Minister wacht kort geding om Stintverbod

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is door kinderdagverblijf Het Kinderstraatje in Almere voor de rechter gedaagd vanwege haar verbod op Stints op de openbare weg. Advocaat Werner van Bentem is het besluit van Van Nieuwenhuizen 'te kort door de bocht'. 

Volgens de jurist is er nog onvoldoende onderzoek gedaan naar het ongeluk om zeker te weten dat dit probleem ook op andere stints van toepassing is: "Als een vliegtuig een stuk schroefje heeft, doe je er toch alles aan om dat schroefje te vervangen, in plaats van alle vliegtuigen op de grond te houden?" Hij is van mening dat de minister op zoek is naar een zondebok om het drama in Oss te kunnen verantwoorden. 

Lees meer: Stints verboden op openbare weg

In eerste instantie zag Van Nieuwenhuizen geen heil in een verbod op de Stint, maar daags na het ongeluk, nadat de eerste resultaten van de Inspectie Leefomgeving en transport bekend werden, besloot de minister om alsnog alle Stints te schorsen van de openbare weg. 

Mies van Zundert, eigenaresse van Het Kinderstraatje dat de procedure heeft aangespannen, heeft geen rijbewijs en is daarom genoodzaakt ander vervoer te regelen. Lopen is volgens haar te gevaarlijk: "Stel dat een kind de weg op schiet, dan is de gastouder gewoon verantwoordelijk”,  aldus Van Bentem.

Lees meer: Vier kinderen dood na botsing trein en bakfiets in Oss

Fabrikant
Van Bentem eist dat het Stintverbod met onmiddellijke ingang wordt herroepen, totdat er meer onderzoek is gedaan. Verder eist hij een schadevergoeding voor de extra kosten die kinderdagverblijven moeten maken. Hij stelt dat óf de minister óf de fabrikant verantwoordelijk is voor het fatale ongeluk. 

Stint-directeur Edwin Renzen erkent dat het motorvermogen van de Stint is opgehoogd, maar verklaart daarnaast dat hij het verbod niet begrijpt. Volgens hem heeft Stint geprobeerd om de problemen met de kabels na te bootsen, maar is dat niet gelukt omdat ze geen informatie van ITL hebben gekregen.