Eerste wedstrijd 'Superclásico-finale' eindigt in gelijkspel in kolkend Bombonera

In de finale van de Copa Libertadores, dit jaar voor het eerst in de geschiedenis een heuse uitvoering van de Argentijnse Superclásico, ligt alles nog open na de eerste ontmoeting tussen River Plate en Boca Juniors. Het duel eindigde in 2-2.

In de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League kwam geen enkele ploeg de afgelopen twintig jaar vaker in de finale dan Boca, maar tegen River Plate was er toch sprake van zenuwen. Beide Argentijnse grootmachten treffen elkaar over twee weken opnieuw en dan hebben Los Millionarios het voordeel van het thuispubliek. Beide ploegen worden niet gesteund door uitsupporters vanwege eerdere misstanden tussen beide clubs. In tegenstelling tot Europa tellen uitgoals niet dubbel, wat in dit geval gunstig uit lijkt te pakken voor Boca Juniors.

In het kolkende stadion La Bombanera kwam River Plate goed uit de startblokken met kansen voor Iván Rossi, Lucas Martínez en Rafael Borré. De thuisploeg moest achteruit en zag na een half uur spelen hoe Cristian Pavón geblesseerd raakte aan de hamstring. Hij moest zich tot verdriet van de fans laten vervangen door Darío Benedetto. Kort daarna schudde de iconische voetbaltempel op de grondvesten, want Ramon Abila tekende voor de openingstreffer.

De vreugde was van korte duur, want binnen twee minuten tekende Lucas Pratto voor de gelijkmaker. De 30-jarige aanvaller werd in de eerste aanval na de aftrap gevonden en schoot voortreffelijk raak in de verre hoek. Dat Boca niet met een gelijke stand hoefde te rusten, was te danken aan invaller Benedetto, die de geblesseerde international Cristian Pavón al snel had moeten vervangen: met een achterwaartse kopbal verraste hij doelman Franco Armari.

Na de pauze was er een eigen doelpunt voor nodig om alsnog met een gelijke stand af te fluiten. Carlos Izquierdoz kopte ongelukkig in eigen doel. Boca bracht de geroutineerde Carlos Tevez nog in het veld om een late overwinning te forceren, maar de voormalig spits van Manchester City en Juventus kon zijn ploeg ook niet aan een betere uitgangspositie helpen in Buenos Aires. Ajax-doelwit Lisandro Magallan speelde het hele duel mee.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)