Leverkusen verrast met aantrekken toptalent

Bayer Leverkusen is de verrassende winnaar in de strijd om de zeventienjarige Paulinho. De Braziliaan kon rekenen op belangstelling van talloze clubs.

De jongeling is afkomstig van het Braziliaanse Vasco da Gama. Daar brak hij vorig seizoen al door en hij speelde zich in korte tijd in de kijker bij clubs als Manchester City, Atlético Madrid, Bayern München en Juventus. Eerder deze week meldde het doorgaans goedgeïnformeerde O Globo echter al dat Leverkusen de strijd zou gaan winnen. Volgens Kicker betaalt de club zo'n twintig miljoen euro voor de spits die ook op de flanken en als nummer tien uit de voeten kans.

Hij heeft zijn handtekening gezet onder een contract wat hem tot medio 2023 in Duitsland houdt. Leverkusen spreekt op de eigen website van groot nieuws, een overwinning. "Hij heeft ons snel overtuigd met zijn techniek, dynamiek, assertiviteit en zijn gevaar voor het doel. Ondanks zijn leeftijd is hij al erg ver. We zijn ervan overtuigd dat hij hier goed tot zijn recht komt", stelt de club in een officiële verklaring.

Paulinho, op de weg terug van een blessure die hem sinds begin deze maand aan de kant houdt, kan naar verwachting volledig fit aansluiten in de voorbereiding van volgend seizoen. "Deze club heeft een fantastische reputatie in mijn thuisland. Dit is de club waar veel Brazilianen gelukkig zijn geworden", stelt de zeventienjarige.

Hij weet nog hoe Renato Augusto moest huilen toen hij vertrok bij Leverkusen en kreeg van Wendell te horen dat jonge buitenlandse voetballers bij de Duitsers de steun krijgen die ze nodig hebben. Paulo Henrique Sampaio Filho, zoals hij voluit heet, kijkt vol vertrouwen uit naar zijn nieuwe club. "Ik hoop Europa te leren kennen in dienst van Bayer. Ik wil in de Champions League spelen en mezelf blijven verbeteren", spreekt hij uit op de clubsite.

Op 13 juli 2017, twee dagen voor zijn zeventiende verjaardag, maakte hij zijn debuut voor Vasco da Gama. Elf dagen later speelde hij voor het eerst in de basis en hij schoot meteen twee keer raak in de topper tegen Atlético Mineiro (1-2 winst). Dat maakte hem de jongste doelpuntenmaker ooit in de competitie en de eerste in deze eeuw geboren spelen die wist te scoren op het hoogste Braziliaanse niveau.