modders doen als vanouds mee in The Master League, maar beginners hebben nu een eigen plekje in The Apprentice League.

Cooler Master Case Mod World Series 2019

De beste casemodder van de wereld, oftewel de winnaar van The Master League, krijgt $10.000,-. De nummer twee ontvangt $5.000,- en de nummer drie $1.000,-. De purist met de beste Scratch Build strijkt $3.000,- op. De beste vijf van The Apprentice League krijgen ieder een waardebon van $1.000,- om te besteden in de CM Store van Cooler Master. Daarnaast krijgen ze de mogelijkheid in de toekomst meer met Cooler Master samen te werken.

Cooler Master Case Mod World Series 2019

De knutselaars onder ons die kans willen maken op de prijzen kunnen hier terecht voor meer info en het inschrijfformulier. De wedstrijd is online, dus er komt geen expositie met alle mods bij elkaar. De deelnemers sturen hun foto’s en worklog op en presenteren met foto’s en video’s hun meesterwerk.

Cooler Master Case Mod World Series 2019

Cooler Master bepaalt wie er in de Apprentice League mee mag doen. Anders kunnen ervaren modders eenvoudig met de prijs er vandoor gaan. Wie mod er weleens wat? Wie is van plan een poging te wagen? Wie is jullie favoriete modder?

Cooler Master Case Mod World Series 2019

Timerzyanov wint na zes jaar WK rallycross eindelijk op Spa-Francorchamps

Rallycrosser Timur Timerzyanov heeft eindelijk zijn eerste WK-zege te pakken. De Russische Hyundai-coureur was de beste op het circuit van Spa-Francorchamps, waar het WRX voor het eerst neergestreken was.

Met het vertrek van de dominante wereldkampioen Johan Kristoffersson en onder meer ook Petter Solberg en Sébastien Loeb ligt de weg dit seizoen open voor de rest, waardoor de titelstrijd zowaar spannend is.

In Spa ging het in de finale tussen Timerzyanov en de Noorse Audi-coureur Andreas Bakkerud. De Rus kende de beste start, Bakkerud probeerde aan te vallen door de joker lap een ronde eerder te nemen, maar Timerzyanov pareerde in de slotronde en pakte de winst.

Achter Bakkerud ging de derde plek naar de Fin Joni Wiman en dat was knap: hij reed in 2014 één keer mee in het WRX en reed vooral in het alternatieve Global Rallycross, maar mocht in Spa voor Hyundai rijden en pakte gelijk zijn eerste podiumplek.

De finale in Spa-Francorchamps (Bron: YouTube)

Rallyrijder Neuville ontsnapt na megacrash, Tänak wint

Rallyrijder Thierry Neuville heeft een bijzonder zware crash achter de kiezen. De Belgische WK-leider ging in de achtste proef van de eerste Rally van Chili in de fout bij een heuvel, met een spectaculaire crash tot gevolg.

De Hyundai i20 van de Belg kon afgeschreven worden, Neuville zelf bleek in het ziekenhuis geen breuken of andere verwondingen opgelopen te hebben en zijn navigator Nicolas Gilsoul werd na een korte medische controle niet eens naar het ziekenhuis gestuurd.

De rally werd gewonnen door de Est Ott Tänak en diens navigator Martin Järveoja. Het duo had in hun Toyota Yaris vanaf de tweede proef de leiding in handen en stond die niet meer af. De Franse wereldkampioen Sébastien Ogier reed met navigator Julien Ingrassia (Citroën C3) op 23 seconden naar plek twee, zeven seconden voor landgenoot Sébastien Loeb en Daniel Elena (Hyundai).

In het klassement heeft Ogier de leiding overgenomen van Neuville, die ook Tänak voorbij zag komen. De drie strijden na zes van de veertien wedstrijden om de wereldtitel, de rest - aangevoerd door de Britten Kris Meeke en Elfyn Evans - volgen op forse achterstand.

Niks aan het handje, zo bleek gelukkig (Bron: YouTube)

EU moet concrete stappen zetten om concurrentiekracht te vergroten

De Europese Unie moet concrete stappen zetten om haar concurrentiekracht te vergroten. Daartoe roepen minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op in een brief aan de Tweede Kamer.

Snelle digitalisering, de transitie naar een duurzame wereldeconomie en een veranderd mondiaal speelveld. Deze ontwikkelingen vormen de aanleiding om de concurrentiekracht van de Europese Unie opnieuw tegen het licht te houden en te versterken. Sterke Europese bedrijven, ofwel kampioenen, zijn daarbij essentieel. Deze kampioenen zorgen namelijk voor toekomstige groei omdat ze welvaart en werkgelegenheid creëren, innovatie aanjagen en zich in het hart van clusters van innovatieve MKB-bedrijven en startups bevinden.

