Treffer Martens in blessuretijd voorkomt blunder Oranje tegen Slowakije

De Oranjevrouwen zijn dinsdag ternauwernood aan puntenverlies ontsnapt in de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap met Slowakije. Lieke Martens schoot in Heerenveen in blessuretijd het enige doelpunt binnen: 1-0.

Oranje had het in het Abe Lenstra Stadion heel lang moeilijk met Slowakije. Keepster Maria Korenciova bleek een groot obstakel voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman. Pas vlak voor tijd was de Slowaakse doelvrouw geklopt door Martens. Door de zege gaat Nederland nog altijd ruim aan kop in groep drie van de Europese kwalificatiezone. Oranje heeft negentien punten, vier punten meer dan Noorwegen, dat eerder op de avond met 1-0 won van Ierland. De Noren hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.

Coach Sarina Wiegman moest nogal wat omzettingen plegen vanwege geblesseerde speelsters. Kika van Es (hamstring), Tessel Middag (knie) en Liza van der Most (ziek) haakten al eerder af. Vlak voor de wedstrijd kwam daar Daniëlle van de Donk bij met hamstringproblemen, zodat Jill Roord op het laatste moment in de basis begon. Door alle blessures stond Ajacied Desiree van Lunteren in de basis. Ook Stefanie van der Gragt deed weer mee. De centrale verdediger van Ajax (komend seizoen FC Barcelona) had vorige week tegen Noord-Ierland nog te veel last van een liesblessure.

Slowakije gooide vanaf het begin van de wedstrijd de figuurlijke deur dicht en de ploeg van bondscoach Ivan Hucko kwam naar Heerenveen om de deur dicht te houden. Oranje kwam er in de eerste helft ook niet doorheen. Sherida Spitse, die haar 150e interland speelde, was op slag van rust nog het dichtst bij de openingstreffer. De 28-jarige middenvelder mocht vanaf een meter of twintig vrij uithalen en zag haar poging net naast gaan. Het tempo was de laag en grote kansen kwamen er nauwelijks.

Na de rust ging Oranje nadrukkelijker op zoek ging naar de openingstreffer. De eerste kans was voor Jill Roord, die haar schot stijlvol gekeerd zag worden door Korenciova. Niet veel later liet Lineth Beerensteyn een riante mogelijkheid gekeerd. Roord raakte de paal en naarmate het eindsignaal dichterbij kwam nam de wanhoop toe. Verdedigster Stefanie van der Gragt werd als breekijzer naar voren gestuurd in het laatste kwartier om te proberen haar kopkracht uit te buiten. 

Het leek op 0-0 uit te draaien, maar Martens liet in de slotfase haar klasse zien. De wereldvoetbalster van 2017 krulde de bal van afstand voorbij Korenciova en zorgde voor feest in Heerenveen. 

Lieke Martens viert het doelpunt met Sherida Spitse. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Lieke Martens viert het doelpunt met Sherida Spitse. (PRO SHOTS/Remko Kool)