Mount keert niet terug in de Eredivisie

Mason Mount keert definitief niet terug in de Eredivisie. Chelsea heeft bekend gemaakt hem komend seizoen te verhuren aan Derby County.

De club uit de Championship maakt naast de komst van de vorig jaar aan Vitesse verhuurde Mount ook de tijdelijke komst van Harry Wilson bekend. Laatstgenoemde wordt voor een jaar geleend van Liverpool, waar hij niet in aanmerking komt voor een basisplaats vanwege de aanwezigheid van sterren als Firmino, Salah en Mané.

Voor Vitesse en andere Eredivisieclubs betekent vooral de keuze van Mount slecht nieuws, want er was volop interesse om de Engelse groeibriljant in Nederland te houden. De talentvolle middenvelder kwam het afgelopen seizoen op huurbasis uit voor Vitesse en groeide in dienst van de Arnhemse club uit tot een absolute revelatie in de Eredivisie. De negentienjarige spelmaker wist in 29 competitiewedstrijden 8 doelpunten te maken en 9 assists te verzorgen en was vervolgens ook in de play-offs voor Europees voetbal goud waard: met 5 treffers en 1 assist in 3 duels had Mount een groot aandeel in het winnen van die play-offs.

Dinsdagmiddag verschenen al eerste foto's van Mount in het shirt van Derby County en enkele uren later volgt de bevestiging. Chelsea stalt hem liever in Engeland, bij de club waar Frank Lampard de trainer is. "Ik ken Mason heel goed, vanwege mijn banden met Chelsea", verzekert de oud-speler van the Blues op de clubsite. "Ik heb hem zien spelen in succesvolle jeugdploegen van Chelsea. Bovendien heb ik hem scherp gevolgd bij Vitesse, waar hij wervelend speelde. Zijn statistieken zijn ongelooflijk voor een aanvallende middenvelder van zijn leeftijd. Ik zie zijn komst als een enorme coup. Hij levert creativiteit op het middenveld, doelpunten, assists en een dosis energie. Absolute topclubs uit Europa wilden hem binnenhalen."

Samen met Wilson is Mount de eerste aanwinst van Lampard als trainer van Derby. De 21-jarige Wilson, viervoudig international van Wales, werd het afgelopen halfjaar nog verhuurd aan Hull City in de Championship. Voor die club kwam de buitenspeler tot zeven treffers in dertien duels. "Hij wordt een cruciale speler voor ons", voorspelt Lamps. "Ik heb het vaak over creativiteit en over hoe belangrijk het is om de fans te vermaken. Met zijn kwaliteiten is hij een type dat daarvoor kan zorgen. Voor hem zelf is het belangrijk om een jaar op dit niveau te spelen bij een grote club en zich een belangrijke speler te voelen."