MSC Zoe verloor veel meer containers dan gedacht

Ruim een maand geleden verloor containerschip MSC Zoe een grote hoeveelheid containers boven de Wadden wat zorgde voor een enorme natuurramp en een opruimoperatie die nog altijd loopt. Rederij MSC schatte in eerste instantie dat het schip 291 containers verloor, maar MSC heeft Rijkswaterstaat laten weten dat ruim 50 containers meer zijn verloren dan eerst gedacht.

Na het verlies van de containers is de MSC Zoe naar Bremerhaven gevaren om een eerste deel van de lading te lossen, inclusief de containers met schade. Afgelopen weekend werden in Gdansk de rest van in Portugal geladen containers van het schip gehaald. Hierna kon MSC de balans van de schade defintief  opnemen.

Hieruit is gebleken dat er dus nog veel meer schade voor het milieu is opgetreden. Niet alleen spoelde er veel materiaal uit de containers aan op de kust van de Waddeneilanden, ook vissers halen nog dagelijks rommel van de MSC Zoe omhoog in hun netten. Rijkswaterstaat coördineert op dit moment de operatie om de lading die nog op de bodem van de Noordzee ligt op te ruimen. Op de Waddeneilanden spoelt nog geregeld rotzooi van de MSC Zoe aan.

MSC Zoe verloor veel meer containers dan gedacht (WikiCommons/Ritzo ten Cate)
MSC Zoe verloor veel meer containers dan gedacht (WikiCommons/Ritzo ten Cate)