21 doden bij aanslag kerk Filipijnen

In het zuiden van de Filipijnen zijn bij twee explosies in een katholieke kerk zeker 21 mensen om het leven gekomen en 70 mensen gewond geraakt. Deze ontploffingen vonden plaats in de kathedraal Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel in Jolo, wat zo'n 1000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla ligt.

Volgens het leger zijn er onder de doden burgers en militairen. De eerste bom ontplofte net na de zondagse mis in de kathedraal. De tweede ontplofte net buiten de kerk toen regeringstroepen naar de kerk gingen. Minstens 7 soldaten zouden hierbij zijn omgekomen.

"We zullen de meedogenloze daders achter deze laffe misdaad vervolgen tot het einde van de wereld, totdat elk van hen voor de rechter is gebracht en achter de tralies gezet. De wet zal hen geen genade schenken", volgens een woordvoerder van president Rodrigo Duterte.

De aanslag gebeurde twee dagen nadat de verkiezingscommissie had aankondigd dat de oprichting van een nieuwe autonome moslimregio in de zuidelijke regio Mindanao is goedgekeurd. Hierover had op 21 januari een referendum plaatsgevonden. Dit was een van de belangrijkste voorwaarden voor het afsluiten van een vredesakkoord in 2014 tussen de Filipijnse overheid en de Moro Islamic Liberation Front (MILF). Deze groepering vecht al sinds de jaren 70 voor een aparte Islamitische staat.

De aanslag is nog niet opgeeist.