Mariniers oefenen antiterrorisme in Rotterdamse haven

Een passagiersferry van StenaLine lag deze week aan de kade toen de kapitein een groep verdachte personen aan boord zag gaan. Bij zo'n potentieel terrorismescenario moeten special forces van het Korps Mariniers binnen een uur inzetbaar zijn. Dat was nu ook het geval, alleen wel tijdens oefening Frogdrill.

Havens als die van Rotterdam zijn een bron van welvaart voor Nederland. Door de bril van terrorisme- en criminaliteitsbestrijders zijn dergelijke uitgestrekte (industrie)terreinen echter ook een bron van kwetsbaarheid. Daarom vinden er zeer regelmatig veiligheidsoefeningen plaats. Deze week leefden leden van de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) zich uit op complexe antiterrorisme-scenario’s in de Rotterdamse en Scheveningse haven.

Verrassingseffect
Het alarm van de kapitein bracht de antiterrorisme-eenheden in actie. Een groep MARSOF-operators zou zich voordoen als toerist en per burgerauto aan boord gaan. De terroristen bleken echter alert en doorzagen de list van de mariniers. De optie van een ‘stille instap’ kon dus overboord.

Chef training MARSOF adjudant van de mariniers Frank: “In zo’n oefening proberen we de operators te dwingen om te schakelen tussen verschillende planningen: een lange termijn, een medium termijn en geen planning. Dat deden we in dit geval door te boel te laten escaleren.”

Omschakelen
Het roer moest dus direct volledig om: van heimelijk binnendringen naar een grootschalige aanval over 3 assen. Een NH90-maritieme gevechtshelikopter dropte een deel van het team razendsnel per touw (fastropen) op de brug. Een ander deel arriveerde per voertuig over de kade en een derde groep kwam over het water. Dit gebeurt met razendsnelle FRISC-motorboten en touwladders. Tijdens het zuiveren van alle dekken, worden er 12 aanhoudingen gedaan.

Dergelijke inzet vraagt om afstemming, aansturing en coördinatie. Tussen de leden van het M-Squadron onderling, maar ook met maritieme explosievenruimers. Of tussen de special operations forces en hun commandanten in de commandopost. Of tussen militairen, politie en burgerdiensten als het loodswezen. Al deze kleinere en grotere samenwerkingsverbanden werden onder de loep genomen.

Overtreffende trap
En mocht een gijzeling aan boord van een P&O-ferry extreem lijken. Bedenk dat de werkelijkheid de fantasie regelmatig overtreft. Daarom kan je maar beter voorbereid zijn. De deelnemers mochten een dag later dan ook 2 antiterrorismescenario’s gelijktijdig in de kiem smoren.

Mariniers oefenen antiterrorisme in Rotterdamse haven (Foto: Defensie)
Mariniers oefenen antiterrorisme in Rotterdamse haven (Foto: Defensie)