Waar sommigen de overheden oproepen de winnaars zelf te kiezen, kiest Nederland voor een alternatieve route naar succes. Om waardige kampioenen te laten ontstaan, roepen de ministers op tot versterking van de interne markt, aanzienlijke investeringen in R&D en innovatie en het afdwingen van een gelijk speelveld met derde landen.

Versterking van de interne markt
Voor een sterke interne markt is politiek onafhankelijk toezicht op de mededingingsregels cruciaal, schrijven de ministers. Het is daarbij wel noodzakelijk om te onderzoeken hoe de bestaande mededingingsregels kunnen worden gemoderniseerd, zodat ze beter zijn toegerust voor het digitale tijdperk.

Om de interne markt te versterken stellen de ministers voor de Europese regels op de interne markt beter toe te passen, te implementeren en te handhaven en obstakels voor bedrijven op een praktische manier weg te nemen. Een tweede voorstel om de interne markt te versterken is door de toegang tot kapitaalmarkten voor Europese bedrijven makkelijker te maken, zodat potentiële kampioenen sneller kunnen opschalen.

Investeringen in innovatie
Een gefocust en offensief innovatiebeleid is nodig, aldus de ministers. Dit betekent dat de Europese Unie fors moet investeren in strategische waardeketens zoals duurzame energie, voedselvoorziening, (cyber)veiligheid en gezondheidszorg. Ook de ontwikkeling van sleuteltechnologieën, waaronder fotonica, robotica, AI en quantum computing moet worden gestimuleerd door gerichte investeringsprogramma’s. Deze fondsen moeten toegankelijk zijn voor alle Europese bedrijven, waaronder het MKB.

Gelijk speelveld met derde landen
Europese bedrijven moeten concurreren met bedrijven uit derde landen die directe of indirecte staatssteun ontvangen. Dit zorgt voor een oneerlijk nadeel op het gebied van handel, aanbestedingen en investeringen. De Europese Unie moet haar economische macht inzetten om dit soort praktijken te stoppen, terwijl de EU zich binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hard maakt voor “eerlijkere” regels.

Waar dat niet lukt kan de EU haar handelsdefensief instrumentarium inzetten als reactie op dumping en handelsverstorende subsidies. Tot slot moet de EU leiderschap tonen om maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren, vanwege haar grote bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s).

FOK! Wat een weer: zonnig

Het is vandaag droog en op wat sluierbewolking na is het zonnig. Aanvankelijk komt er lokaal wat ondiepe mist voor. De middagtemperaturen komen uit tussen 12°C in het noorden en 18°C in het zuidoosten. De wind komt uit het noordoosten en neemt toe naar meest matig. Langs de kust kan de wind in de middag tijdelijk noordwest worden.

Komende nacht is het helder en droog. Het koelt af naar 7°C aan zee tot ca. 3°C landinwaarts. De noordoostenwind is zwak tot lokaal matig.

Morgen overdag zijn er opnieuw zonnige perioden. Mogelijk komt er in het oosten meer bewolking voor. Het kwik loopt op naar 12°C op de Wadden tot 18°C in het zuiden. De wind komt uit oost tot noordoost en is overwegend matig, langs de kust kan de wind in de middag wederom noordwest worden. (Bron: KNMI)

spylacopa_68 kwam een hunebed tegen in de buurt van Eext. En de lucht erboven was ook mooi.
spylacopa_68 kwam een hunebed tegen in de buurt van Eext. En de lucht erboven was ook mooi.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Werkstraffen geëist wegens fraude met verkoop grond

De officier van justitie heeft maandag werkstraffen van 240 uur geëist tegen twee mannen van 32 en 34 jaar uit respectievelijk Amstelveen en Amsterdam die ervan verdacht worden te hebben gefraudeerd met de verkoop van percelen grond. Naast die werkstraffen eiste de officier tegen beide verdachten een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van één jaar. De mannen moeten wat de officier betreft een schadevergoeding van ruim 36.000 euro betalen aan de benadeelde partijen. Daarnaast diende de officier van justitie een ontnemingsvordering in van in totaal 140.000 euro.

