Uitslag PEC Zwolle - FC Utrecht

PEC Zwolle heeft zondagmiddag een sensationele overwinning geboekt op FC Utrecht, dat een kwartier voor tijd op comfortabele voorsprong was gekomen. Drie doelpunten in slechts dertien minuten tijd bezorgden PEC alsnog de volle buit en zodoende sloot men voor het eerst sinds december 2014 drie opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden winnend af.

De openingsfase in Overijssel mocht er absoluut zijn. Na slechts negentien seconden stond de lat een doelpunt van Sean Klaiber na een uithaal vanaf de rand van het strafschopgebied in de weg. In de zevende minuut was het echter FC Utrecht dat de leiding nam: Simon Gustafson mocht van ver uithalen en zag zijn schot buiten het bereik van Mickey van der Hart in het doel eindigen. Het was voor de middenvelder alweer zijn vierde goal in zijn laatste drie duels met de Zwollenaren; een reeks waarin hij ook nog twee andere treffers voorbereidde.

Het was weliswaar voor het eerst dat PEC onder leiding van Stam tegen een achterstand aankeek, maar de thuisploeg beet goed van zich af. Na enkele kleine kansjes en een inzet van Younes Namli op de bovenkant van de lat nivelleerde Vito van Crooij in de 25e minuut de tussenstand: na voorbereidend werk van Namli rondde de aanvaller simpel af. Het tempo zakte vervolgens tot aan de rust behoorlijk in: de ploegen van Stam en Advocaat speelden de bal rond en creëerden geen gevaarlijke momenten meer.

Het spel was na rust aanvankelijk niet groots, met veel kleine overtredingen en weinig voetbal. Na nog geen uur spelen liet FC Utrecht zich echter gelden. Van der Hart redde uitstekend op een inzet van Sander van de Streek van dichtbij, maar uit de daaropvolgende hoekschop kopte Letschert de tweede treffer van de Domstedelingen binnen: 1-2. Het duel ging vervolgens op en neer, met een schot van Ouasim Bouy dat net naast ging en ook een kopbal van Willem Janssen ging maar net langs de verkeerde kant van de paal.

De laatste twintig minuten zaten vol spanning. Urby Emanuelson raakte de enkel van Thomas Lam na een duel om de bal, waarna de VAR Björn Kuipers maande om de beelden te bekijken. De arbiter opteerde vervolgens voor een rode kaart. Vijf minuten later leek Jean-Christophe Bahebeck het duel toch in het slot te gooien, met een hard schot in de korte hoek, maar PEC gaf zich niet gewonnen.

Lam vond vijf minuten later eveneens het doel en uiteindelijk viel ook de 3-3. Kuipers werd opnieuw door de VAR, zo leek het, geattendeerd op het feit dat de overtreding van Mark van de Maarel op Kingsley Ehizibue in het strafschopgebied was gemaakt. Advocaat was weer niet over de VAR te spreken, kreeg geel en zag hoe Mike van Duinen niet miste. Tot overmaat van ramp voor FC Utrecht volgde in de extra tijd ook nog de 4-3 van Van Duinen. Dankzij de overwinning komt PEC, de nummer twaalf, op 24 punten uit 20 duels. FC Utrecht heeft vier punten meer dan PEC en is de nummer zes.

PEC Zwolle

4 - 3

FC Utrecht

 25' v.Crooy
 80' Lam
 90' v.Duinen
 90+3' v.Duinen
   7' Gustafson
 59' Letschert
 75' Bahebeck
 
 Gele kaart: Lam,Namli, Paal, (PEC Zwolle), Bazoer,Bahebeck,Gavory,Letschert, (FC Utrecht)
 Rode kaart: , Emanuelson (71) (FC Utrecht)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.024
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Ehizibue
v.Polen
Lam
Paal
Bouy (Flemming/72)
Clement
Namli
v.Crooy (Elbers/81)
Thy
v.Duinen
  Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Gavory
Bazoer (Kerk/81)
v.Overeem
Gustafson
Emanuelson
Bahebeck (v.d.Maarel/76)
v.d.Streek