Stichting Mudanthe moet Finse School in Apeldoorn verlaten

Stichting Mudanthe (Muziek, Dans en Theater) moet de Finse School in Apeldoorn verlaten en krijgt daar 3 weken de tijd voor. Dat oordeelt de kortgedingrechter. De gemeente Apeldoorn had de huurovereenkomst beëindigd en daar was Mudanthe het niet mee eens. Volgens de rechter is de huur inmiddels afgelopen en daarom kan het pand ontruimd worden.

De gemeente zegde op 23 april 2018 de huurovereenkomst op. Aanvankelijk zou Mudanthe per 1 augustus 2018 het pand moeten verlaten. Later werd deze termijn verlengd tot 1 oktober 2018. De reden voor de beëindiging is dat de gemeente het pand wil verkopen. De gemeente en Mudanthe zijn jaren in overleg geweest om te kijken of Mudanthe het pand kon kopen. Maar tot een koopovereenkomst is het nooit gekomen.

Buurtrestaurant
Mudanthe stelt in deze zaak dat de huurovereenkomst niet is afgelopen, want in de Finse School wordt ook een buurtrestaurant gehouden. Volgens Mudanthe gelden voor restaurants – en andere detailhandelszaken – andere huurregels.

De kortgedingrechter volgt het standpunt van Mudanthe niet. Zowel de gemeente als Mudanthe hadden bij het begint van de huurovereenkomst de bedoeling dat Mudanthe in de Finse School culturele en kunstzinnige activiteiten zou organiseren. Een buurtrestaurant alleen is niet genoeg om de huurovereenkomst te laten vallen onder de regels van detailhandelszaken.