De verdachten benaderden verspreid over het land eigenaren van een of meer percelen grond met het verzoek een deel van de grond of het gehele perceel te verkopen. Aan de grondeigenaren werd gevraagd de kosten voor te schieten die de verdachten zouden moeten maken om de verkoop te regelen, zoals de kosten voor het opstellen van splitsingsaktes. Er werd gesuggereerd dat leveringsaktes al bij de notaris waren gepasseerd terwijl er helemaal geen contact met een notaris was geweest. “Op het moment dat de aangevers ontdekten dat ze waren opgelicht, waren de verdachten onbereikbaar en waren de aangevers hun geld kwijt”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Uitgebreid politieonderzoek leidde naar de twee verdachten die maandag voor de rechter stonden. De verdachten handelden onder hun eigen naam maar ook onder valse namen. Bij doorzoeking van hun woningen trof de politie belastend materiaal aan, zoals lijsten van slachtoffers en werkafspraken die de verdachten onderling hadden gemaakt. Beide verdachten legden gisteren tijdens de zitting een bekentenis af. Ze bekenden alle ten laste gelegde feiten samen te hebben gepleegd.

50% geeft toestemming om medische gegevens te delen

Bijna de helft van de volwassenen heeft toestemming gegeven om hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt uit te wisselen, 5 procent weigerde. Weigeraars zeggen zich vooral zorgen over mogelijke privacyschending en een gebrek aan gegevensbeveiliging te maken. Dat blijkt uit het Onderzoek Belevingen 2018 van het CBS. Het Landelijk Schakelpunt (LSP)  is een online netwerk waar zorgverleners zoals huisartsen en specialisten medische gegevens uit elektronische patiëntendossiers kunnen uitwisselen. Dat gebeurt alleen na toestemming van een patiënt. Het LSP bestaat sinds 2012.

Zo’n 80 procent van de volwassenen kent het LSP, vrouwen vaker dan mannen en ouderen vaker dan jongeren. Ook hoogopgeleiden en mensen met een Nederlandse achtergrond kennen het LSP vaker dan laagopgeleiden en mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.

Vrouwen en ouderen geven vaker toestemming Van de 80 procent die bekend is met het LSP, zegt de meerderheid (6 op de 10) ook toestemming te hebben verleend voor het delen van medische gegevens via dit netwerk. 14 procent zegt geen toestemming te hebben verleend voor het delen van medische gegevens via het LSP, en een kwart weet het niet of wil het niet zeggen. Vrouwen (64 procent) stemden vaker in met het delen van gegevens dan mannen (55 procent), en ouderen vaker dan jongeren. Ook laagopgeleiden (65 procent) gaven vaker hun fiat dan hoogopgeleiden (54 procent), en volwassenen met een Nederlandse achtergrond (61 procent) vaker dan volwassenen met een niet-westerse achtergrond (49 procent). Omgerekend naar de totale volwassen bevolking (bekend en onbekend met het LSP) heeft bijna de helft toestemming verleend voor het delen van medische gegevens via het LSP.

Zorgen over privacy en beveiliging bij weigeraars
Van de volwassenen die aangeven geen toestemming te hebben verleend voor het delen van medische gegevens via het LSP, zegt een deel (76 procent) nooit om toestemming daarvoor gevraagd te zijn. De overige 24 procent heeft toestemming geweigerd na daarom gevraagd te zijn. Omgerekend is dat 5 procent van de volwassen bevolking. De ondervraagden geven aan dat zorgen over privacy en gebrekkige beveiliging, en angst voor misbruik van de gegevens door zorgverleners of externe partijen, de belangrijkste redenen zijn om te weigeren.

Meerderheid niet-deelnemers heeft geen bezwaren
Volwassenen die het LSP niet kennen, zeggen geen toestemming te hebben verleend voor het delen van medische gegevens via het LSP of dat niet meer weten, is gevraagd of zij bezwaar zouden hebben tegen het delen van medische gegevens via het LSP. 58 procent zegt hier geen bezwaar tegen te hebben, 14 procent heeft wel bezwaren en 28 procent weet het niet of wil dit niet zeggen. Mensen met een niet-westerse achtergrond (22 procent) zeggen vaker bezwaar te hebben tegen het delen van gegevens via het LSP dan mensen met een Nederlandse (13 procent) of westerse achtergrond (11 procent).

Zorgen bij deelnemers over inzage door derden
Van de volwassenen die toestemming hebben gegeven voor het delen van hun medische gegevens, of zeggen hier geen bezwaar tegen te hebben, maakt 70 procent zich wel (grote) zorgen dat onbevoegden inzage krijgen in hun medisch dossier via het LSP. Het gaat daarbij om zorgverzekeraars, aanbieders van levensverzekeringen, hypotheekverstrekkers en werkgevers. Deze partijen hebben geen toegang tot het LSP. Ondervraagden maken zich zorgen over mogelijke premieverhogingen, weigeringen van (aanvullende) verzekeringen, privacyschendingen, en het mislopen van vergoedingen voor gemaakte kosten.

