Uitslag Excelsior - Feyenoord

Feyenoord is er niet in geslaagd om de 6-2 overwinning op Ajax een goed vervolg te geven. Op bezoek bij Excelsior, de nummer zestien van de Eredivisie, had de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst het moeilijk en leek het er lang op dat beide ploegen de punten moesten delen. Vlak voor tijd was het Robin van der Meer die 29 seconden na zijn invalbeurt op aangeven van Mounir El Hamdaoui de winnende 2-1 tegen de touwen schoot.

Na de zinderende overwinning van vorige week op Ajax hoopte Feyenoord de goede lijn door te trekken in de Rotterdamse stadsderby. Van Bronckhorst hield vast aan dezelfde namen, alleen de geblesseerde Eric Botteghin werd in de achterhoede vervangen door Jan-Arie van der Heijden. Nicolas Jörgensen en de van Everton gehuurde Cuco Martina begonnen op de bank. Het tempo van de wedstrijd lag beduidend lager dan een week eerder in De Kuip, met een gezapige eerste helft als gevolg. Excelsior hield de ruimtes klein en had weinig moeite om de bezoekers van het scoren af te houden. De ploeg van trainer Adrie Poldervaart liet zich bij vlagen ook aanvallend gelden. Marcus Edwards probeerde het van afstand, maar zijn schot werd gekraakt. Een kopbal van Jurgen Mattheij werd door Kenneth Vermeer naast gekeken.

Pas op slag van rust werd Feyenoord gevaarlijk. Alessandro Damen voorkwam tot twee keer toe een achterstand voor Excelsior. Jens Toornstra zag zijn inzet gekeerd worden door de keeper, waarna Thomas Oude Kotte de bal voor de doellijn wegwerkte. Even later had Toornstra een afgemeten voorzet op Robin van Persie in huis, maar de spits van Feyenoord raakte de bal te licht om het Damen moeilijk te maken. De sluitpost stond zijn mannetje en zorgde ervoor dat beide ploegen met de brilstand gingen rusten. Na de thee trapte Feyenoord het gas in en kreeg het na anderhalve minuut al een enorme kans. Steven Berghuis kreeg de bal voor zijn voeten en raakte van dichtbij de paal. Excelsior ontsnapte aan een 0-1 achterstand.

Feyenoord zocht nadrukkelijker de aanval dan in de eerste helft en het doelpunt liet niet lang op zich wachten. Tien minuten na rust had Calvin Verdonk een lastig te verdedigen voorzet in huis. Lorenzo Burnet raakte de bal beroerd en bood Van Persie een niet te missen kans. De captain schoof de bal in de verre hoek, buiten het bereik van Damen en maakte derhalve zijn elfde treffer van dit Eredivisie-seizoen tegen zijn oude club. De thuisploeg kroop na de tegentreffer wat meer uit zijn schulp en ging op jacht naar de gelijkmaker. Bij de eerste kans was het meteen raak. Feyenoord liet Excelsior combineren in het strafschopgebied, waarna Ali Messaoud de trekker overhaalde en Kenneth Vermeer het nakijken liet: 1-1.

Van Bronckhorst had Verdonk inmiddels vervangen door Ridgeciano Haps en de invaller zorgde op de linkerflank voor de meeste dreiging. De back kwam veel op en zorgde met zijn acties voor gevaarlijke momenten. De trainer van de Rotterdammers greep met nog een kleine tien minuten op de klok opnieuw in en haalde Van der Heijden naar de kant ten faveure van Jörgensen. Met een extra aanvaller in de ploeg hoopte Feyenoord de overwinning binnen te halen. Heel overtuigend was het niet wat de bezoekers lieten zien, waardoor het vertrouwen bij Excelsior groeide en de thuisploeg nog de beste kansen kreeg. Door twee goede reddingen op rij voorkwam Vermeer erger voor zijn ploeg. Met een extra aanvaller binnen de lijnen wist Feyenoord niet gevaarlijk te worden en was het juist Excelsior dat meer ruimte kreeg om te voetballen en gevaarlijk werd. In de eerste minuut van de blessuretijd werd de thuisploeg beloond. El Hamdaoui bracht de bal hoog voor en bij de tweede paal dook Van der Meer op. Met een fraaie volley liet hij Vermeer kansloos en bezorgde hij Excelsior de overwinning.

Schouten en Vilhena. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)