Moeder Bin Laden: 'Hij was een lieve man'

Osama bin Laden is bij ons ook wel bekend achter het brein van de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Duizenden doden op je geweten, leiding geven aan destijds 's werelds meest beruchte terroristische organisatie, het zijn allemaal geen kenmerken van een lieve man.

Toch is de moeder van Bin Laden er van overtuigd dat haar Osama dat ooit wel was. The Guardian heeft een groot interview gepubliceerd met Alia Ghanem, Bin Laden's moeder, die jarenlang over haar zoon weigerde te praten. Ook andere familieleden van de inmiddels al lang tot vissenvoer gedegradeerde terroristenleider komen aan het woord.

In het Saoedische landhuis van de rijke zakenfamilie vertelt Ghanem over de King Abdulaziz Universiteit in Jeddah, waar Osama economie studeerde. Daar zou hij in contact zijn gekomen met mannen die ervoor zorgden dat haar zoon radicaliseerde en een fanatieke jihadi werd.

"Hij was een goede, lieve man...tot hij de mensen ontmoette die hem gehersenspoeld hebben", aldus moederlief. "Op die universiteit werd hij een andere man. Hij hield zoveel van mij dat hij mij nooit vertelde wat hij precies deed, ook al zei ik hem altijd dat hij weg moest blijven van die mensen."

"Het is nooit in me opgekomen dat hij zou radicaliseren. We waren er kapot van toen we ontdekten dat hij jihadist was geworden, dat had nooit mogen gebeuren. Waarom zou hij alles op die manier weg willen gooien?", vraagt Bin Laden's moeder zich hardop af.

Halfbroer Hassan bin Laden noemt zijn moeder niet volledig betrouwbaar als getuige: "Ze zit nog steeds in de ontkenningsfase over Osama. Ze weigert enige schuld bij hem te leggen, want ze houdt van haar zoon en kent hem alleen als brave jongen. Die kant hebben wij ook gezien, maar zij kende hem nooit als jihadist."