Spanning arbeidsmarkt opnieuw op hoogtepunt

De spanning op de arbeidsmarkt is opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. In het eerste kwartaal van 2019 waren er gemiddeld 88 vacatures per 100 werklozen. In het vierde kwartaal van 2018 waren dat nog 80 vacatures per 100 werklozen. Het aantal vacatures nam toe, terwijl het aantal werklozen afnam. Ook het aantal banen is verder gestegen in het eerste kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Werkloosheid 3,4 procent
De toename van de spanning op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal is toe schrijven aan de lagere werkloosheid en het grotere aantal vacatures. Het aantal werklozen nam af met 14.000 ten opzichte van een kwartaal eerder.

Met 3,4 procent is het werkloosheidspercentage voor het eerst lager dan het laagste niveau vlak voor het uitbreken van de crisis in 2008. Ook het aantal langdurig werklozen is in het eerste kwartaal verder gedaald.

Het aantal openstaande vacatures steeg naar een nieuw recordaantal van 277.000 , een toename van 13.000 vergeleken met een kwartaal eerder. Na het begin van de crisis in 2008 werd een dieptepunt bereikt met 91.000 vacatures. De afgelopen vier kwartalen ligt het aantal vacatures hoger dan op het hoogste punt voor de crisis.

Meeste vacatures in de handel
In bijna alle bedrijfstakken nam het aantal openstaande vacatures toe. Vooral middelgrote bedrijven (10 tot 100 werkzame personen) hadden in het eerste kwartaal meer vacatures open staan. Alleen in de financiële dienstverlening en de overige dienstverlening daalde het aantal vacatures licht.

De meeste vacatures kwamen er het afgelopen kwartaal bij in de handel (3.000 ). Ook in de zakelijke dienstverlening (3.000 ) en in de horeca (2.000) steeg het aantal vacatures. Dit kwartaal is de handel de bedrijfstak met zowel de meeste vacatures (56,000 ) als de grootste stijging. Vorig kwartaal daalde in deze bedrijfstak het aantal vacatures nog met 1000.

Recordaantal nieuwe vacatures
In het eerste kwartaal van 2019 ontstonden 316.000 nieuwe vacatures en werden 302.000 vervuld, 5.000 meer dan in het vierde kwartaal van 2018. Niet eerder zijn er in een kwartaal zoveel vacatures vervuld. Dit geldt ook voor het aantal nieuwe vacatures.

Langdurige banengroei in 2004–2008 overtroffen In het eerste kwartaal van 2019 is het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen met 53.000 toegenomen tot 10 591.000 . De groei van het aantal banen ten opzichte van het voorgaande kwartaal komt daarmee op 0,5 procent. In deze cijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd.

In een jaar tijd kwamen er 230.000 banen bij (2,2 procent). Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zijn er ruim 860.1000 banen bijgekomen (8,8 procent). Daarmee is de vorige periode met een langdurige banengroei in 2004–2008 overtroffen. Toen kwamen er in 4,5 jaar tijd 810.000 banen bij.

Vooral banengroei bij werknemers
Net zoals in de laatste jaren kwam ook in het afgelopen kwartaal de banengroei grotendeels voor rekening van werknemers. Het aantal banen van werknemers steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 53.1000 tot 8.478.000 . Het aantal banen van zelfstandigen nam met 1.000 toe tot 2.113.000 .

Grootste stijging banen bij de zorg en handel, vervoer en horeca
Zowel in de zorg als in de handel, vervoer en horeca kwamen er in het eerste kwartaal ruim 10.1000 banen bij. De banen in de handel, vervoer en horeca zijn goed voor een kwart van het totaal aantal banen.

Andere bedrijfstakken met een grote banengroei waren de zakelijke dienstverlening (9.000), de industrie (8.000), de informatie en communicatie (4.000) en de bouwnijverheid (4.000). De banengroei bij de uitzendbureaus met 4.000 is gelijk aan het voorgaande kwartaal. In de eerdere kwartalen kende deze bedrijfstak hogere groeicijfers. De uitzendbranche telt inmiddels 844.000 werknemersbanen. Dat is 10 procent van alle banen van werknemers, tegen 7 procent in 2010. In de financiële dienstverlening houdt het banenverlies aan. In het eerste kwartaal van 2019 gingen daar 1000 banen verloren.

