'Veelvoudig 1500m-kampioen Kiprop betrapt op EPO'

Atleet Asbel Kiprop zou betrapt zijn op het gebruik van EPO. Woensdagochtend werd in Keniaanse media gemeld dat een atleet van wereldformaat uit het land betrapt zou zijn, zonder daarbij een naam te noemen.

Wel werd in Kenia een bron geciteerd die het had over 'een Keniaan die jarenlang de WK's gedomineerd heeft'. Dan bleven er al bijzonder weinig namen over, hooguit een stuk of zes, en volgens onder meer de Daily Mail is nu bekend dat het om de 28-jarige Kiprop gaat.

Volgens de Britse krant heeft Kiprop bij een out-of-competition-test een positief plasje ingeleverd. Federico Rosa, zijn manager, zegt de geruchten gehoord te hebben, maar weigerde de positieve test te bevestigen.

Kiprop wordt gezien als een van de beste hardlopers ooit op de middellange afstanden. Op de 1500 meter won hij in Beijing in 2008 op jonge leeftijd olympisch goud - nadat winnaar Rashid Ramzi in 2012 positief getest bleek te hebben - terwijl hij in 2011, 2013 en 2015 wereldkampioen werd. Zijn persoonlijk record van 3:26.69 is de vijfde tijd ooit gelopen.