Gewerkte uren stijgen licht
Werknemers en zelfstandigen werkten in het eerste kwartaal van 2019 in totaal 3,4 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 1,1 procent meer dan een kwartaal eerder. Per baan wordt gemiddeld 25 uur per week gewerkt. Omdat een substantiële groep meer dan één baan heeft, zijn werkenden gemiddeld 28 uur per week aan het werk, na aftrek van vakantiedagen en ziekteverzuim. Mannen werkten gemiddeld 32 uur per week, vrouwen 23 uur per week. Hierdoor wordt 61 procent van alle gewerkte uren gemaakt door mannen. Van alle werkenden werkt bijna 51 procent voltijd, dat wil zeggen 35 uur of meer per week. Vergeleken met vorig jaar is dat percentage afgenomen. Het aandeel werkenden in een grote deeltijdbaan (28 tot 35 uur) is opnieuw gestegen.

Werkloosheid voor het eerst lager dan het laagste niveau vlak voor de crisis
In het eerste kwartaal van 2019 waren er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 316.000 personen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit zijn de werklozen volgens de definitie van de International Labour Organization (ILO). Hun aantal nam af met 14.000 ten opzichte van een kwartaal eerder.

De werkloosheid piekte in het eerste kwartaal van 2014 met 7,8 procent. Sindsdien is deze twintig kwartalen op rij gedaald. In het eerste kwartaal van 2019 was 3,4 procent van de beroepsbevolking werkloos. Hiermee bereikte de werkloosheid voor het eerst een lager niveau dan het laagste punt voor het begin van de crisis. Deze was in de laatste twee kwartalen van 2008 3,6 procent.

Werkloosheid met 14.1000 gedaald
Het aantal werklozen nam in het eerste kwartaal van 2019 met 14.000 af. Deze afname is iets minder sterk dan die in het vierde kwartaal van 2018. Toen nam het aantal de werklozen nog af met 18.000 . De werkloosheid groeit en krimpt door vier verschillende stromen. De eerste is die van mensen die hun baan verliezen en werkloos worden. Tussen het vierde kwartaal van 2018 en eerste kwartaal van 2019 waren dat er 64.000 . De tweede stroom is die van de werklozen die een baan vinden (97.000). Per saldo daalde de werkloosheid door deze twee stromen met 33.000 .

De daling van de werkloosheid wordt gedempt door twee andere stromen. Er zijn mensen die nog niet actief waren op de arbeidsmarkt en op zoek gaan naar werk. Vanuit de niet-beroepsbevolking worden zij onderdeel van de werkloze beroepsbevolking. In het eerste kwartaal van 2019 zijn dit er 136.000 . Daartegenover staan werklozen die zich terugtrekken van de arbeidsmarkt (118.000). Het resultaat van deze twee stromen is een stijging van 18.000 werklozen.

Verdere daling langdurige werkloosheid
Het aantal langdurig werklozen, degenen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, is vergeleken met hetzelfde kwartaal één jaar eerder verder gedaald. In het eerste kwartaal van 2019 waren er 108.000 mensen langdurig werkloos. Dat zijn 28.000 langdurig werklozen minder dan een jaar eerder in hetzelfde kwartaal. Het aandeel langduriger werklozen in de totale werkloosheid kwam hiermee op 31 procent. In het eerste kwartaal van 2018 was dat nog 34 procent.

Begin 2015 bereikte het aandeel langdurig werklozen het hoogste punt met 44 procent. Sindsdien is dit aandeel in alle leeftijdsgroepen afgenomen. In het eerste kwartaal van 2019 was 8 procent van de werkloze jongeren tot 25 jaar een jaar of langer op zoek naar werk en 26 procent van de werkloze 25- tot 45-jarigen. Bij 45-plussers is het aandeel langdurig werklozen met 54 procent flink hoger.

Minder arbeidspotentieel onbenut
De werkloosheidscijfers volgens de ILO-definitie omvatten niet alle mensen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht of die direct zouden kunnen beginnen. Bovendien blijven deeltijdwerkers die meer uren willen werken buiten beschouwing. Het CBS brengt ook deze deelgroepen van het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel in kaart. In het eerste kwartaal van 2019 bestond het onbenut arbeidspotentieel uit 1,1 miljoen mensen. Een jaar eerder was dat nog 1,2 miljoen.

Het onbenut potentieel bestaat uit vier deelgroepen. Het ging in het eerste kwartaal van 2019 naast 343.000 werklozen (niet-seizoengecorrigeerd) om 231.000 mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent hebben gezocht en om 141.000 mensen die niet beschikbaar waren, maar wel hebben gezocht. De vierde groep bestaat uit 368.000 onderbenutte deeltijdwerkers. In tegenstelling tot de andere groepen hebben zij wél betaald werk. Zij werken echter minder dan 35 uur per week in de hoofdbaan, willen meer uren werken en zijn hier ook direct voor beschikbaar.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #846
©FOK.nl e.a.